Ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης καθώς και τη δράση τους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, στην εγκληματική ομάδα που απήγαγε τον επιχειρηματία υπήρχαν δύο πυρήνες, εκείνοι που προέβησαν στην απαγωγή και εκείνοι που ανέλαβαν τη φύλαξή του.
Τη φύλαξη καθώς και την επικοινωνία με την οικογένεια προκειμένου να ζητήσουν λύτρα και να διαπραγματευθούν με τους συγγενείς του απαχθέντος, τα ανέλαβε ο δεύτερος πυρήναςΔιαπιστώνεται δε ότι οι απαγωγείς ήταν πέντε «σκληροπυρηνικοί» άνδρες οι οποίοι είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές. Ήταν εκείνοι που στις 30 Μαρτίου αιφνιδίασαν και απήγαγαν τον κ. Λεμπιδάκη, μεταφέροντάς τον στο πρώτο κρησφύγετο.
Όλα τα υπόλοιπα, τη φύλαξη καθώς και την επικοινωνία με την οικογένεια προκειμένου να ζητήσουν λύτρα και να διαπραγματευθούν με τους συγγενείς του απαχθέντος, τα ανέλαβε ο δεύτερος πυρήνας.
Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ένας από τα μέλη του δεύτερου πυρήνα, φέρεται να ισχυρίσθηκε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση πολύ αργότερα, και δήλωσε ότι αναγκάστηκε να αναμιχθεί καθώς είχε ανάγκη τα χρήματα.
Η εμπλοκή του ιδιοκτήτη, κατά τους ισχυρισμούς του, έγινε μόνο όταν οι απαγωγείς, μετέφεραν τον Λεμπιδάκη στην μάντρα του για φύλαξη, τον περασμένο Αύγουστο.
Σχετικά με τον ίδιο τον εγκέφαλο και εκείνος φέρεται να ενεπλάκη αργότερα στην απαγωγή, αλλά αργότερα συμμετείχε ενεργά.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Cretalive, οι πέντε από τους κατηγορούμενους που έχουν παραδεχτεί την εμπλοκή τους αλληλοκαρφώνονται ανοιχτά, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουν τις εις βάρος τους κατηγορίες.
Μάλιστα ένας εκ των πέντε… καρφώνει και τους άλλους δυο, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν πως δεν έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση .
Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως από τις καταθέσεις αυτών των πρώτων κατηγορουμένων θα εξιχνιάσουν πλήρως την υπόθεση, «δένοντας» και άτομα που η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί πως εμπλέκονται.
Οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη είναι οι εξής:
-Πολομαρκάκης Εμμανουήλ του Οδυσσέα, γεν. 1973, Ρέθυμνο
-Γλυνιαδάκης Ελευθέριος του Ιωάννη, γεν. 1995 Σφακιά, κτηνοτρόφος
-Πολάκης Σταμάτης του Νικολάου, γεν. 1971 Ρέθυμνο, κτηνοτρόφος
-Παντρεμένος Χρήστος του Βασιλείου, γεν. 1957 Αθήνα, κάτοικος Ρεθύμνου, κτηματομεσίτης (ιθύνων νους της απαγωγής)
-Παντρεμένου Βασιλική του Χρήστου, γεν. 2000, Ρέθυμνο (αφέθηκε ελεύθερη)
-Κλάδος Εμμανουήλ του Δράκου, γεν. 1974, ιδιοκτήτης της μάντρας
-Γρηγοριάδης Βασίλης του Παναγιώτη, γεν. 1977, Σκόπια, κάτοικος Θεσσαλονίκης
-Σταγογιάννης Εμμανουήλ του Γρηγορίου γεν. 1972, Ρέθυμνο
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος είχε συλληφθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου ως υπαίτιος εμπρησμού από πρόθεση, σε διαμέρισμα 1ου ορόφου τριώροφης πολυκατοικίας επί της οδού Ζυμβρακάκη στο Ρέθυμνο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του πολιτικού κόμματος ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ομηρίας, οι απαγωγείς επικοινώνησαν 31 φορές με την οικογένεια του Μ. Λεμπιδάκη, μέσω μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα, απέστειλαν πέντε χειρόγραφες επιστολές του απαχθέντος που τις υπόγραφαν με βιολογικό υλικό, ενώ έστειλαν και τρία βιντεοσκοπημένα μηνύματα του επιχειρηματία, υπαγορεύοντας τη σύνταξη όλων των μηνυμάτων.
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι
Βαρύτατο είναι το κατηγορητήριο για τους επτά πρώτους συλληφθέντες πλην της 16χρονης για την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Συγκεκριμένα κατηγορούνται για:
1) Διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντα σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, για όλους τους κατηγορούμενους.
2) Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων υπό την επιβαρυντική περίπτωση κατοχής όπλου με εξυπηρέτηση σκοπού, για όλους τους κατηγορούμενους.
3) Απόπειρα εκβίασης από κοινού, για όλους τους κατηγορούμενους.
4) Άμεση συνέργεια.
5) Διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοφορίας και οπλοκατοχής και πυρομαχικών.
6) Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αντίσταση, εμπρησμός από πρόθεση και εξακολούθηση, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας.
7) Κλοπή κατ’ εξακολούθηση.
Διαβάστε επίσης: