Ούτε το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ομάδα του G7 (των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου), με προφανές στόχο να ενθαρρύνει τις αγορές, δεν είναι ικανό να συγκρατήσει την “απύθμενη” πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Ο καθρέφτης της ιαπωνικής οικονομίας, το χρηματιστήριο του Τόκιο, κατρακύλησε για μια ακόμη συνεδρίαση. Ο δείκτης Nikkei κατέγραψε με το κλείσιμο του πτώση, 6,36% φτάνοντας σ’ ένα από τα χαμηλότερα σημεία του, εδώ και πολύ καιρό στις 7.172,89 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε προηγηθεί η κοινή ανακοίνωση της ομάδας του G7, στην οποία επέκριναν την «υπερβολική αστάθεια» της ισοτιμίας του γιεν και δήλωσαν έτοιμες να συνεργασθούν για να καταπολεμήσουν την κρίση στις παγκόσμιες χρηματαγορές. 

Η τιμή του γιεν, που την Παρασκευή έφθασε σε ιστορικά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, άρχισε να πέφτει ελαφρά μετά τη δημοσίευση του κοινού αυτού ανακοινωθέντος, αλλά το χρηματιστήριο της ιαπωνικής μεγαλούπολης δεν ανταποκρίθηκε στις θετικές εκτιμήσεις.

Μαζικές απώλειες στην Ασία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατρακύλησε ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Κινήθηκε μειωμένος κατά 9%, καθώς το συνολικότερο κλίμα στην Ασία, εξακολουθεί να “κινείται” υπό την επήρεια της οικονομικής κρίσης.

Με απώλειες 4,65 έκλεισε το χρηματιστήριο της Ταϊπέι, ενώ πτώση 6,96% σημείωσε το Χρηματιστήριο της Μπανγκόκ.

Πτώση 5,27% κατέγραψε η αγορά της Βομβάης στην Ινδία, ενώ το χρηματιστήριο της Μανίλας έκλεισε με κατακόρυφη πτώση 12,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Σύδνεϋ ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,35%.

Μείωση επιτοκίου στη Νότια Κορέα 

Η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Κορέας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75 μονάδες, στο 4,25%, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της από τη λαίλαπα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.  

Η μείωση είναι πιο σημαντική απ’ όσο προβλεπόταν, ανακοινώθηκε έπειτα από έκτακτη συνέλευση της Τράπεζας κι αφότου το Χρηματιστήριο της Σεούλ κατρακύλησε στα χαμηλότερα σημεία του την τελευταία 10ετία.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση επιτοκίων στη Νότιο Κορέα από το Νοέμβριο του 2004, όταν η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη στρογγυλοποίηση των επιτοκίων στο 5%, από 5,25%, έπειτα από τη συγχρονισμένη μείωση επιτοκίων που πραγματοποίησαν οι μεγάλες τράπεζες της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης