Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Σε μία οδυνηρή διαπίστωση, για γονείς και παιδιά ανά την Ευρώπη, προέβη χθες, η Επιτροπή «Λανζαρότε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων λειτουργίας της, στον αγώνα, για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα στα πέντε παιδιά έχουν αντιμετωπίσει, σε κάποιο βαθμό, σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση κι’ αυτή προήλθε, σε ένα ποσοστό 70-85%, από ανθρώπους στους οποίους το παιδί είχε εμπιστοσύνη, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Μία τέτοια δυσάρεστη εμπειρία, όπως είπε και η αναπληρωτής ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Γκαμπριέλα Ντραγκόνι, «μπορεί να διαρκέσει μια ζωή, διαταράσσοντας την επίσημη εκπαίδευση, μειώνοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας και οδηγώντας σε μια ολόκληρη ποικιλία προβλημάτων ψυχικής υγείας των παιδιών».

Κι αυτά παρόλο που, εδώ και δέκα χρόνια, η Σύμβαση του Λανζαρότε, έχει επικυρωθεί από 42 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (εκτός από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο) και είναι ανοικτή σε κράτη εκτός Ευρώπης και ασχολείται ενεργά, με την πρόληψη, την προστασία και τη δίωξη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της κακομεταχείρισης παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση δύο εκθέσεις παρακολούθησης που συνέταξε η Επιτροπή Λανζαρότε, διαπιστώθηκε ότι το 70-85% της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών διαπράττεται από ανθρώπους του «κύκλου εμπιστοσύνης» του παιδιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης