Μέχρι να ξεσπάσει η πολιτική καταιγίδα στην Καταλονία, στην Εουσκάντι (χώρα των Βάσκων) όλα έμοιαζαν σχεδόν ειδυλλιακά: η τρομοκρατία της ΕΤΑ έχει τελειώσει, η τοπική οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, με τους χαμηλότερους δείκτες ανεργίας ποτέ και το μέσο εισόδημα πάνω από τα εθνικά επίπεδα. Τα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία υπάρχει κίνδυνος να αναδεύσουν παλιά πολιτικά πάθη και να ηλεκτρίσουν το κλίμα και στη βασκική κοινωνία.
Ήδη η ισπανική Εθνοφυλακή άρχισε τις συλλήψεις στην Καταλονία για να εμποδίσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της την 1η Οκτωβρίου, ο τοπικός πρωθυπουργός (λεεντακάρι) Ίνιγο Ουρκουλιου του Βασκικού Εθνικού Κόμματος (PNV) αξίωσε από τους βήματος του Κοινοβουλίου στη Μαδρίτη «μία αναδιανομή της κρατικής κυριαρχίας» και έβγαλε από τη ναφθαλίνη παλαιές έννοιες και σχέδια, όπως «συγκυριαρχία», ή «μοιρασμένη κυριαρχία». Πρόκειται απλώς για ένα πυροτέχνημα, ή για μία νέα ριζοσπαστικοποίηση των εθνικιστών του PNV μετά τα γεγονότα στην Καταλωνία.
Βέβαια, πολλοί μέσα στην βασκική κοινωνία δεν πιστεύουν ότι πρόκειται να συμβεί κάτι, χάρις στις συμφωνίες που θα επιτευχθούν μεταξύ του κεντρικού ισπανικού κράτους και κάποιων τοπικών πολιτικών δυνάμεων και η περιοχή να γευθεί επιτέλους τη γαλήνη που της προσφέρει μετά πολλές δεκαετίες η απουσία της απειλής της ΕΤΑ.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παν/μιου της Χώρας των Βάσκων και πρώην γραμματέας των Podemos Euskadi, πιστεύει όμως πως «λόγω καθαρής όσμωσης, οι κινηματικές διαδικασίες στην Καταλονία ενδέχεται να προκαλέσουν ανάλογες κινητοποιήσεις και εδώ». Και προσθέτει λέγοντας ότι «εκείνο που μπορεί να προκληθεί λόγω της επιρροής αυτής είναι, αφ? ενός μία εμβάθυνση της δράσης του Gure Esku Dago (μίας πλατφόρμας υπέρ του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, ανάλογου της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης, ANC) και από την άλλη, να γίνουν εμφανείς οι εσωτερικές αντιθέσεις του PNV, ανάμεσα στο πιο θεσμικό άκρο του και το πιο αυτονομιστικό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ