Γιατί οι άνδρες επιλέγουν τον αγοραίο έρωτα; Η ερώτηση μπορεί να φαίνεται κουτή και να απαντάται με μια λέξη, όμως οι πολέμιοι της σωματεμπορίας λένε πως οι λόγοι είναι πραγματικά αρκετά σύνθετοι και αποτελούν το κλειδί για να κατανοήσουμε το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της πορνείας στις μέρες μας. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε μια συμμαχία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο την κατάργηση της σύγχρονης σωματεμπορίας, η οποία θεώρησε πως είναι πια καιρός να σταματήσουμε να ρωτάμε τις γυναίκες γιατί πωλούνται για σεξ, αλλά να ρωτήσουμε τους άνδρες γιατί αποφάσισαν να πληρώσουν για σεξ.

Για να διευκρινιστούν και να αναλυθούν αυτοί οι λόγοι, ψυχολόγοι διεξήγαγαν έρευνα σε διαφορετικές χώρες με συμμετέχοντες 700 άνδρες, ώστε να μάθουν γιατί αποφασίζουν να πληρώσουν για να κάνουν σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μεγαλεία του τοπικού μπορντέλου ή της συνοικίας με τα κόκκινα φώτα ανήκουν στο παρελθόν. Με την πρόοδο του Ίντερνετ, ένα νέο είδος ανωνυμίας γεννήθηκε και μαζί της ένα συγκαλυμμένο επιχειρηματικό μοντέλο που αναμείχθηκε με τα κατά τόπους «σπίτια» και «επιχειρήσεις». Κάποιες διαφημίσεις στο Ίντερνετ καταχωρούνται από τις ίδιες τις κοπέλες και κάποιες από προαγωγούς που έχουν δίκτυο διακίνησης γυναικών-σκλάβων και τις εκμεταλλεύονται χρησιμοποιώντας απειλές, βία, ή και εξαναγκασμό. Οι ειδικοί λένε πως κάποιες φορές οι άνδρες-πελάτες δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά, αφού σύμφωνα με κάποιους από τους συμμετέχοντες ο αγοραίος έρωτας δεν είναι τίποτα σπουδαίο, για την ακρίβεια «είναι σαν να παίρνεις μια μπίρα», ενώ άλλοι υποψιάστηκαν πως οι γυναίκες κρατούνταν παρά τη θέλησή τους.

Οι απαντήσεις ποικίλλουν. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ύστερα από δίωρες συνεντεύξεις με 103 άνδρες 18-70 ετών που απάντησαν σε αγγελία στην εφημερίδα, κάποιες εξηγήσεις ήταν οι ακόλουθες:

• «Η πορνεία είναι σαν τον αυνανισμό χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσεις το χέρι σου.»
• «Τα λυπάμαι αυτά τα κορίτσια αλλά αυτό θέλω.»
• «Κοίτα, οι άνδρες πληρώνουν για γυναίκες επειδή μπορεί έτσι να έχουν ό,τι και όποια θέλουν. Πολλοί άνδρες πηγαίνουν σε πόρνες για να κάνουν μαζί τους όσα δεν ανέχονται να κάνουν οι αληθινές γυναίκες.»
• «Ζούμε στην εποχή του στιγμιαίου καφέ, του γρήγορου φαγητού. Αυτό είναι στιγμιαίο σεξ.»
• «Η πορνεία είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους ανεκπλήρωτους ερωτικούς πόθους…είναι περισσότερο ασφαλές από το να ωθείσαι να κάνεις κακό σε κάποιον ή αντίστοιχα να είσαι τόσο χάλια που να τραβάς μαλ**** όλη μέρα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύριος λόγος που ανέφεραν οι άνδρες ότι τους έκανε να πληρώσουν για σεξ(41%), ήταν η άμεση ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμία. Το 21% των ανδρών ήθελαν να επιλέξουν γυναίκες συγκεκριμένου χρώματος, φυσιολογίας και να ικανοποιήσουν σεξουαλικά στερεότυπα όπως η υποταγή. Το 20% πήγαιναν σε πόρνες γιατί ήταν ανικανοποίητοι με την υπάρχουσα σχέση τους, και το 15% επειδή δεν υπήρχε συναισθηματικός δεσμός ή δέσμευση. Μόνο το 3% των ερωτηθέντων είπαν πως πήγαν σε πόρνες λόγω σεξουαλικής εξάρτησης ή επειδή ήταν μεθυσμένοι.

Οι άνδρες επίσης ρωτήθηκαν τι θα τους απέτρεπε από το να επισκεφθούν μια πόρνη και ιδού οι απαντήσεις τους…

Πάνω από το 80% των ανδρών είπαν πως τα παρακάτω θα τους απέτρεπαν:

• να γραφτεί στο μητρώο τους,
• να δουν τη φωτογραφία τους και /ή το όνομά τους αφισοκολλημένα ή στην τοπική εφημερίδα,
• να συνεπάγεται υποχρεωτική ποινή φυλάκισης,
• να δουν τη φωτογραφία τους και /ή το όνομά τους στο Ίντερνετ ή
• να σταλεί ένα γράμμα στα μέλη της οικογένειάς τους.

Το 47% των ανδρών παραδέχτηκαν πως η υποχρεωτική παρουσία σε εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο την πορνεία, τελικά θα τους απέτρεπε…

Οι ειδικοί επιθυμούν οι νομοθέτες να καταλάβουν τα κίνητρα των διάφορων ανδρών, ώστε να παταχθεί η πορνεία δια της σωματεμπορίας και τελικά η ίδια η σωματεμπορία, όμως σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους ίσως ποτέ να μην υπάρξει μια κοινά αποδεκτή απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι άνδρες πληρώνουν για σεξ» καθώς το «αρχαιότερο επάγγελμα» αλλάζει πολύ συχνά ανάλογα με την εποχή και την κουλτούρα…

Η δική μας άποψη: Μάλλον η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ του «αρχαιότερου επαγγέλματος» και του trafficking θα είναι το μέσο καταπολέμησης αυτού του απάνθρωπου και στυγερού εγκλήματος. Αξίζει δε εδώ να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 3064 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της πορνογραφίας ανηλίκων και γενικότερα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και αρωγή στα θύματα των πράξεων αυτών, προβλέπει: «Όποιος εν γνώσει προσβάλλει βάναυσα την αιδώ άλλου με ακόλαστη πράξη που ενεργείται ενώπιον του τιμωρείται με φυλάκιση έως 6 μηνών ή με χρηματική ποινή…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης