Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στις αερομεταφορές το νέφος στάχτης από το ηφαίστειο του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, 120 χιλιόμετρα από την ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, το οποίο «βρυχάται» και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.

Περίπου 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, εξαιτίας της πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συμβαίνει σε Μ. Βρετανία – Γαλλία – Ισπανία

Στη Σκωτία δεν λειτουργεί κανένα αεροδρόμιο, ενώ ματαιώνονται όλες οι πτήσεις από και προς όλα τα αεροδρόμια του Λονδίνου, από τις 14:00 – 20:00 ώρα Ελλάδος, ενώ γενικά στην Μ. Βρετανία ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως αύριο στις 08:00 ώρα Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση όλων των πτήσεών της, ως το νωρίτερο αύριο το πρωί.

Αξιωματούχος των αεροπορικών Αρχών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο του Ρουασί με προορισμό το Λονδίνο, τη Σκωτία, την Κοπεγχάγη και το Όσλο.

Η Air France ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις από και προς το Παρίσι και για αύριο το πρωί (Παρασκευή).

Τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του Παρισιού, Ρουασί και Ορλί, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα από τις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας), ενώ η Air France ανακοίνωσε πως ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις από τις 1.700 που εκτελούνται κατά μέσο όρο την ημέρα.

Η σημερινή ακύρωση πτήσεων λόγω της στάχτης εκτίναξε τις πωλήσεις εισιτηρίων για το δρομολόγιο Βρυξέλλες-Λονδίνο της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής γραμμής Eurostar στη Μάγχη, σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που το προσωπικό της Eurostar ζήτησε από τους ταξιδιώτες να μην πηγαίνουν στον τερματικό σταθμό στις Βρυξέλλες, αν δεν έχουν προμηθευτεί ήδη εισιτήριο.

Επίσης, η ισπανική αεροπορική Αρχή Aena ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 40 πτήσεις από την Ισπανία για τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία ματαιώθηκαν σήμερα λόγω του νέφους, όπως και μία με προορισμό τη Νορβηγία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Aena, ακυρώθηκαν επίσης συνολικά 34 πτήσεις προερχόμενες από αυτές τις χώρες.

Τι συμβαίνει σε Γερμανία – Βέλγιο – Πολωνία

Πολλά τα προβλήματα και στη Γερμανία από το νέφος στάχτης που σκεπάζει τη βορειοδυτική Ευρώπη. Περίπου 140 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο της χώρας και το τρίτο στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας διαχείρισης του αερολιμένα, Fraport.
Πρόκειται για πάνω από το 10% της ημερήσιας κυκλοφορίας.

Η γερμανική υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται τα δρομολόγια από και προς τα αεροδρόμια του Αμβούργου, του Βερολίνου, του Ανόβερου και της Βρέμης.

Εκπρόσωπος της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, DWD, είπε ότι είναι πιθανό το μερικό κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας μέσα στις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, το περιφερειακό κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol ανακοίνωσε σήμερα ότι η εναέρια κυκλοφορία στις χώρες της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο), όπως και στη Βορειοδυτική Γερμανία, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα κατά το πέρασμα του νέφους
στάχτης γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Αξιωματούχος του Βελγίου δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα κλείσει σταδιακά σήμερα, ξεκινώντας από το δυτικό τμήμα της χώρας και θα παραμείνει κλειστός μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

Ωστόσο, το Eurocontrol σημειώνει ότι δεν προβλέπεται κλείσιμο των εναέριων χώρων στην περιοχή που τελεί υπό την ευθύνη του, ενώ και Γερμανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι ο εναέριος χώρος της Γερμανίας παραμένει ανοιχτός.

«Εναπόκειται στις αεροπορικές εταιρείες να αποφασίσουν αν θα ακυρώσουν ή όχι τις πτήσεις τους. Εμείς τις έχουμε ενημερώσει για τους κινδύνους ενός τέτοιου νέφους» διευκρίνισε εκπρόσωπος του κέντρου.

Ομως και η Πολωνία δήλωσε οτι κλείνει τον εναέριο χώρο της απο σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας και μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

Τι συμβαίνει στη Σκανδιναβία

Μετά τη Μ. Βρετανία, τη Σκωτία και τη Δανία, τον εναέριο χώρο της αποφάσισε να κλείσει και η Σουηδία, αφού έφτασε και ως εκεί η στάχτη του ηφαιστείου.Το σύνολο του εναέριου χώρου της Σουηδίας θα κλείσει σταδιακά έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε σουηδική αρχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS προχώρησε στην ακύρωση 635 πτήσεων λόγω του κλεισίματος διαφόρων ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Στη Νορβηγία οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται «σε επαγρύπνηση» για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ηφαιστειακή στάχτη στην υγεία των ανθρώπων. Το νορβηγικό Ινστιτούτο για την ατμοσφαιρική έρευνα έχει καταγράψει «υψηλά» επίπεδα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η Νορβηγίδα υπουργός Υγείας, Αν-Γκρέτε Ερικσεν, δήλωσε σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Γίνονται τα πάντα για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες. Οι υγειονομικές Αρχές θα παρακολουθούν την κατάσταση της ρύπανσης και θα συμβουλεύουν τον πληθυσμό σε περίπτωση που τα επίπεδα διαπιστωθούν ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Νορβηγίας, άμεσο πρόβλημα αποτελεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου, καθώς τα εννέα αεροσκάφη και τα δώδεκα ελικόπτερα για την βοήθεια παραμένουν και αυτά καθηλωμένα στο έδαφος.

Η δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται τα φινλανδικά αεροδρόμια Finavia ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την εναέρια κυκλοφορία το γιγάντιο νέφος στάχτης.

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν έως την Παρασκευή στις 15:00 ώρα Ελλάδος, όπως διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ακόμα και δύο ημέρες μπορεί να διαρκέσουν τα προβλήματα

Η Κίλα Έβανς, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, είπε ότι «οι διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία θα μπορούσαν να διαρκέσουν δύο ημέρες, αν και αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που θα εξελιχθεί το σύννεφο της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία».

Και πρόσθεσε: «Υπολογίζουμε ότι 4.000 με 5.000 πτήσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν μέσα σε 24 ώρες μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα. Υπό κανονικές συνθήκες στην Ευρώπη καταγράφονται περίπου 28.000 πτήσεις κάθε ημέρα».

Αναβλήθηκαν τα ταξίδια των Όλι Ρεν και Γέρζι Μπούζεκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, αναγκάστηκε να ματαιώσει την επίσκεψη του στη Ρώμη, όπου θα συναντούσε τον πάπα Βενέδικτο 16ο εξ’ αιτίας της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία.

Νωρίτερα γνωστοποιήθηκε ότι και ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, ανέβαλε το ταξίδι του στη Μαδρίτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης