Χιλιάδες είναι εκείνοι που μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα (koinonikomerisma.gr) για να δουν εάν το σύστημα τους εντάσσει στους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος.

Το πλήθος των αιτήσεων που θα απορριφθεί αναμένεται να αυξηθεί μαζί με το σύνολο των αιτήσεων που θα γίνονται καθημερινά έως τις 12 ΔεκεμβρίουΜέχρι σήμερα είχαν εγκριθεί 527.593 χιλιάδες που λαμβάνουν το μέρισμα, αλλά υπάρχουν και άλλοι 696 χιλιάδες, οι οποίοι απορρίφθηκαν από το σύστημα, είτε βρίσκονται σε… αναμονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, περίπου μια στις δύο αιτήσεις απορρίπτονται μέχρι στιγμής. Ο κύριος λόγος είναι οι διατάξεις περί φιλοξενίας, που προβλέπει η σχετική απόφαση.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Με tweet έδωσε την πλήρη εικόνα μέχρι τώρα:

«Η διαδικασία των αιτήσεων για την διανομή του μερίσματος συνεχίζεται απρόσκοπτα. Μέχρι το πρωί είχαν κατατεθεί 1.223.116 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 527.593».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το πλήθος των αιτήσεων που θα απορριφθεί αναμένεται να αυξηθεί μαζί με το σύνολο των αιτήσεων που θα γίνονται καθημερινά έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Καρέλλας δήλωσε πως μέχρι τις 7.00 το πρωί είχαν υποβληθεί 1.173.000 αιτήσεις εκ των οποίων οι 507.000 έχουν ήδη εγκριθεί ενώ άλλες 300.000 περίπου βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες ενέργειες (σ.σ. λείπουν κάποια στοιχεία, αναμονή συναίνεσης, κ.λπ.).

Οι τελευταίες, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, θεωρούνται εν δυνάμει εγκεκριμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης 238.000 αιτήσεις, ποσοστό που φθάνει δηλαδή το 20%, έχουν απορριφθεί.

Ο κ. Καρέλλας προέβλεψε ότι οι αιτήσεις που θα εγκριθούν θα φθάσουν περίπου τις 1.280.000.

Όπως είπε, οι αλλαγές που κλείσουν τελικά μέχρι το μεσημέρι είναι οι ακόλουθες:

– Το πρόβλημα με τα προστατευόμενα μέλη (σ.σ. σχετικά με τη συναίνεση).

α) Θα μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.
– Θα μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αίτηση.
– Έγιναν διορθώσεις σε ΑΜΚΑ και ασφαλισμένους.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει 50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμιση με τον Α.Φ.Μ.) και διορθώθηκαν ήδη 15.000.

Αναφορικά με τους ανέργους που είχαν μείνει χωρίς δουλειά για έξι συνεχείς μήνες το 2017 επανέλαβε ότι θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους -του έτους 2016- ένα ποσό της τάξεως των 9.000,00 (συν 1.500,00 ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών) έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Ο κ. Καρέλλας τόνισε ότι αν κάποιος εν δυνάμει δικαιούχος κάνει κάποιο λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να αυξηθεί και η απαιτούμενη συνολική κρατική δαπάνη για την καταβολή του «Κοινωνικού Μερίσματος», δεδομένου ότι η έως τώρα μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπε το Υπ. Εργασίας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμει δικαιούχων δεν φαίνεται να έχει κάνει για την ώρα αίτηση.

Η κρατική δαπάνη, η οποία έχει έως τώρα «δεσμευθεί» με βάση τις εγκεκριμένες αιτήσεις για το μέρισμα ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, έχει «δεσμευθεί» σχεδόν το 30% της προβλεπόμενης συνολικής κρατικής δαπάνης για το «Κοινωνικό Μέρισμα» το οποίο θα λάβει το 25% των δυνάμει δικαιούχων του.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπ. Εργασίας, κοντά στα 1,45 εκατομμύρια θα είναι τα νοικοκυριά τα οποία μπορούν (με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση) να λάβουν το Κοινωνικό Μέρισμα, ενώ η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ.

Μένουν δηλαδή ακόμα 250 χιλιάδες νοικοκυριά (1,45 εκατ. εν δυνάμει δικαιούχων μείον οι 370.000 των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις) τα οποία εν δυνάμει δικαιούνται τα υπολειπόμενα 350 εκατ. ευρώ από το προβλεπόμενο κονδύλι.

Αυτό σημαίνει πως το 75% των δυνάμει δικαιούχων θα διεκδικήσει το υπόλοιπο 70% από το συνολικό προβλεπόμενο κρατικό κονδύλι.

Κατά μέσο όρο το Κοινωνικό Μέρισμα ανέρχεται με βάση την έως τώρα στα 567 ευρώ.

Δηλαδή είναι κατά 80 ευρώ μεγαλύτερο από το μέσο μέρισμα το οποίο είχε προβλέψει το Υπ. Εργασίας (483 ευρώ).

Αν και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά το μέσο κοινωνικό μέρισμα παραμείνει στα 567 ευρώ, τότε το κρατικό κονδύλι το οποίο θα μπορούσε να απαιτηθεί για την ικανοποίηση τους δεν αποκλείεται να φτάσει τα 612 εκατ. ευρώ.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, η συνολική δαπάνη για την απόδοση Κοινωνικού Μερίσματος μέσου όρου 567 ευρώ σε 1,45 εκατομμύριο νοικοκυριά θα μπορούσε να αγγίξει τα 822 εκατ. ευρώ (210 εκατ. ευρώ για τις ήδη εγκεκριμένες 370.000 αιτήσεις και άλλα 612 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες 1,080 εκατ. δυνάμει εγκεκριμένες αιτήσεις) έναντι των 720 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί από την κυβέρνηση.

Δηλαδή θα απαιτηθούν 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διανομή της συγκεκριμένης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Όλοι όσοι επιθυμούν να κάνουν αίτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα έχουν περιθώριο έως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η καταβολή της συγκεκριμένης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει γύρω στις 15 Δεκεμβρίου με βάση όσα δήλωσε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης