Στις όχθες του ποταμού Σάβου, με αραβικά κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τροφοδοτείται μια επιχειρηματική φρενίτιδα η οποία ανοίγει τεράστιες προοπτικές δραστηριοποίησης και για ελληνικές εταιρείες στη σερβική πρωτεύουσα, το Βελιγράδι.
Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το fund “Εagle Hills”, έρχεται να δημιουργήσει σε μία έκταση 1 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, μια νέα πόλη δίπλα …στη πόλη, το Belgrade Waterfront, με κατοικίες, εμπορικά, κτίρια γραφείων, ξενοδεία, πάρκα.
Τι έκαναν όμως οι Σέρβοι για να διευκολύνουν την τεράστια αυτή επένδυση;
Ακριβώς το αντίθετο από ότι κάνει η Ελλάδα στο Ελληνικό.
Έδωσαν το οικόπεδο καθαρό στον επενδυτή και με όλες τις άδειες έτοιμες. Η επένδυση θα ανέλθει σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και θα περιλαμβάνει 30 ουρανοξύστες έως 170 μέτρα, το μεγαλύτερο εμπορικό τον Βαλκανίων και περίπου 6.000 διαμερίσματα.
Οι πολίτες του Βελιγραδίου στα πλαίσια της επένδυσης θα απολαύσουν νέους χώρους πρασίνου, καφέ/εστιατόρια, υποδομές για πολιτισμό αλλά και εντυπωσιακούς πεζόδρομους..
Σφήνα η Τουρκία
Στο παιχνίδι των επενδύσεων στη Σερβική πρωτεύουσα κι όχι μόνο μπαίνει δυναμικά και η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.
Μόλις την περασμένη Τρίτη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος του παρείχε πολιτική στήριξη, καταδικάζοντας τις προσπάθειες υπονόμευσης της εξουσίας του και ο «σουλτάνος» έδωσε τη δική του στήριξη με την υπογραφή οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών.
Στις συνομιλίες των δύο προέδρων, κυριάρχησαν οικονομικά θέματα που αφορούν τις τουρκικές επενδύσεις, τις εμπορικές συναλλαγές, την συμμετοχή τουρκικών εταιριών στην κατασκευή έργων υποδομής όπως επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Συνολικά υπεγράφησαν 16 συμφωνίες συνεργασίας.
Σε πολιτικό επίπεδο, συμφωνήθηκε η σύσταση ανώτατου πολιτικού συμβουλίου συνεργασίας που θα συνεδριάζει μία φορά το χρόνο. Στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών υπεγράφη, από τους αρμόδιους υπουργούς, η αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου του 2009 με τη διεύρυνση της λίστας των σερβικών προϊόντων που θα εισάγονται ατελώς από την Τουρκία. Έτσι η Σερβία θα έχει την δυνατότητα να εξάγει, το 2018 ηλιόσπορους και 25000 τόνους ηλιέλαιου στην Τουρκία όπως επίσης και 5000 τόνους βοδινού κρέατος.
Οι υπουργοί υποδομών των δύο χωρών υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης συνεργασίας για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγιεβο και για την ανακατασκευή του οδικού δικτύου στην σερβική επαρχία Σαντζάκ. Στην ενέργεια επίσης υπεγράφη δήλωση προθέσεων για την σύνδεση της Σερβίας με τον αποκαλούμενο τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου.
Οι πρόεδροι Ερντογάν και Βούτσιτς συμμετείχαν σε κοινό οικονομικό φόρουμ σέρβων και τούρκων επιχειρηματιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Τούρκο πρόεδρο ακολούθησαν 185 επιχειρηματίες από την Τουρκία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον Βούτσιτς, ότι το μήνυμα που θα στείλει στους τούρκους επιχειρηματίες είναι να επενδύσουν άφοβα στην Σερβία.