Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση να καταθέσει μεταξύ άλλων τρεις προτάσεις ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα που συμβάλουν, σύμφωνα με την απόφασή της που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, στον πλουραλισμό και την ενιαία πορεία του.

Συγκεκριμένα η Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ θα θέσει στον προσυνεδριακό διάλογο:

1. Την ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού σε μία ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό την εκλεγμένη επικεφαλής Φώφη Γεννηματά. «Αυτό», επισημαίνεται στην απόφαση της Κ.Ε «θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα και θα συμβάλλει στην υπέρβαση αντιφάσεων που αλλιώς συνεχώς θα εμφανίζονται. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία που θα μπερδέψει τους πολίτες εάν συνεχίσει, ιδίως μετά το Συνέδριο, να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας με νέο όνομα και εντός Βουλής άλλη εικόνα με ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Για το θέμα της ονομασίας του νέου φορέα, η Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι «έγιναν ατυχείς χειρισμοί και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας. Σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα, όπως η ονομασία ενός φορέα που μάλιστα παραμένει για την ώρα πολυκομματικός, οι διαδικασίες δεν μπορεί παρά να είναι συλλογικές. Σε κάθε περίπτωση έχει αποσαφηνισθεί πλέον ότι το όνομα που προτάθηκε είναι μεταβατικό ενόψει του Συνεδρίου και οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Συνέδριο. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ότι το νέο όνομα θα πρέπει να είναι πιο ευρύ από το «Δημοκρατική Συμπαράταξη», όχι πιο στενό και συγκυριακό, και να εκφράζει όλο το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Γι’ αυτό με δεδομένο ότι η συζήτηση άνοιξε, ενόψει του Ιδρυτικού Συνέδριου πρόταση μας θα είναι μία ονομασία με βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο, όπως Δημοκρατικό Κόμμα».

3. Σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες η Κ.Ε προτείνει όταν έρθει εκείνην η στιγμή και τεθεί θέμα, να αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με εσωτερικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. «Αυτό θα προτείνουμε να αποφασισθεί στο Συνέδριο, αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. Πρέπει και εμείς να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, με τις κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από την βάση και όχι σε κλειστά γραφεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι «για όλα αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις ερήμην του Ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου φορέα» ενώ τονίζει ότι η μεγάλη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας κι όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για την συγκρότηση του νέου φορέα αποτελούν δικαίωση των επίπονων προσπαθειών της για την ενότητα και ανανέωση όλων των δυνάμεων του χώρου με στόχο τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα. «Οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν και για αυτό δεν μπορεί παρά να είμαστε ικανοποιημένοι. Επιμέρους βέβαια προτάσεις μας που θεωρούμε ότι θα οδηγούσαν σε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα δεν υιοθετήθηκαν όπως το Συνέδριο πριν από την εκλογή επικεφαλής, η διπλή κάλπη κ.ά. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι το τελικό ισοζύγιο είναι θετικά»,. αναφέρει η απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ακόμη ότι «είναι τώρα ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και οι διεργασίες να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα. Έναν φορέα με σύγχρονο πολιτικό λόγο και ξεκάθαρη οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, για να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας».

Η ΔΗΜΑΡ δεσμεύεται ότι με την ίδια εποικοδομητική στάση θα προσέλθει και στον προσυνεδριακό διάλογο εξηγώντας ότι «τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα, ιδίως στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είναι πολυσυλλεκτικά, όχι μονολιθικά. Είναι φυσικό, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, να εκφράζονται και να συντίθενται διαφορετικές απόψεις και αποχρώσεις. Ο πλουραλισμός είναι ένδειξη υγείας και δημοκρατίας. Και αυτό θα γίνει στην πορεία προς το Ιδρυτικό Συνέδριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης