Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Μάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του διάσημου αμερικανού ηθοποιού Σον Πεν και της εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Netflix με αφορμή το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε με τίτλο «Την ημέρα που γνώρισα τον Ελ Τσάπο». Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο η μεξικανή ηθοποιός Kate del Castillo, μαζί με τον Σον Πεν κατάφεραν και προσέγγισαν τον ισχυρότερο ναρκέμπορο στον πλανήτη τον Οκτώβριο του 2015 για να του πάρουν τελικά μια συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Rolling Stone». Υπενθυμίζεται όμως πως αμέσως μετά τη συνέντευξη αυτή, οι Αρχές του Μεξικού σε συνεργασία με τις αμερικανικές, συνέλαβαν τον Τσάπο και στη συνέχεια εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις συνθήκες εντοπισμού του βαρόνου, με τον δημοσιογραφικό κόσμο να αφιερώνει πολλά ρεπορτάζ για τον πιθανό ρόλο του Σον Πεν στην όλη υπόθεση.

Οι δικηγόροι του Σον Πεν, όπως γράφει ο Guardian, έχουν επανειλημμένα ειδοποιήσει τη Netflix ότι  τo ντοκιμαντέρ σχετικά με τον μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών θέτει σε κίνδυνο την ζωή του πελάτη τους, υπαινισσόμενο ότι βοήθησε τις αμερικανικές αρχές ώστε να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σε επιστολή, στην οποία είχαν πρόσβαση οι «New York Times», ο δικηγόρος του ηθοποιού, Theodore J. Boutrous Jr, τονίζει απευθυνόμενος στο συνδρομητικό κανάλι, πως «το αίμα θα είναι στα χέρια τους», εάν συμβεί οτιδήποτε στον Πεν.

O ρόλος της Del Castillo ήταν θεμελιώδης προκειμένου να κανονιστεί η συνάντηση ανάμεσα στον Πεν και τον Ελ ΤσάποΣύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο ρόλος της Del Castillo ήταν θεμελιώδης προκειμένου να κανονιστεί η συνάντηση ανάμεσα στον Πεν και τον Ελ Τσάπο, η οποία αποτέλεσε την βάση για άρθρο του ηθοποιού στο αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone, το οποίο δημοσιεύθηκε μία μέρα μετά τη σύλληψη του μεξικανού μεγαλέμπορου ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τους NY Times, ο Πεν είναι ανάστατος επειδή θεωρεί ότι το ντοκιμαντέρ υπαινίσσεται ότι βοήθησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να συλλάβει τον Ελ Τσάπο.


(Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ)

Εκπρόσωπος του ηθοποιού δήλωσε στην εφημερίδα: «Είναι ευνόητο, ότι στις προσπάθειές της για προσοχή και δημοσιότητα, η κ.Del Castillo και η ομάδα της(που δεν έχει πρωτογενή γνώση) έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς λανθασμένο, ανόητο και απερίσκεπτο αφήγημα. Η υπόνοια ότι ο κ. Πεν ή οποιοσδήποτε άλλος εκ μέρους του ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ταξίδι, αποτελεί κατασκεύασμα και εξόφθαλμο ψεύδος. Ποτέ δεν συνέβη, ούτε υπήρξε κάποιος λόγος για να συμβεί κάτι τέτοιο».

Η απάντηση της Νetflix 

Από τη μεριά της, η Netflix εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Δόθηκαν πολλές ευκαιρίες στον Πεν να συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ και δεν το έπραξε. Τα περιστατικά γύρω από τη διαβόητη συνάντηση έχουν καλυφθεί από πολλούς και από τον ίδιο τον Πεν στο άρθρο του στο Rolling Stone καθώς και στα πολλά δημόσια σχόλια που έκανε έκτοτε. Το μόνο νέο σε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ότι δώσαμε την ευκαιρία στην Κέητ να διηγηθεί από την δική της πλευρά αυτή την παράξενη ιστορία».

Εργαζόμενος στην παραγωγή του «Narcos» βρέθηκε νεκρός στο Μεξικό 

Εν τω μεταξύ, όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η εταιρία Netflix μετράει ήδη έναν νεκρό τον περασμένο Σεπτέμβρη ο οποίος εργαζόταν στην παραγωγή ταινιών της και δολοφονήθηκε στο Μεξικό ενώ αναζητούσε χώρους για τα γυρίσματα του σίριαλ «Νarcos» season 4. 

Πρόκειται για τον Carlos Muñoz Portal, 37 ετών, ο οποίος εργάστηκε για πολλά χρόνια αναζητώντας τοποθεσίες για αμερικανικές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που γυρίζονταν στο Μεξικό.

Η Netflix έχει επιβεβαιώσει με ανακοίνωσή της τη δολοφονία. «Γνωρίζουμε τον θάνατο του Portal Carlos Muñoz, ενός σεβαστού διευθυντή τοποθεσίας και μεταφέρουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς του. Τα γεγονότα παραμένουν άγνωστα καθώς οι αρχές συνεχίζουν να διερευνούν τι συνέβη»,έχει δηλώσει.

(H συνέντευξη του Ελ Τσαπο στον Σον Πεν)

Η σειρά Narcos αφορά την άνοδο και την πτώση «νονού των ναρκωτικών», Πάμπλο Εσκομπάρ. Η τέταρτη σεζόν της επικεντρώνεται στο καρτέλ Juárez του Μεξικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης