Ο ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΘΥΜΑ ΤΩΝ «ΕΙΔΙΚΩΝ»;

Ανήκετε κι εσείς στα θύματα της συνηθισμένης δίαιτας στέρησης και μείωσης θερμίδων-λιπαρών; Το ξέρατε ότι αυτά που συνήθως σας λένε οι «ειδικοί» για το αδυνάτισμα και την «υγιεινή» διατροφή δεν στηρίζονται στα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας; Το γνωρίζατε ότι άλλα λένε πραγματικά οι μελέτες για το πώς ο άνθρωπος θα πρέπει να τρώει για να ισορροπεί ορμονικά, ώστε να βοηθάει τα μεταβολισμό του και άρα να μπορέσει να αλλάξει καύσιμο (ώστε αντί για ζάχαρη να καίει λίπος);

Οι γνωστές συνηθισμένες οδηγίες αδυνατίσματος και «υγιεινής» διατροφής είναι επικίνδυνες για την υγεία και φταίνε για την εκρηκτική επιδημία -στην Ελλάδα και παγκοσμίως- παχυσαρκίας και προδιαβήτη. Δηλαδή την επιδημία που βάζει τόσους ανθρώπους σε έως και 16 φορές αυξημένη πιθανότητα καρδιακής ή εγκεφαλικής προσβολής, κλέβει 12-16 χρόνια ζωής χαλώντας την ποιότητά της, ενώ εκτοξεύει στα ύψη τα ποσοστά καρκίνου και πάσης φύσεως χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1950 αυτοί που κάποτε στη ζωή τους θα άκουγαν ότι έχουν καρκίνο ήταν οι 25 στους εκατό. Πλέον είναι οι 42 στους εκατό, και τα πράγματα με τον καρκίνο γίνονται όλο και χειρότερα. Στις ΗΠΑ ο καρκίνος έγινε πλέον η Νο1 αιτία θανάτου, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά! Και οι ΗΠΑ συναγωνίζονται με την Ελλάδα στην παχυσαρκία…

Οι επίσημες συνηθισμένες διατροφικές οδηγίες που κατάφεραν να σας κάνουν να μειώσετε τα λιπαρά καταναλώνοντας τρόφιμα light – χαμηλών λιπαρών, και να βάλετε τους υδατάνθρακες στο 65% τους καθημερινού σας διαιτολογίου όχι μόνο δεν πρόκειται ποτέ να σας επιτρέψουν να αδυνατίσετε μόνιμα αλλά θα συνεχίσουν να σας παχαίνουν και -το κυριότερο- να διαταράσσουν την ορμονική σας ισορροπία και συνολικά την υγεία σας. Λάβετε δε υπόψη ότι από τις ορμόνες σας, και μόνο από αυτές, κρέμεται ο μεταβολισμός σας, δηλαδή το αν θα καίτε ή θα συσσωρεύετε λίπος.

Συνεχίζουμε με περαιτέρω στοιχεία που δείχνουν που μας κατάντησαν οι γνωστές συνηθισμένες διαιτητικές οδηγίες των «ειδικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη από το Canadian Community Health Survey βρήκε ότι 44,8% των καναδών είναι υπέρβαροι. Στις ΗΠΑ – και με παρόμοιες τάσεις σε όλο τον αναπτυγμένο αλλά πλέον και στον αναπτυσσόμενο κόσμο – σημειώθηκε μια αύξηση της παχυσαρκίας κατά 100% μέσα σε 25 έτη!

Το International Obesity Task Force (ΙΟΤF), ένας συνασπισμός ερευνητών και φορέων, δημοσιοποίησε μια έκθεση επί της παχυσαρκίας το 2005 καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) άρχισε μια πρωτοβουλία με τις επιχειρήσεις μάρκετινγκ και τροφίμων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Βρέθηκε ότι σε τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά Υπερβολικού Σωματικού Βάρους (ΥΣΒ)/παχυσαρκίας των ανδρών ήταν υψηλότερα από το 67% που ισχύει στις ΗΠΑ. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονταν η Κύπρος, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Σλοβακία.

Η εκτίμηση του ΙΟΤF είναι ότι περίπου 250 εκατομμύρια από τα 350 εκατομμύρια ενηλίκων που ζουν στη ΕΕ μπορεί να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Από την Ελλάδα έως τη Γερμανία, η αναλογία υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανδρών είναι υψηλότερη από εκείνη των ΗΠΑ.

Η παχυσαρκία είναι ιδιαιτέρως οξύ φαινόμενο στις μεσογειακές χώρες. Ακόμα και στη Γαλλία, το ΙΟΤF υποστηρίζει ότι η γυναικεία παχυσαρκία αυξήθηκε από 8% το 1997 σε 11,3% το 2003, και η ανδρική από 8,4% σε 11,4%. Ανάμεσα στα 103 εκατομμύρια παιδιά της ΕΕ, ο αριθμός των υπέρβαρων αυξάνεται κατά 400.000 ετησίως.

Περισσότερα από 30% των παιδιών ηλικιών 7 έως 11 ετών είναι υπέρβαρα στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Μάλτα. Αυτό συναγωνίζεται τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ (EU Platform on Diet, Physical Activity and Health. IOTF, March 15, 2005, Brussels). Στην Αφρική τα πράγματα είναι αντίστροφα με τις αναπτυγμένες χώρες: η παχυσαρκία επικρατεί περισσότερο ανάμεσα στους ευκατάστατους.

Η μεγαλύτερη ανησυχία που αφορά την παχυσαρκία έχει να κάνει με την συνακόλουθη αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ). Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 15 έτη σε περίπου 320 εκατομμύρια – αριθμός που θα υπερβαίνει τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Ο ΣΔ αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και κύρια αιτία τύφλωσης, νεφροπάθειας και ακρωτηριασμών. Είναι μια πολύ δαπανηρή νόσος για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για πρώτη φορά, ο παγκόσμιος αριθμός των ανθρώπων ΥΣΒ συναγωνίζεται τον αριθμό των λιποβαρών. Μια έρευνα του ΟΗΕ βρήκε ότι η παχυσαρκία αυξάνεται σε όλες τις αναπτυσσόμενες περιοχές, ακόμη και σε χώρες που κυριαρχούνται από λιμό. Στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτιμάται ότι περισσότεροι από 115 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από προβλήματα συνδεόμενα με την παχυσαρκία.

Στην Κίνα, ο αριθμός των ανθρώπων ΥΣΒ αυξήθηκε από κάτω του 10% σε 15% μόλις σε τρία έτη. Στη Βραζιλία και την Κολομβία, το ποσοστό αυτό είναι περίπου 40% – συγκρίσιμο με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου και η περισσότερη λιμοκτονία, σημειώνεται μια αύξηση της παχυσαρκίας, ιδίως ανάμεσα στις αστές. Σε όλες τις περιοχές η παχυσαρκία φαίνεται να αυξάνεται παράλληλα με το εισόδημα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρόεδρος του Food Standards Agency (FSA) Sir John Krebs δήλωσε ότι η σημερινή τάση παχυσαρκίας συνεπάγεται ότι η νέα γενιά δεν θα ζήσει όσο οι γονείς της. Δεδομένα του 2004 από το Health Survey for England δείχνουν ότι 44% των Βρετανών και 35% των Βρετανίδων είναι υπέρβαροι. 23% των ανδρών και 24% των γυναικών είναι παχύσαρκοι. Στα παιδιά 2-15 ετών, το 35% των κοριτσιών είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Τα ποσοστά ανδρικής παχυσαρκίας στη ΜΒ έχουν τριπλασιαστεί από τα μέσα της δεκαετίας του 80, με τους άνδρες πλέον να είναι εξίσου πιθανό με τις γυναίκες να είναι παχύσαρκοι.

Στην έκθεση Α Race Against Time, The challenge of Cardiovascular Disease in Developing Economies, 2004 από το Columbia University της Νέας Υόρκης, αναφέρεται ότι οι πρόσφατοι ρυθμοί αύξησης υποδεικνύουν ότι στην Ινδία η αναλογία υπέρβαρων και παχύσαρκων θα αυξηθεί από 9% σε 24% από το 1995 στο 2025. Ανάλογη αύξηση αναμένεται στην Κίνα, όπου οι προβολικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, μέχρι το 2025, 37% των ανδρών και 40% των γυναικών θα είναι υπέρβαροι, συγκριτικά με 8% και 12% το 1995.

Στην Κίνα, επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι 10% των παιδιών είναι παχύσαρκα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 8% ετησίως. Σε μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκο. Τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και η Υεμένη έχουν φτάσει το 60% και είναι υψηλότερα ανάμεσα στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη του Bahrain Center for Studies and Research.

O ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) εκτιμά ότι ο αριθμός των υπέρβαρων παγκοσμίως θα αυξηθεί σε 2,3 δισεκατομμύρια και ότι περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι παχύσαρκοι έως το 2015. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα το 2005 σε παγκόσμια κλίμακα. Αν και κάποτε θεωρείτο μόνο πρόβλημα των χωρών υψηλού εισοδήματος, το ΥΣΒ και η παχυσαρκία βρίσκονται πλέον σε δραματική άνοδο σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ιδιαιτέρως στα αστικά κέντρα.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι σε οκτώ έτη από σήμερα 75% των ενηλίκων θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το 1976 περίπου 15,1% των Αμερικανών ήταν παχύσαρκοι, ποσοστό που ανήλθε σε 30,9% το 2000 (Wang et al., 2007), σύμφωνα με μεταανάλυση από το κέντρο John Hopkins. Το 2004 37,2% των Αμερικανών ήταν παχύσαρκοι. Στις τελευταίες τρεις δεκαετίες τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξήθηκαν από 13% σε 32%.

Αν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν, 75% των ενηλίκων θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έως το 2015, 41% θα είναι παχύσαρκοι, και σχεδόν το ένα στα τέσσερα παιδιά και έφηβοι αναμένεται ότι θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Στην ως άνω μεταανάλυση, τα κάτω όρια για το ΥΣΒ και την παχυσαρκία καθορίστηκαν με χρήση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 25 kg/m2 και 30 kg/m2, αντίστοιχα. Τα παιδιά «σε κίνδυνο για ΥΣΒ» και τα υπέρβαρα ορίστηκαν ως τα 85α και 95α εκατοστημόρια του ΔΜΣ.

Στις ΗΠΑ σήμερα, δύο τρίτα (66,3%) των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 32,4% είναι παχύσαρκοι και 4,8% είναι εξαιρετικά παχύσαρκοι (ΔΜΣ> 40kg/m2), ανέφεραν οι ερευνητές. Από τα παιδιά και τους εφήβους, 16% είναι σήμερα υπέρβαροι και 34% είναι σε κίνδυνο να γίνουν.

Οι μειονότητες και οι ομάδες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου θίγονται δυσανάλογα καθ’ όλο το ηλικιακό φάσμα. Τα ποσοστά είναι κατά 10% υψηλότερα στους μαύρους και τους μεξικανούς Αμερικανούς από ό,τι στους λευκούς. Στις μαύρες γυναίκες άνω των 40 ετών, περισσότερο από 80% ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, και πάνω από 50% παχύσαρκες. Στο διάστημα 1999 – 2002, τα ποσοστά εξαιρετικής παχυσαρκίας ανάμεσα στις Αφρο-Αμερικανίδες ήταν πάνω από διπλάσια αυτών των λευκών και ΜεξικανοΑμερικανίδων (13,5% έναντι 5,5% και 5,7%).

Όμως θα συνεχίσουμε στο επόμενο

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αναγνώστες μπορούν να βρίσκουν προηγούμενα άρθρα της σειράς κλικάροντας στις συνδέσεις – links που ακολουθούν κάτω από το άρθρο ή αναζητώντας τα βάζοντας το όνομα του συγγραφέα στη μηχανή αναζήτησης του zougla.gr)

Ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου είναι ιατρός Αντιγήρανσης

Διαβάστε επίσης:
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 16ο), Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010, 10:48
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 15ο), Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010, 10:00
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 14ο), Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010, 10:00
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 13ο), Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010, 13:15
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 12ο), Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010, 11:10
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 11ο), Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009, 10:00
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 10ο), Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009, 15:54
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα(μέρος 9ο) Σάββατο, 29 Αυγούστου 2009, 11:15
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα(μέρος 8ο)  Σάββατο 15 Αυγούστου 2009, 10:44
Ορμονικά έξυπμη διατροφή και αδυνάτισμα(μέρος 7ο)  Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009, 12:26
Ορμονικά έξυπνη διατροδή και αδυνάτισμα (μέρος 6ο)  Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009, 12:09
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα(μέρος 5ο)   Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009, 10:13
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα(μέρος 4ο)  Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009, 11:19
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα(μέρος 3ο)  Σάββατο, 23 Μαΐου 2009, 10:55
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα(μέρος 2ο)  Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009, 11:41
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα                  Σάββατο, 1 Αυγούστου 2009, 11:47

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης