Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει οι συζητήσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα με το Μπανγκλαντές να καταλήξουν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας για «την ασφαλή και οικειοθελή επιστροφή» των μουσουλμάνων Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στη γειτονική χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες.
Μια επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ στην Πολιτεία Ραχίν, όπου ζουν κυρίως οι Ροχίνγκια, είχε ως αποτέλεσμα των εκτοπισμό περισσότερων από 600.000 μελών της μειονότητας αυτής.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον βιρμανικό στρατό για ωμότητες, μεταξύ των οποίων μαζικούς βιασμούς και φόνους Ροχίνγκια.
«Δεν μπορούμε να πούμε αν έχει συμβεί ή όχι. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί», δήλωσε η Σου Κι στους δημοσιογράφους απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά το πέρας μιας συνάντησης στο πλαίσιο της Συνόδου Ασίας- Ευρώπης που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ Ναϊπιτάου.
Η κυβέρνησή της δέχεται έντονες επικρίσεις από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση της κρίσης, αν και ουσιαστικά η Σου Κι δεν ελέγχει τους στρατηγούς με τους οποίους είναι αναγκασμένη να μοιράζεται την εξουσία.
Σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια, η ηγέτιδα της Μιανμάρ επεσήμανε ότι αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπανγκλαντές. Αξιωματούχοι από τις δύο χώρες ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα τις διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουν στη διαδικασία επαναπατρισμού των προσφύγων Ροχίνγκια που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ.
«Ελπίζουμε ότι αυτές θα καταλήξουν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί σύντομα, το οποίο θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε την ασφαλή και οικειοθελή επιστροφή όσων έχουν περάσει τα σύνορα», εξήγησε η Σου Κι.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα της Μιανμάρ δεν χρησιμοποίησε τον όρο Ροχίνγκια, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται στη χώρα.
Η Σου Κι τόνισε ότι θα ακολουθηθεί το πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί τη δεκαετία του 1990 βάσει του οποίου είχε γίνει ο προηγούμενος επαναπατρισμός των Ροχίνγκια, οι οποίοι είχαν καταφύγει στο Μπανγκλαντές εξαιτίας άλλων ξεσπασμάτων εθνοτικής βίας.
Ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν αναφέρεται στην παροχή υπηκοότητας στους Ροχίνγκια και το Μπανγκλαντές πιέζει για μια διαδικασία επαναπατρισμού που θα προσφέρει στη μειονότητα περισσότερες διασφαλίσεις.
Βάσει της προηγούμενης συμφωνίας θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ όσοι Ροχίνγκια μπορούν να αποδείξουν ότι ζούσαν εκεί, κάτι που είναι πολύ δύσκολο.
Εξάλλου η Μιανμάρ σκοπεύει να εγκαταστήσει τους πρόσφυγες που επιστρέψουν σε νέα χωριά και όχι στη γη όπου ζούσαν μέχρι πρότινος, κάτι που ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει ότι δημιουργεί ουσιαστικά μόνιμους καταυλισμούς.