Εκδήλωση στη μνήμη του αντιστασιακού Ευάγγελου Μαχαίρα με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και τις πολιτικές και νομικές διαστάσεις και προοπτικές της πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατό του, σε αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Τις εναρκτήριες ομιλίες έκαναν ο Γιάννης Γουσέτης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων και ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίσταση – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της FIR (Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντιστασιακών & Αντιφασιστών), εξιστορώντας τη ζωή και το έργο του Ευάγγελου Μαχαίρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολύπλευρη προσωπικότητα, αγωνιστής, δικηγόρος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνδικαλιστής», ήταν μερικές από τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του, όπως ανέφερε ο κ. Γουσέτης. «Ενεργός από φοιτητής στις κινητοποιήσεις, κατατάχθηκε το 1943 στον ΕΛΑΣ. Πλούσια η δράση του και μετέπειτα ως δικηγόρος αφού το 1981 μέχρι και το 1984 διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Περίλαμπρο και πολύπλευρο το έργο του και στην δικηγορία. Αξιόλογη η συμμετοχή του στην δημοκρατική μέριμνα και στο Εθνικό Συμβούλιο για τις γερμανικές οφειλές.», τόνισε ο κ. Γουσέτης και κλείνοντας πρόσθεσε ότι «η δημόσια ζωή κέρδισε πολλά από τη συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Τσιντζιλώνης χαρακτήρισε τον Ε. Μαχαίρα «ακούραστο λαϊκό αγωνιστή, με πλούσια αντιστασιακή δράση».

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τιμούμε τον Βαγγέλη Μαχαίρα γιατί θέλουμε να επαναφέρουμε στη μνήμη μας έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε για πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Η αλήθεια παρουσιάζεται όταν καταργήσουμε τη λήθη. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε τίποτα. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε τον Βαγγέλη Μαχαίρα, διότι υπήρξε ένας αξιοθαύμαστος ακτιβιστής, αγωνιστής του δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο κ. Γλέζος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο έργο του και στους αγώνες του επισημαίνοντας ότι «αγωνιζόταν για το δίκαιο, την ανεξαρτησία, την δημοκρατία και για να έρθει στην εξουσία ο λαός. Δεν παρέλειπε ποτέ στις ομιλίες του την λαϊκή κυριαρχία. Δεν είχε παρωπίδες κι αγωνιζόταν με αφετηρία την υπεράσπιση του δικαίου.»

«Ο Βαγγέλης Μαχαίρας είναι μια ιστορία του τόπου μας και δεν έχουμε το δικαίωμα να την καταργήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Γλέζος.

Όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις ο κ. Γλέζος τόνισε πόση σημασία έχει για όσους «χάθηκαν» καθώς επίσης κι ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητα πολιτικό αίτημα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, αναλύοντας περαιτέρω τις νομικές διαστάσεις και προοπτικές στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, υπογράμμισε ότι «απαιτείται συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Η διεκδίκηση δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά ως συλλογικό αίτημα δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να καταστεί συλλογική συνείδηση ότι όσο το δίκαιο δεν απονέμεται στο πρόσωπο των απογόνων των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής τα τραύματα από τον ναζιστικό όλεθρο θα παραμείνουν οριστικά ανεπούλωτα.»

Ο κ. Γρηγόρης Καλαβρός, ομότιμος καθηγητής Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από τη μεριά του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκκρεμότητες από γερμανικές οφειλές από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον ο κ. Καλαβρός τόνισε ότι «στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών εμπλέκεται το ζήτημα της ετεροδικίας». Σύμφωνα με τον κ. Καλαβρό «η μόνη οδός είναι η προσφυγή στο μόνιμο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο».

Ακόμη ο κ. Καλαβρός επισήμανε ότι «η υπόθεση των γερμανικών οφειλών δεν είναι μόνο θέμα αριθμών». Κλείνοντας υποστήριξε ότι «η ιστορική μνήμη στηρίζει τη συλλογική και αυτός που ζημιώνει πρέπει και να αποζημιώσει».

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Γιάννης Χατζηαντωνίου, δικηγόρος και μέλος της γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο οποίος μίλησε κι αυτός με τη σειρά του για την κληρονομιά και την αγωνιστική δράση του Ευάγγελου Μαχαίρα.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους κι η σύζυγος του Ε. Μαχαίρα, η κυρία Δάφνη Σκούρα, η οποία, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την εκδήλωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης