Πλαστικές σακούλες, σκουπίδια, σπασμένες καρέκλες, σκουριασμένα σίδερα, τελάρα, καφάσια, στρώματα, πυθάρια, ξηλωμένες πολυθρόνες, αλουμινένια κουτάκια, σπασμένα μπουκάλια και πολλά μπάζα είναι ορισμένα από τα «ευρήματα» τόσο στην κοίτη όσο και στις όχθες του ρέματος Ποδονίφτη στα όρια των Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Αθηνών. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα και νόμους που ψηφίζονται για να μένουν στα χαρτιά, όλα τα ρέματα και τα ρυάκια της Αθήνας θεωρούνται προστατευόμενες ζώνες και σε πολλές περιπτώσεις βιότοποι.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σκουπίδια σε αρκετά σημεία της όχθης του ρέματος έχουν κάνει βουνά και ορισμένοι ασυνήδειτοι πολίτες που έχουν σπίτια ακριβώς από πάνω, δυσκολεύονται από ότι φαίνεται να βρουν τους κάδους της γειτονιάς τους και πετάνε καθημερινά σχεδόν όλα τους τα απορρίμματα στο ποτάμι. Οι αρμόδιες αρχές και κυρίως οι Δήμοι για τους οποίους το συγκεκριμένο ακάλυπτο κομμάτι του ρέματος αποτελεί όριο (Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα και Αθήνα) δέχονται συχνά πυκνά τηλεφωνήματα οργισμένων πια κατοίκων των περιοχών, που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν το καταπράσινο κομμάτι να καταστρέφεται ολένα και περισσότερο. Η δυσοσμία από τα σκουπίδια κάποιες μέρες είναι πραγματικά αφόρητη και σε συνδυασμό με τα απόβλητα και τα χημικά που ως γνωστόν ρίχνουν στα νερά του Ποδονίφτη διάφορες επιχειρήσεις που εδρεύουν σχεδόν στις όχθες του, κάνουν την ατμόσφαιρα γύρω από το ποτάμι αποπνικτική. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι η μπόχα που αναδυόταν από τα καφετί νερά του ρέματος έκανε τους κατοίκους να «ψάχνονται» και να κλείνουν τις μπαλκονόπορτές τους.

Τα νερά του Ποδονίφτη, όπως άλλωστε και του Κηφισού του οποίου είναι παραπόταμος, αλλάζουν χρώμα από μέρα σε μέρα. Τη Δευτέρα μπορεί να είναι διαυγή και σχετικά καθαρά, την Τρίτη να καφετίζουν, την Τετάρτη να κιτρινίζουν και μέχρι την Παρασκευή να έχουν μυρωδιά και χρώμα χειρότερο από αυτό του βόθρου. Μέχρι και τα κουνούπια έχουν μεταλλαχθεί. Τα λεφούσια των εντόμων έχουν πολλαπλασιαστεί και ενώ κάθε χρόνο οι Δήμοι ψεκάζουν για να μην μοιάζουν οι κάτοικοι λες κι έχουν πάθει ιλαρά από τα τσιμπήματα, φέτος δεν ψέκασε κανείς, με αποτέλεσμα ακόμη και στα τέλη Οκτωβρίου τα κουνούπια «στούκας» να κάνουν επιδρομές στα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις όχθες του ρέματος. Συν τοις άλλοις ο κίνδυνος μόλυνσης και διαφόρων ασθενειών τις οποίες μεταφέρουν τα συγκεκριμένα έντομα είναι κάτι παραπάνω από ορατός, με δεδομένη την κατάσταση λιμνάζουσας χωματερής που επικρατεί στο ρέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν βράδια που από το ποτάμι έρχεται πραγματική μπόχα. Νομίζουμε ότι ζούμε μέσα σε βόθρο. Στις όχθες του ρέματος υπάρχουν πολλά σπίτια ακόμη και παιδικές χαρές. Δεν είναι δυνατόν να μας τσιμπάει κουνούπι και να τρέχουμε στο γιατρό με τον φόβο κάποιας μόλυνσης. Το τι απόβλητα έχουν αυτά τα νερά μέσα το ξέρουν μόνο όσοι τα μολύνουν και ο Θεός. Στην τελική είναι θέμα δημόσιας Υγείας. Όσον αφορά τους εξυπνάκηδες που ρίχνουν τα σκουπίδια τους στο ποτάμι, ποιος ήρθε να τους σταματήσει; Εμείς θα τσακωνόμαστε κάθε μέρα μαζί τους; Πήρα τηλέφωνα στο Δήμο Αθηναίων να έρθουν να καθαρίσουν. Θα έρθουμε μου είπαν και φυσικά δεν φάνηκαν ποτέ. Άλλοι τηλεφωνούν και τους κάνουν μπαλάκι από τη μια υπηρεσία στην άλλη, γιατί μπορεί να έχουν τηλεφωνήσει π.χ. στο Δήμο Αθηναίων ενώ η όχθη στην οποία μένουν να ανήκει στο Δήμο Νέας Χαλκηδόνας» λέει στη Zougla.gr η Σοφία Σταθούλη κάτοικος της περιοχής Προμπονά.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις καταγγελίες των κατοίκων και τις διάφορες ανά καιρούς υποσχέσεις των αρμόδιων, ο παραπόταμος του Ποδονίφτη παραμένει σε άθλια κατάσταση, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και πιο πράσινα σημεία της Αττικής. Οι Δήμοι, δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια καθαρισμού του περιβάλλοντος του ρέματος ή τουλάχιστον σε επιβολή προστίμων στους ασυνήδειτους κατοίκους που πετούν εκεί τα σκουπίδια τους ή παρατάνε τα μπάζα από τις νεοαναγειρόμενες οικοδομές, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν δίπλα στο ρέμα συνεχίζουν να ρίχνουν νύχτα διάφορα χημικά απόβλητα στα νερά, κάποια παλιά σπίτια εξακολουθούν να μην είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ που ουσιαστικά είναι αρμόδια για τον έλεγχο των υδάτων των ρεμάτων, δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια διαφύλαξης του Ποδονίφτη.

Το παράξοδο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης έχει διατελέσει Υπουργός Υγείας και ο Δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας, Γιώργος Αποστολάκης, ήταν Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού Υγείας την περίοδο 2000-02. Θα έπρεπε δηλαδή σε τέτοια θέματα να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι.  Ο μόνος που φαίνεται να έχει επίγνωση της κατάστασης και να έχει κάνει προσπάθειες για την διάσωση του Ποδονίφτη είναι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας που στο επίσημο site του δείχνει ως υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Διεύθυνση Υδάτων της περιφέρειας Αττικής. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης