Οι υγιέστεροι τρόποι ζωής και τα υψηλότερα εισοδήματα βοήθησαν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής στα 35 κράτη του ΟΟΣΑ, κατά 10 χρόνια τον περασμένο μισό αιώνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Υγεία με μια ματιά 2017» ανέφερε ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής σε όλες τις χώρες – που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ – ανέρχεται σήμερα σε 80,6 χρόνια, χρόνια από το 1970.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πιο υγιείς τρόποι ζωής, τα υψηλότερα εισοδήματα και η καλύτερη εκπαίδευση έχουν συμβάλει στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής τις τελευταίες δεκαετίες», ανέφερε η έκθεση.

Οι Ιάπωνες και οι Σουηδοί έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις δύο αυτές χώρες ήταν 83,9 χρόνια, με την Ισπανία και την Ελβετία να απέχει πολύ από τα 83 χρόνια.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας των χωρών του ΟΟΣΑ είναι η Λετονία, με πολύ χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής 74,6 και το Μεξικό με 75 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι παράγοντες όπως η μείωση των ποσοστών καπνίσματος και οι υψηλότερες δαπάνες για την υγεία συνέβαλαν στην επίτευξη αυτών των αριθμών, «έχει σημειωθεί μικρή επιτυχία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της χρήσης οινοπνεύματος και το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συχνά δεν εγείρεται», αναφέρει η έκθεση.

Αν τα ποσοστά του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μειωθούν κατά το ήμισυ, η διάρκεια ζωής θα αυξηθεί κατά 13 επιπλέον μήνες, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο κύριος μοχλός της υψηλότερης προσδόκιμης ζωής έχει αυξήσει σταθερά τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί από την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας αυξήθηκαν περίπου στο 1,4% ετησίως από το 2009, σε σύγκριση με 3,6% τα έξι χρόνια μέχρι το 2009», αναφέρει η έκθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης