Ανησυχία προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αύξηση κατά 7% στον αριθμό των επικίνδυνων καταναλωτικών προϊόντων που κοινοποιήθηκαν μέσω του κοινοτικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης «RAPEX» το 2009.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, παιχνίδια, είδη ένδυσης και μηχανοκίνητα οχήματα είχαν την «τιμητική» τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώρες που προχώρησαν στις περισσότερες κοινοποιήσεις ήταν η Ισπανία (220 κοινοποιήσεις), η Γερμανία (187 κοινοποιήσεις), η Ελλάδα (154 κοινοποιήσεις), η Βουλγαρία (122 κοινοποιήσεις) και η Ουγγαρία (119 κοινοποιήσεις).

Οι κοινοποιήσεις που έστειλαν οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 47% όλων των κοινοποιήσεων που εστάλησαν μέσω του συστήματος για προϊόντα που παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο. Συνολικά, οι κοινοποιήσεις αυξήθηκαν από 1.866 το 2008 σε 1.993 το 2009.

Τα παιχνίδια (472 κοινοποιήσεις), τα είδη ένδυσης και τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας (395 κοινοποιήσεις), καθώς και τα μηχανοκίνητα οχήματα (146 κοινοποιήσεις) αντιστοιχούν στο 60% όλων των κοινοποιήσεων για προϊόντα που παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο το 2009. Οι ηλεκτρικές συσκευές (138 κοινοποιήσεις) ήταν η τέταρτη συχνότερα κοινοποιούμενη κατηγορία προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα άσκησης εποπτείας που πραγματοποιήθηκε στις αγορές 13 χωρών μελών της ΕΕ μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, στην οποία ελέγχθηκε η ασφάλεια των παιχνιδιών, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 20% των παιχνιδιών δεν συμμορφώνονται προς τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας.

Οι 13 χώρες είναι: Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Σλοβακία, Ολλανδία.

Κατά την έρευνα, επιθεωρήθηκαν περισσότερα από 14.000 παιχνίδια ως προς τη συμμόρφωσή τους με τη σχετική νομοθεσία περί ασφάλειας. Οι επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στους εισαγωγείς και στους λιανοπωλητές, με τελωνειακό έλεγχο 160 εισερχόμενων φορτίων παιχνιδιών.

Από τα παιχνίδια που επιθεωρήθηκαν, 803 δείγματα εστάλησαν σε εργαστήριο για ελέγχους όσον αφορά τις πτυχές μηχανικής ασφάλειας (576 δείγματα) και όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (227 δείγματα).

Συνολικά 200 δείγματα δεν πέρασαν επιτυχώς τους μηχανικούς ελέγχους, ενώ μόνο 17 δείγματα δεν πέρασαν επιτυχώς τους ελέγχους για τις απαιτήσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης