Το υποστρατηγείο Λάρισας παραμένει υπό τη μόνιμη διοίκηση Έλληνα αρχηγού ΑΤΑ, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στους νατοϊκούς κύκλους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάιο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μία τέτοια διευθέτηση δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Έλληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος και επιπλέον, όπως είπε, από τουρκικής πλευράς τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή, συνέχισε ο υπουργός.

«Δεν είναι γκρίζα ζώνη το Αιγαίο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βενιζέλος, στις 29 Μαρτίου 2010, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης επισύναψε σε επιστολή του προς τους διοικητές των CAOC και τους αρχηγούς των ΓΕΑ της περιοχής, τεχνικό έγγραφο, το οποίο ουσιαστικά χαρακτήριζε το Αιγαίο ως «γκρίζα ζώνη».
Μετά από εντολή του υπουργού, ο αρχηγός ΓΕΑ, σε συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ζήτησε με επιστολή του από τον διοικητή του CCAIR Σμύρνης, να ανακαλέσει το έγγραφο αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων που θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας.
Τελικά, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, με νεότερο έγγραφο του στις 6 Απριλίου ανακάλεσε το πρώτο έγγραφο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης