Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στη διημερίδα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που πραγματοποιείται την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, στο 1ο Γενικό Λύκειο Συκεών.

Η διημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση, η οποία έχει οριστεί ως η 27η Νοεμβρίου από τον IDEA (International Drama/Theatre & Education Association). Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση για το 2017 εντάσσονται στη γενικότερη θεματική «Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017: ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, ο Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΘΒΕ και η Μαρία Τσιμά, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ, θα συμμετέχουν στην διοργάνωση με εισηγήσεις.

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, η θεατροπαιδαγωγός Θωμαή Ουζούνη και ο ηθοποιός Αναστάσης – Δημήτρης Ροϊλός πραγματοποιούν εργαστήριο που έχει ως αφετηρία το έργο «Εχθρός του Λαού» του Χένρικ Ίψεν.

Κατά τη λήξη της διημερίδας, παρουσιάζεται η δράση «Μη γαληνεύεις, καρδιά μου. Τραγούδα: Ποιητές της Οκτωβριανής Επανάστασης». Τέσσερις ηθοποιοί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διαβάζουν ποιήματα Ρώσων ποιητών εμπνευσμένα από τα γεγονότα του Οκτώβρη του 1917. Μιας περιόδου – σταθμού της παγκόσμιας Ιστορίας που έθεσε σε κίνηση μια μακρόχρονη όσο και πολύσημη ιστορική δυναμική της οποία η ερμηνεία, έναν αιώνα αργότερα, παραμένει ανοιχτή τόσο στον επιστημονικό όσο και στον δημόσιο λόγο. Την καλλιτεχνική δράση επιμελείται σκηνοθετικά η Πολυξένη Σπυροπούλου, ενώ στη δράση συμμετέχουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Μαριάννα Αβραμάκη, Μομώ Βλάχου, Κώστας Σαντάς και Πολυξένη Σπυροπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δράση πραγματοποιείται για τρίτη φορά, μετά την επιτυχή της παρουσίαση στη διημερίδα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση: Ουτοπία και ματαίωση, πρωτοπορίες και κοινωνική αλλαγή» που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο καφέ Ζώγια τον Νοέμβριο.

Στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θεωρεί πως το Θέατρο μπορεί με βιωματικές τεχνικές και προσεγγίσεις να διαμορφώσει τις συνθήκες για την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να τους ενθαρρύνει να ενεργοποιηθούν πιο δυναμικά ως πολίτες.

Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα “κι αν ήσουν εσύ;”, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περιλήψεις των εργαστηρίων καθώς και τα βιογραφικά των εμψυχωτών θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όσων κάνουν αίτηση συμμετοχής και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.theatroedu.gr.

Η διημερίδα είναι δωρεάν και απευθύνεται σε 150 συμμετέχοντες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του αριθμού συμμετεχόντων θα δημιουργηθεί λίστα αναμονής.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν όλη τη διημερίδα θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά έως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017. Φόρμα αίτησης: http://bit.ly/2iCQNxM

Το πρόγραμμα της διημερίδας:

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017
 
17.00-17.30: Εγγραφές- Δηλώσεις εργαστηρίων
17.30-18.00: Παρουσίαση προγραμμάτων Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
18.00-18.40: Εισηγήσεις
18.40-19.00: Διάλειμμα – καφές
19.00-20.00 : Παρουσίαση της Καλλιτεχνικής Κολεκτίβας Influx – Συζήτηση

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

9.30-10.00: Δηλώσεις εργαστηρίων
10.00-13.00: Α΄ κύκλος εργαστηρίων
13.00-14.00: Διάλειμμα-καφές-σνακ
14.00-17.00 : Β΄ κύκλος εργαστηρίων
17.00-17.30: Διάλειμμα-καφές
17.30 -18.00: Δράση ΚΘΒΕ «Μη γαληνεύεις, καρδιά μου. Τραγούδα. Ποιητές της Οκτωβριανής Επανάστασης»

18.00-19.00: Κλείσιμο – Βεβαιώσεις Συμμετοχής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης