Την άποψη, ότι το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα, ασπάζονται τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία και η Ιταλία.

«Δεν συμβουλεύω κανένα να αμφιβάλλει για το γεγονός ότι αυτό το δίχτυ ασφαλείας υπάρχει πράγματι και πως μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μίχαελ Όφερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως από την πλευρά της Γερμανίας πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της με τα δικά της μέσα» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε «ενθαρρυντικές ενδείξεις», όπως η μείωση από την Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του ελλείμματός της και τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που χαρακτήρισε χθες «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο μιας χρεωκοπίας της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει «ανά πάσα στιγμή» το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο Παρίσι.

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν λάβει θαρραλέα μέτρα για την ανάταξη της κατάστασης και των δημοσίων οικονομικών τους. Ένα σχέδιο στήριξης ενεκρίθη από το σύνολο των κρατών της ζώνης του ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να το ενεργοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή, για να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν καθήκον να βοηθήσουν την Ελλάδα, κάτι που είναι προς το συμφέρον τους, προκειμένου να αποφύγουν αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες τους και στο ευρώ, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ιταλός πρωθυπουργός διέψευσε επίσης κατηγορηματικά τις φήμες, ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου να καλύψει μια «τρύπα» 4-5 δισ. ευρώ και να αποτρέψει την υπέρβαση των στόχων που έχει θέσει όσον αφορά στο έλλειμμά της.

Το σχέδιο αρωγής που υιοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου από την Ευρωζώνη προβλέπει βοήθεια σε διμερές επίπεδο από ευρωπαϊκές χώρες και μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή, μόνο αν η Ελλάδα το ζητήσει και, για να εφαρμοστεί, απαιτείται η ομοφωνία των εμπλεκόμενων χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης