Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πειραιά, σχετικά με το σκάνδαλο που είχε αποκαλύψει το zougla.gr για τις διευθυντικές κρίσεις στα σχολεία του Πειραιά. Ήδη το κατώφλι της Εισαγγελίας το έχουν διαβεί πέντε υποψήφιοι διευθυντές που ενώ είχαν πολύ υψηλή βαθμολογία στα αντικειμενικά κριτήρια, πήραν ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό στη συνέντευξη με αποτέλεσμα να κατέλθουν δεκάδες θέσεις στον πίνακα των 240 υποψηφίων. 

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέος κύκλος καταθέσεων από μάρτυρες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε την αποκάλυψη του zougla.gr:

Μάλιστα, στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 4 μηνύσεις από γονείς των συλλόγων της περιοχής που, όπως καταγγέλουν, βιντεοσκοπήθηκαν παράνομα και απειλήθηκαν από τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας κ. Μουμούρη ενώ προσήλθαν με ειρηνικό τρόπο να ενημερωθούν γιατί άλλαξαν οι διευθυντές των σχολείων τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχαν προηγηθεί οι ερωτήσεις προς τον υπουργό Παιδείας του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κωνσταντόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου παραδέχτηκε σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια ότι σχετικά με τις κρίσεις των διευθυντών παρατηρείται «πρόβλημα ανομιμότητας στον Πειραιά και την Τρίπολη». Ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με αντικειμενικά στοιχεία, προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα για την αξιοπιστία και τη νομιμότητα των κρίσεων σε Πειραιά και Αρκαδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Πειραιά υπάρχει τεράστια απόκλιση σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, όπου μόνο το 10% βαθμολογήθηκε κάτω από 6, όταν στον Πειραιά το μέγεθος αυτό ήταν αυξημένο κατά 150%!. Εμείςδιορίσαμε τα μέλη των ΠΥΣΔΕ για να κάνουν το καθήκον τους με αντικειμενικά κριτήρια και όχι για να εξυπηρετούν προσωπικές πολιτικές»…

Σημειώνεται ότι για αντίστοιχες παρανομίες του παρελθόντος, μια διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τιμωρήθηκε πρόσφατα με εννιάμηνη φυλάκιση, όπως και 8μηνη φυλάκιση επιβλήθηκε σε 7 μέλη του ΠΥΣΠΕ του Νομού Καρδίτσας. 

Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις επιτροπές των κρίσεων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από αίτηση ακύρωσης του νόμου «Μπαλτά και Κουράκη» (Ν.4327/2015) από την προσφυγή 50 και πλέον εκπαιδευτικών, εξέδωσε την απόφαση 711/2017 με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος αυτός των κρίσεων διευθυντών του 2015 που όριζε ότι με την ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων τοποθετείται ο διευθυντής του σχολείου.

Σήμερα και μετά την ακύρωση του νόμου αυτού πολλοί εκπαιδευτικοί που δεν έγιναν διευθυντές έχουν στραφεί κατά του δημοσίου με αγωγές και διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω των χαμένων επιδομάτων θέσης αλλά και ηθικής βλάβης. Για κάθε έναν υπολογίζεται το ποσό περί τις 20.000 ευρώ…

Τη Δευτέρα 16-10-2017 κατατέθηκαν στο ΣτΕ δύο αιτήσεις ακύρωσης και του σχετικού νόμου «Γαβρόγλου» (Ν. 4473/2017) προκειμένου να κριθεί ως αντισυνταγματικός. Βάσει αυτού του νόμου, έγιναν οι κρίσεις των διευθυντών σχολείων το καλοκαίρι του 2017. Οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις κρίσεις αυτές βάσει αυτής της νομοθεσίας ενώ ψήφιζαν στα σχολεία όσοι μόνιμοι είχαν από το μισό ωράριο διδασκαλίας και επάνω.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης