Στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, στον τομέα της απασχόλησης και της μεταποίησης αναφέρεται το τελευταίο δελτίο της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία», παρατηρώντας, μεταξύ άλλων, την απόκλιση ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας και των αντίστοιχων μεγεθών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Κλειδί για το κλείσιμο της ψαλίδας είναι η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση της παραγωγικότητας», όπως σημειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τα άλλα, κάνει μνεία στα στοιχεία που δείχνει ότι συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας τον Ιούλιο, αλλά και τα θετικά μηνύματα από τον τομέα της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο.

Το ποσοστό ανεργίας στην ελληνική οικονομία έλαβε τη μέγιστη τιμή του (ιστορικό υψηλό) τον Ιούλιο 2013.

Καταλήγοντας η Eurobank διαπιστώνεί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1ον Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι την αρχή της ελληνικής κρίσης (2008), η σχετική βαρύτητα του τομέα της μεταποίησης στο σύνολο της οικονομίας – τόσο σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας όσο και σε όρους απασχόλησης – ακολούθησε καθοδική τάση, ωστόσο με διακυμάνσεις. Παρόμοια πορεία – σε ποιοτικούς όρους – ακολούθησε και ο τομέας της μεταποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 (ΕΕ-28) και στην Ευρωζώνη.

2ον Η προαναφερθείσα τάση απέκτησε δυναμική τα τρία πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης, ήτοι 2008, 2009 και 2010. Δηλαδή, ο τομέας της μεταποίησης στην Ελλάδα συρρικνώθηκε με πιο γρήγορο ρυθμό σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας.

3ον Από τα μέσα του 2010 η τάση συρρίκνωσης της σχετικής βαρύτητας του μεταποιητικού τομέα στην ελληνική οικονομία διακόπηκε και πέρασε σε ανοδική τροχιά. Αυτό ίσχυσε μόνο για τη συνεισφορά του σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Σε όρους απασχόλησης, η πτωτική πορεία του μεριδίου του μεταποιητικού τομέα συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του 2015. Ωστόσο, τα τελευταία τρίμηνα παρατηρείται ενίσχυση και σε αυτό το πεδίο συνεισφοράς του μεταποιητικού τομέα στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

4ον Βάσει της πορείας των προαναφερθέντων μεριδίων (ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και απασχόληση), ο ρυθμός μεταβολής της παραγωγικότητας της εργασίας στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα είναι υψηλότερος σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης