Στη Βαρσοβία βρίσκεται πλέον η σορός του τέως προέδρου της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, μία ημέρα μετά από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε συνολικά 96 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια του Λεχ Κατσίνσκι, η κόρη του και ο δίδυμος αδελφός του, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ασκών χρέη προέδρου Μπρονισλάβ Κομορόβσκι, ο πρωθυπουργός Ντόναλτ Τασκ, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι υποδέχθηκαν το φέρετρο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πολωνικής πρωτεύουσας.

Εκεί πραγματοποιήθηκε μια ολιγόλπετη τελετή και στη συνέχεια το φέρετρο συνοδεύτηκε από ειδική πομπή στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Δεν έχει αναγνωριστεί η σορός της συζύγου του Λεχ Κατσίνσκι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το γραφείο τυης πολωνικής προεδρίας, η σορός της Μαρίας Κατσίνσκι, συζύγου του τέως Πολωνού προέδρου, ΛΕχ Κατσίνσκι, η οποία βρισκόταν στο μοιραίο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Σμολένσκ, δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Τομάς Μπρζεζίνσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστεί η σορός της Μαρίας Κατσίνσκα, αλλιώς θα είχε επιστρέψει με τον σύζυγο της».

Συνολικά μόνο οι 14 από τις 95 σορούς των θυμάτων είναι αναγνωρίσιμες ενώ άλλες 10 «μπορούν επίσης να αναγνωριστούν ίσως χάρη σε ιδιαίτερα διακριτικά σημάδια» σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Πολωνίας, Έβα Κόπατζ.

Η μητέρα του πολωνού προέδρου, η οποία είναι βαριά άρρωστη, δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για το θάνατο του γιου της, όπως έγινε γνωστό από πηγή του στρατιωτικού νοσοκομείου στη Βαρσοβία στο οποίο νοσηλεύεται.

Σιγή για τα θύματα της τραγωδίας

Σιγή. Περίπου στις 13:00 ώρα Ελλάδας και για δύο λεπτά της ώρας οι πολίτες της Πολωνίας, όπου και αν βρίσκονταν, σταμάτησαν τις εργασίες τους και τίμησαν την μνήμη των 96 θυμάτων του μοιραίου Τουπόλεφ που συνετρίβη χθες στη Ρωσία.

Οι πεζοί στάθηκαν όρθιοι. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων, μόλις άκουσαν τις σειρήνες που σήμαναν την έναρξη της σιγής, σταμάτησαν τα οχήματά τους και βγήκαν από αυτά.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Ουγγαρία, όπου επίσης τηρήθηκαν δύο λεπτά σιγής, μετά από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας, Γκόρντον Μπάιναϊ.

Στην Λιθουανία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος από αύριο στη μνήμη του τέως Πολωνού προέδρου, ενώ ημέρα εθνικού πένθους ανακηρύχθηκε η αυριανή και για την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η είδηση του θανάτου του Κατσίνσκι έχει βυθίσει σε πένθος την Πολωνία. Η σορός του Λεχ Κατσίνσκι μεταφέρεται στη Βαρσοβία από τη ρωσική πόλη Σμόλενσκ, παρουσία του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Το φέρετρο με τη σορό του τέως Πολωνού προέδρου παρέμεινε για λίγο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σμολένσκ, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πολωνός πρέσβης στη Ρωσία, Γιέρζι Μπαχρ, εναπόθεσαν στο φέρετρο κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ η στρατιωτική μπάντα έπαιξε τον ρωσικό και τον πολωνικό εθνικό ύμνο.Στη συνέχεια το φέρετρο τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό αεροπλάνο παρουσία των ρωσικών και πολωνικών αγημάτων, τα οποία απότισαν φόρο τιμής στον πρόεδρο Κατσίνσκι.

Δεν παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα το μοιραίο αεροσκάφος

Αποκλείστηκε από τους Ρώσους πραγματογνώμονες που εξετάζουν τις συνθήκες της συντριβής του Τουπόλεφ 154 το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να παρουσίασε τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν στην τραγωδία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ίντερφαξ, το οποίο επικαλείται τον επικεφαλής της έρευνας, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, το αεροσκάφος «ήταν σε άριστη κατάσταση», ενώ αποκάλυψε και πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του πιλότου με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Σμολένσκ δεν αναφέρθηκε η ύπαρξη κάποιου τεχνικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα ο καταγραφέας ήχου έδειξε, ότι ο πιλότος έκανε αρκετές προσπάθειες να προσγειωθεί, παρά τις προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν στην περιοχή.

Επικεφαλής των ερευνών ο Πούτιν

Στο Σμόλενσκ μετέβη ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προΐσταται των ερευνών, για να επιθεωρήσει το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. Εκεί θα συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε από την επιτροπή των ερευνητών να βρει το «το συντομότερο δυνατό» τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

/bestof/%212010/100410/syntrimia%20aeroskafous.flv

«Δεν υπάρχουν επιζώντες από την καταστροφή», τόνισε ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας, Σεργκέι Αντούφιεφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο Vesti-24. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο αεροσκάφος επέβαινε 88μελής αντιπροσωπεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι σοροί των 96 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, ανάμεσα τους και αυτή του Πολωνού προέδρου και της συζύγου του, θα μεταφερθούν στη Μόσχα για να αναγνωριστούν, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μεταξύ των ονομάτων των κορυφαίων αξιωματούχων, βρίσκονται αυτά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Φραντσίσκεκ Γκαγκορ, του επικεφαλής των επιχειρησιακών δυνάμεων της Πολωνίας στρατηγού Μπρόνισλαβ Κβιατκόφκι, καθώς και του αρχηγού του στρατού και του αρχηγού της αεροπορίας.

Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκαν και τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται πηγή της περιφερειακής διοίκησης. Τα πολωνικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ήδη Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί εξετάζουν τα μαύρα κουτιά, για να βρουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες το μοιραίο Τουπόλεφ συνετρίβη λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον διάδρομο προσγείωσης.

Ο 60χρονος Πολωνός πρόεδρος μετέβαινε στο Σμόλενσκ, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την επέτειο της σφαγής περίπου 4.000 Πολωνών στρατιωτικών από τις σοβιετικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

“Τραγικό λάθος του πιλότου”

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, το Ο Λεχ και η Μαρία Κατσίνσκιστρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή. Γι’ αυτό προτάθηκε στον Πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος, ένα Τουπόλεφ 154 20ετίας, είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, είτε στη Μόσχα.

Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στη δυτική περιφέρεια του Σμόλενσκ. Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας περίπου 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

Δεδομένων αυτών των στοιχείων, Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η αεροπορική τραγωδία προκλήθηκε από λάθος του πιλότου. «Φαίνεται πως ένα λάθος του πληρώματος στους χειρισμούς για την προσγείωση προκάλεσε την καταστροφή», δήλωσε ο Αντρέι Γεβσεγένκοφ.

Σύμφωνα με τον υπαρχηγό του ρωσικού γενικού επιτελείου αεροπορίας, Αλεξάντερ Αλιόσιν, οι υπάλληλοι του πύργου ελέγχου είχαν επανειλημμένως δώσει εντολή στον πιλότο να επαναφέρει το αεροσκάφος σε οριζόντια θέση, ενώ όταν δεν υπάκουσε, του είπαν πολλές φορές να κατευθυνθεί σε εναλλακτικό αεροδρόμιο.

«Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο πρόεδρος, η σύζυγός του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Κρέμερ», ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας. Από το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας ανακοινώθηκε πως και ο πρόεδρος της ΚΤΠ επέβαινε στο αεροσκάφος.

Αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό της Πολωνίας

Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στην Πολωνία μετά τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου, Λεχ Κατσίνσκι.

«Σύμφωνα με το σύνταγμα θα πρέπει να διεξάγουμε πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πάουελ Γκρας. «Αυτομάτως ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, αντικαθιστά προσωρινά τον πρόεδρο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Λεχ Κατσίνσκι με φόντο το μοιραίο αεροσκάφοςΣύμφωνα με τους συνταγματολόγους, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πρέπει να ανακοινωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε δύο μήνες από την ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής κήρυξε πένθος μιας εβδομάδας για την ασύλληπτη εθνική τραγωδία.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενημερώθηκε αμέσως για το δυστύχημα και ζήτησε από τον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να σπεύσει στο σημείο της καταστροφής..

Στον τόπο της τραγωδίας θα μεταβεί εσπευσμένα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ, όπως δήλωσε ο ίδιος. «Θα πάω στο Σμόλενσκ αμέσως. Οι Πολωνοί εισαγγελείς βρίσκονται ήδη εκεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε την τήρηση «δύο λεπτών σιγής» σήμερα το μεσημέρι σε ολόκληρη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Ντόναλντ Τασκ χαρακτήρισε το περιστατικό ως το «πιο τραγικό συμβάν στην μεταπολεμική ιστορία της Πολωνίας». Στην περιοχή του δυστυχήματος θα ταξιδεύσει σήμερα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Λεχ Κατσίνσκι

Γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1949 στη Βαρσοβία. Έχει έναν δίδυμο αδερφό, τον Ιαροσλάβ. Τα αδέρφια Κατσίνσκι έγιναν γνωστά στην Πολωνία ως παιδιά – ηθοποιοί.

Το δίδυμο Κατσίνσκι επέβαλε στην Πολωνία ένα υπερσυντηρητικό μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς με άξονα τον υπέρμετρο καθολικισμό, την προοπτική επαναφοράς της θανατικής ποινής, τον διωγμό με θεσμικά μέσα των ομοφυλοφίλων και σαν επιστέγασμα όλων των προηγουμένων, την πιστή υποταγή της Πολωνίας στον αμερικανικό παράγοντα.

Οι αδελφοί Κατσίνκσι πέρασαν εκδικητικά νομοσχέδια έναντι των στελεχών του κράτους κατά την κομμουνιστική περίοδο και διακρίθηκαν για τον έμμεσο, πλην υπαρκτό, αντιεβραϊσμό τους, που έχει μακρά και ριζωμένη παράδοση στην καθολική Πολωνία.

Η Βαρσοβία επί κυριαρχίας των Κατσίνκσι προκάλεσε ουκ ολίγα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ταύτισή της με τα κελεύσματα του πρώην προέδρου Μπους και τη, μέχρις αδιακρισίας, στήριξη των αμερικανικών συμφερόντων, παρακάμπτοντας ακόμη και τις αυτονόητες δεσμεύσεις ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Παρακμιακό προϊόν ενός υπό διάλυση υπαρκτού σοσιαλισμού με μεγάλη δόση επιρροής από την Καθολική Εκκλησία, οι αδελφοί Κατσίνκσι εξέφρασαν ταυτόχρονα τον αντιευρωπαϊσμό, την εχθρότητά τους προς τη Ρωσία, τον αντιγερμανισμό, τον αντισημιτισμό, με λίγα λόγια όλα τα χαρακτηριστικά που καθόρισαν επί μακρόν την προπολεμική ιστορία της σύγχρονης Πολωνίας, που ασφυκτιούσε μεταξύ Πρωσίας και Μόσχας.

Σε αυτήν την ιδεολογική βάση, θα ήταν παράλειψη να μην προσθέσει κανείς και την ταύτισή τους με τον νεοφιλελευθερισμό ως προς την θατσερική του εκδοχή. Σε πολλές περιπτώσεις, η κοινωνία της Πολωνίας αντέδρασε στην εφαρμογή αυτού του ιδεολογικού μίγματος, σε άλλες όχι. Όλοι οι παρατηρητές, ωστόσο, ομολογούν πως η πολιτική κυριαρχία του διδύμου Κατσίνκι δεν πέρασε απαρατήρητη, κυρίως ως προς τις αρνητικές υπερβολές του.

Συνεχίζονται τα συλληπητήρια

Συνεχίζεται η ανακοίνωση και αποστολή συλλυπητήριων για τον ξαφνικό θάνατο του πολωνού προέδρου που σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος που τον μετέφερε στη Ρωσία έπεσε και συνετρίβη στην περιοχή Σμολένσκ.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Άνιμπαλ Καβάκο Σϊλβα αναφέρθηκε στην συνεισφορά του πολωνού προέδρου “στην εδραίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα του”.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο χαρακτήρισε την απώλεια “τρομερή”.

Ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους εξέφρασε τη λύπη του “για το τραγικό γεγονός” ενώ ο σλοβάκος ομόλογός του, Ιβάν Γκασπαροβιτς ανέφεφε ότι το γεγονός είναι σοκαριστικό.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ζαν Πέτερ Μπαλκενέντε τόνισε ότι “χάθηκε ένας σημαντικός ηγέτης που ενδιαφερόταν για τα συμφέροντα της Πολωνίας”.

Για “μεγάλη τραγωδία” έκανε λόγο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ενώ ο ρουμάνος ομόλογός του Τραιάν Μπασέκσου εξέφρασε την αμέριστη λύπη του.

Οι πρωθυπουργοί της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας χαρακτήρισαν τον εκλιπόντα “αξιοσέβαστο” πολιτικό.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιντε, στη χώρα της οποίας υπάρχει μεγάλη πολωνική κοινότητα κήρυξε εθνικό πένθος και δήλωσε ότι “η Λιθουανία έχασε έναν καλό φίλο”.

Στην Ουκρανία πολίτες άφησαν λουλούδια στην πολωνική πρεσβεία ενώ η ηγεσία της χώρας εξέφρασε τη λύπη της για το χαμό του Λεχ Κατσίνσκι.

“Μεγαλόκαρδο” χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι ενώ η Τεχεράνη εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια.

Η ισραηλινή ηγεσία χαρακτήρισε “φίλο” τον πρόεδρο της Πολωνίας που “άνοιξε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο λαών” .

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε σοκαρισμένος ενώ συλλυπητήρια απέστειλαν ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν , ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών, η ηγεσία της Νότιας Αφρικής , του Μαρόκο, και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Διαβάστε επίσης:
Συλλυπητήρια για την αεροπορική τραγωδία, 10 Απριλίου 2010, 13:32

Αναγνώρισε το πτώμα του προέδρου της Πολωνίας και αδελφού του, 11 Απριλίου 2010, 02:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης