Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε την Τετάρτη ότι βλέπει υψηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού φέτος, εν μέρει χάρη στην ισχυρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη στην Κίνα.
Στην τελευταία της οικονομική έκθεση για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, η τράπεζα ανέφερε ότι αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,4% και 6,2% αντίστοιχα για το 2017 και το 2018.
Ο Σουντχίρ Σέτι, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας για την περιοχή Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, δήλωσε μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι η ανάπτυξη στην περιοχή αναμένεται ισχυρή βραχυπρόθεσμα, εν μέρει χάρη στην οικονομία της Κίνας, που πιθανόν να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,7% φέτος, με τον ίδιο ρυθμό όπως το 2016.
Χάρη στην καλύτερη της αναμενόμενης επίδοση στο πρώτο εξάμηνο, η τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας το 2017 και το 2018 κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,7% και 6,4% αντίστοιχα.
Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, χάρη στην κατανάλωση και τη βελτίωση των εξωτερικών συνθηκών. Η ανάπτυξη στην Κίνα, ωστόσο, προβλέπεται να μετριαστεί το 2018 και το 2019 γύρω στο 6,4%, καθώς η αποκαθίσταται η ισορροπία της οικονομίας από τις επενδύσεις και την εξωτερική ζήτηση προς την εγχώρια κατανάλωση μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Σέτι.
Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει να επιδιώκει πολιτικές που στόχο έχουν να θέσουν υπό έλεγχο την αύξηση του χρέους προκειμένου να μειωθούν οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι ανισορροπίες.
Τέτοιου είδους κίνδυνοι ίσως περιλαμβάνουν την πιθανότητα για πιο περιοριστικές εμπορικές πολιτικές και νέους περιορισμούς στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, που συνδέονται με την περιστολή διευκολυντικών νομισματικών πολιτικών στις ανεπτυγμένες χώρες.
Στην υπόλοιπη περιοχή, περιλαμβανομένων των μεγάλων οικονομιών της νοτιοανατολικής Ασίας, η ανάπτυξη το 2017 θα είναι οριακά υψηλότερη στο 5,1% το 2017 και στο 5,2% το 2018, από το 4,9% το 2016, δήλωσε ο Σέτι.
«Συνολικά, οι βελτιωμένες προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης και η διαρκής ισχυρή εγχώρια ζήτηση στηρίζουν μια θετική προοπτική για τις αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής Ανατολικής Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιοι δυνητικοί κίνδυνοι για την αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή, όπως ο αυξανόμενος προστατευτισμός στο εμπόριο και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.