Ανοικτή και σε λειτουργία θα παραμείνει η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε σήμερα η Ρόζα Οτουνμπάγεβα, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης στο Κιργιστάν.

«Τίποτε δεν θα αλλάξει σε σχέση με τη συμφωνία ανάμεσα στο Κιργιστάν και τις ΗΠΑ για την αμερικανική παρουσία και τις επιχειρήσεις στη βάση Μανάς», που βρίσκεται σε συνοικία της πρωτεύουσας Μπισκέκ, πρόσθεσε η Οτουνμπάγεβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το καθεστώς της θα παραμείνει ως έχει. Εξακολουθούμε να έχουμε κάποια ερωτήματα όσον αφορά στην ισχύουσα συμφωνία. Δώστε μας χρόνο και θα ακούσουμε όλες τις πλευρές, θα δώσουμε λύσεις σε όλα» είπε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, μιλώντας από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στις ΗΠΑ να διαθέτουν μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση στο Μανάς για την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό με μη στρατιωτικό εξοπλισμό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δωρήτρια χώρα για το Κιργιστάν. Σχεδόν 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες που πηγαίνουν στο Αφγανιστάν ή επιστρέφουν από εκεί περνούν κάθε μήνα από την αεροπορική βάση Μανάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωσική βοήθεια στο Κιργιστάν

Τη βοήθεια της προσφέρει η Μόσχα στο Κιργιστάν, δια στόματος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με την ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Πάντως η Οτουνμπάγεβα διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρωθυπουργό ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Παράλληλα από τη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε ότι στέλνει στο Κιργιστάν ειδικό απεσταλμένο και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Διαβάστε επίσης:
Προσωρινή κυβέρνηση σχηματίζει η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, 7 Απριλίου 2010, 17:12

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης