Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο ήταν άμαχοι, σκοτώθηκαν τον Σεπτέμβριο στον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, κάτι που σημαίνει ότι τον μήνα αυτό καταγράφηκε ο βαρύτερος απολογισμός του 2017 μέχρι τώρα, κυρίως εξαιτίας των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη των εδαφών υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), γνωστοποίησε μια ΜΚΟ.
«Το 70% και πλέον των θυμάτων μεταξύ των αμάχων σκοτώθηκε σε αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος, ή της Ρωσίας, ή του διεθνούς συνασπισμού» του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τον Μάιο ανακοινώθηκε η δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» από τους συμμάχους του καθεστώτος και των ανταρτών, με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός σε διάφορες περιοχές. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασαν συγκρούσεις σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές.
Ταυτόχρονα, σε άλλες περιοχές διεξάγονται χωριστές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με στόχο την απόσπαση από τους τζιχαντιστές του ΙΚ των εδαφών που παραμένουν υπό τον έλεγχό τους.
«Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι», δηλαδή καταγράφηκε «ο υψηλότερος απολογισμός θυμάτων της χρονιάς», ανέφερε η ΜΚΟ.
Τουλάχιστον 955 άμαχοι, ανάμεσά τους 207 παιδιά, σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο λέει ότι διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη χώρα.
Η αύξηση του αριθμού των θυμάτων οφείλεται «στην κλιμάκωση των επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας και της Ρωσίας εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών (…) και επίσης στην κλιμάκωση των πληγμάτων της Ρωσίας και του καθεστώτος εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση εναντίον του ΙΚ στη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.
Δώδεκα άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αεροπορικά πλήγματα στο χωριό αλ Τουμπ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκτίμησε ότι οι επιδρομές πιθανόν έγιναν από ρωσικά αεροσκάφη.
Από την πλευρά του, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσφέρει αεροπορική υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που έχει εξαπολύσει εφόδους εναντίον του ΙΚ στη de facto «πρωτεύουσά» του, τη Ράκα, αλλά και στη Ντέιρ Εζόρ.
«738 τζιχαντιστές» νεκροί
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις μάχες του Σεπτεμβρίου σκοτώθηκαν 790 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος και των συμμάχων του και 550 στις τάξεις των ανταρτών και των ΣΔΔ. Συνολικά 738 τζιχαντιστές, που ανήκαν κυρίως είτε στο ΙΚ είτε στην Ταχρίρ αλ Σαμ—της οποίας ηγείται ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία—επίσης σκοτώθηκαν.
Με την επικράτεια υπό τον έλεγχό της υπό συρρίκνωση σε όλη τη Συρία, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες αντεπιθέσεις στην έρημο Μπαντίγια, η οποία εκτείνεται τόσο στο δυτικό τμήμα της Ντέιρ Εζόρ, όσο και στην κεντρική επαρχία Χομς.
Την Κυριακή εξάλλου το ΙΚ κατάφερε να καταλάβει την αλ Καριατάιν, στην έρημο της Χομς—μια πόλη που για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών—σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΜΚΟ.
Από τον Μάιο και την ανακοίνωση της δημιουργίας των ζωνών αποκλιμάκωσης, επικρατούσε σχετική ηρεμία στις περιοχές όπου κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός: στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, στη Χομς και στον νότο.
Η πρωτοβουλία, την οποία διαπραγματεύθηκαν η Ρωσία και το Ιράν (σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος) και η Τουρκία (προστάτιδα των ανταρτών) εκφράζονταν ελπίδες πως θα οδηγούσε σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.
Όμως τουλάχιστον 34 άμαχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε αεροπορικά πλήγματα στην Αρμάναζ, στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την Παρασκευή εξάλλου στην Ανατολική Γούτα τουλάχιστον 21 άμαχοι, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά του πυροβολικού του καθεστώτος, κατά την ίδια πηγή.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 330.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους αφότου ξέσπασε, το 2011.