Ο Τόνυ Τσουρδαλάκης, πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, παρουσιάζει στη zougla.gr τις δραστηριότητες μιας από τις σημαντικότερες ενώσεις του ομογενειακού Ελληνισμού, σε μια πόλη με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη! Ανήσυχος για τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, αισιόδοξος όμως και δραστήριος, ο Κρητικός ομογενής, με τις δράσεις του, σφυρηλατεί τους δεσμούς φιλίας μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδος, ενώ αγωνίζεται κατά της «αφομοίωσης», που συνιστά και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα σύγχρονα Ελληνόπουλα της ξενιτιάς.
Zougla.gr: Κύριε Τσουρδαλάκη, πείτε μας λίγα λόγια για την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης. Ποιοι είναι οι στόχοι της; Από πού αντλεί τη δύναμή της;
Τόνυ Τσουρδαλάκης: Η Παγκρήτια Ένωση δημιουργήθηκε από την ένωση δύο μεγάλων κρητικών σωματείων. Του Συλλόγου Ρεθεμνιωτών το «ΑΡΚΑΔΙ» που ιδρύθηκε το 1972 και της Παγκρήτιας Αδελφότητας που ιδρύθηκε το 1977. Και τα δύο παραπάνω σωματεία είχαν αναπτύξει μεγάλη εθνική, πολιτιστική και κοινωνική δράση στα χρόνια εκείνα της μαζικής μετανάστευσης και τα αποτελέσματα είναι έκδηλα σήμερα στη δεύτερη και τρίτη γενιά των αυστραλογεννημένων Κρητικόπουλων. Τα δύο αυτά σωματεία ενώθηκαν τον Μάρτη του 2008 και είναι το μεγαλύτερο σωματείο της Αυστραλίας με μια πολύ μεγάλη περιουσία- το «Κρητικό Χωριό» αξίας μερικών εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα μέλη της Παγκρήτιας Ένωσης υπερβαίνουν τα 1000, εκ των οποίων ενεργά είναι πάνω από 600. Από αυτά τα μέλη αντλούμε και τη δύναμή μας. Πάντοτε είναι δίπλα μας σε κάθε εκδήλωση εθνική και κοινωνική. Έχουμε επανειλημμένως βοηθήσει οικονομικά το νοσοκομείο Παίδων Μελβούρνης με ποσά που υπερβαίνουν τα 200.000 δολάρια. Έχουμε, επίσης, βοηθήσει άλλους κοινωνικούς οργανισμούς, ελληνικούς και μη, με μικρότερα ποσά. Είμαστε πάντα μπροστάρηδες σε κάθε κοινωνική ή εθνική εκδήλωση, προασπίζοντας τα ελληνικά δίκαια.
Το συμβούλιο απαρτίζεται κυρίως από αυστραλογεννημένα Κρητικόπουλα δεύτερης γενιάς, ενώ τις δραστηριότητες του σωματείου στηρίζουν το Τμήμα Γυναικών & Δεσποινίδων, το Τμήμα Γονέων και Κηδεμόνων και το Συμβούλιο της Νεολαίας. Υπάρχουν τρία χορευτικά συγκροτήματα, Σχολή Κρητικής Μουσικής για την εκμάθηση κρητικών οργάνων και τραγουδιού, ενώ στον αθλητικό τομέα έχει ιδρυθεί τένις κλαμπ, και υπάρχει και μια ομάδα βετεράνων ποδοσφαιριστών «ΚΡΗΤΗ», αφού παλιότερα και για σχεδόν 17 χρόνια η Παγκρήτιος διέθετε και επαγγελματική ομάδα.
Υπάρχει μεγάλη ιστορία στην «εποίκιση» της Ωκεανίας από τους Κρήτες. Ποια είναι η εικόνα της κρητικής διασποράς σήμερα και ειδικά στην Ωκεανία;
Πράγματι η εποίκηση της Ωκεανίας από τους Έλληνες και κατ’ επέκταση και από Κρήτες είναι πολύ παλιά υπόθεση. Σας παραπέμπω στο βιβλίο που έχει γράψει ο πατέρας μου, Σωκράτης Τσουρδαλάκης, «Οι Κρήτες της Ωκεανίας από τον 19ο αιώνα», το οποίο τυπώθηκε και πωλείται από την Παγκρήτια Ένωση και πωλείται ήδη στην Αθήνα στο δισκοπωλείο της Ουρανίας Ξυλούρη και σύντομα θα πωλείται και στην Κρήτη.
Η έρευνα απέδειξε ότι η άφιξη των πρώτων Κρητικών στην Ωκεανία άρχισε τα μέσα του 19ου αιώνα και συνδέεται με την ανακάλυψη του χρυσού από το 1851 και μετά. Τεκμηριωμένη, όμως, είναι η παρουσία Κρητικών στην Αυστραλία και πριν από την ανακάλυψη του χρυσού, όπως του Γιώργη Ντόκου το 1848. Αρχές του 20ου αιώνα έφθασαν δεκάδες άλλοι Κρήτες στην Ωκεανία. Πολλοί από αυτούς πολέμησαν εθελοντικά στο πλευρό των Αυστραλών κατά το Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Καλλίπολη-Γαλλικό μέτωπο) και αρκετοί διακρίθηκαν για την ανδρεία τους, όπως ο George Cretan ( Γιώργης Μπικουβαράκης) που έλαβε τρία μετάλλια ανδρείας. Μερικοί άλλοι γύρισαν και πολέμησαν εθελοντικά στους Βαλκανικούς Πολέμους, 1912-1913.
Η μαζική μετανάστευση, όμως, άρχισε μετά το 1950. Υπολογίζεται ότι σήμερα οι Κρητικοί της Αυστραλίας ξεπερνούν τις 15.000, αφού ο πατέρας μου στο παραπάνω βιβλίο έχει καταγράψει πάνω από 1.700 οικογένειες. Ήταν, όμως, αδύνατο να εντοπιστούν όλοι, γιατί η Αυστραλία είναι μια μεγάλη Ήπειρος και πολλοί Κρήτες και Κρητικοπούλες παντρεύτηκαν ανθρώπους από άλλα διαμερίσματα της Ελλάδας ή και Αυστραλούς ή Αυστραλέζες και απομακρύνθηκαν από τον κρητικό περίγυρο.
Σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας υπάρχουν κρητικά σωματεία, τα οποία υπάγονται στην Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας (ΚΟΑ&ΝΖ), τα συνέδρια της οποίας γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική πολιτεία. Πάντως, οι περισσότεροι Έλληνες και επομένως και Κρητικοί ζουν στη Μελβούρνη που θεωρείται η τρίτη σε ελληνικό πληθυσμό πόλη της Ελλάδας μετά τη Θεσσαλονίκη!
Εδώ πρέπει να τονίσω ότι στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία κάθε χρόνο τον Μάη, η Κρητική Ομοσπονδία διοργανώνει λαμπρές γιορτές για τη Μάχη της Κρήτης με τη συμμετοχή αρκετών Αυστραλών και Νεοζηλανδών βετεράνων της μάχης αυτής και ανώτατων Ελλήνων αξιωματικών και πολιτικών. Οι δεσμοί μας με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σφυρηλατήθηκαν με τη Μάχη της Κρήτης και τα εθνικά μας συμφέροντα ωφελούνται από αυτό τον δεσμό.
Με ποιες ειδικότητες απασχολούνται κυρίως οι Κρητικοί που ζουν στην Αυστραλία και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν;
Οι περισσότεροι Κρητικοί πρώτης γενιάς εργάστηκαν σε εργοστάσια και μερικοί άλλοι δημιούργησαν δικές τους μικροεπιχειρήσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς σήμερα είναι συνταξιούχοι. Τα παιδιά τους, όμως, τα πιο πολλά σπουδασμένα, έχουν πολύ αξιόλογες επιχειρήσεις ή έχουν προκόψει σε όλους τους κλάδους της επιστήμης. Γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές, τεχνοκράτες, λογιστές, κ.λπ. Προβλήματα πάντα υπάρχουν, αλλά μπορώ να πω ότι η διεθνής οικονομική κρίση δεν άγγιξε την Αυστραλία, τουλάχιστον στο βαθμό που επηρέασε άλλα κράτη. Η Αυστραλία είναι ένα πλούσιο σε υπέδαφος κράτος και πολλές χώρες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες μεταλλευμάτων, γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που αποφέρουν πλούτο στη χώρα.
Ζώντας σε ένα διαφορετικό αλλά και μακρινό από την πατρίδα περιβάλλον, πόσο κοντά νιώθετε στα προβλήματα της Κρήτης; Ποια εικόνα μεταδίδεται σε σας για τα πρόσφατα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και κατά πόσο ανησυχείτε;
Πράγματι, ανησυχούμε και λυπούμαστε αφάνταστα για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε και να βοηθήσομε σε ό,τι μας ζητηθεί. Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι ο φιλότιμος ελληνικός λαός, έστω και με μεγάλες θυσίες, θα τα ξεπεράσει. Συγκρίνοντας, ωστόσο, τις δύο χώρες και τα πολιτικά συστήματα που τις διακυβερνούν, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν μεγάλες και ριζικές αλλαγές. Να περιοριστούν οι σπατάλες και κυρίως οι πολιτικοί που έφεραν σε αυτό το σημείο την Ελλάδα να είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό. Όπου υπάρχει έγκλημα, πρέπει να υπάρχει και τιμωρία, αλλιώς το έγκλημα θα επαναλαμβάνεται συνεχώς.
Η οικονομική εικόνα της Ελλάδας που παρουσιάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι ό,τι το καλύτερο και αυτό μας πληγώνει ως Έλληνες, όμως να είστε σίγουροι ότι είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας εκεί και αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα. Όσο για τα προβλήματα της Κρήτης μας, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι χρειαζόμαστε σύγχρονο οδικό δίκτυο, σωστή σήμανση -που σε πολλά μέρη δεν υπάρχει- περισσότερη διαφήμιση των κρητικών προϊόντων και του τουρισμού, που τουλάχιστον στην Αυστραλία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, και για τα οποία θα κάνουμε κάποιες εισηγήσεις στο συνέδριο που θα γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο στην Κρήτη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.
Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, ποιο ιδιαίτερο νόημα για την ομογένεια αποκτά η λειτουργία ενός τέτοιου συλλογικού οργάνου;
Η ομογένεια της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και φαντάζομαι και στις άλλες χώρες της διασποράς, κάνουμε έναν συνεχή αγώνα κατά της αφομοίωσης. Με τη δεύτερη γενιά καλά τα πάμε. Με την τρίτη και τέταρτη γενιά είναι πράγματι δύσκολη υπόθεση, αλλά το παλεύουμε. Είναι εντελώς απαραίτητο να συνεχίσει η ΕΡΤ τις τηλεοπτικές εκπομπές της προς το εξωτερικό, ώστε να ακούγεται η ελληνική γλώσσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, γιατί η τηλεόραση είναι ο τρίτος δάσκαλος του παιδιού. Εκτός της γλώσσας, όμως, παρουσιάζεται η καλή όψη της Ελλάδας που κάνει τα παιδιά μας υπερήφανα για την πατρίδα των γονέων και παππούδων τους και τέλος είναι ο συντομότερος και ασφαλέστερος τρόπος ενημέρωσης της ομογένειας για οτιδήποτε τη χρειαστεί η Ελλάδα. Όλοι οι σύλλογοι και ελληνικοί οργανισμοί υπάρχουν και εργάζονται για τον ίδιο σκοπό: τη διατήρηση της ελληνικότητας της δεύτερης, της τρίτης και των επόμενων γενεών.
Η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης αποτελεί αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ως ένα κρητικό «λόμπι» και λειτουργεί ως τέτοιο;
Ναι, έτσι είναι. Οι σχέσεις μας με τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς βετεράνους της Μάχης της Κρήτης μάς δίνει τη δυνατότητα να πιέζουμε την ομοσπονδιακή και τις πολιτειακές κυβερνήσεις, όταν τα εθνικά μας συμφέροντα το επιβάλλουν. Γι’ αυτό συστήθηκε η «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», η οποία απαρτίζεται από τα κρητικά σωματεία, τους Αυστραλούς βετεράνους και την πολιτειακή κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση και προώθηση της Μάχης της Κρήτης στους απογόνους των βετεράνων, ώστε να κρατήσουμε τον δεσμό αυτό ζωντανό όσο πιο πολύ μπορούμε προς όφελος της Ελλάδας.
Πέραν τούτου υπάρχει και το «Αυστραλό-Ελληνικό Συμβούλιο», εις το οποίο η Παγκρήτιος Ένωση είναι ιδρυτικό μέλος και το χρηματοδοτεί, το οποίο προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα στις αυστραλιανές πολιτικές Αρχές. Περιττό, βεβαίως, είναι να αναφέρω την πληθώρα των ελληνικής καταγωγής βουλευτών και κατά καιρούς υπουργών, δημάρχων, τεχνοκρατών και επιστημόνων που εργάζονται και αυτοί προς την ίδια κατεύθυνση.
Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος δεν έχει δώσει την απαιτούμενη σημασία και συνδρομή μέχρι τώρα.
Συχνά παρατηρούνται τεταμένες σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Σκοπιανών ομογενών που διαβιούν στην Αυστραλία. Ποια εικόνα έχετε εσείς;
Πράγματι, το πρόβλημα με τους Σκοπιανούς υπάρχει και το παρακολουθούμε στενά και αντιδρούμε ανάλογα. Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν είναι καινούργιο. Χρόνια υπήρχε. Είχαμε ενημερώσει τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες όμως δεν επέδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Και είναι βεβαίως γνωστή η αντίδραση του Ελληνισμού της Μελβούρνης με το μεγάλο συλλαλητήριο του 1994, όπου 100.000 άνθρωποι και άλλες 150.000 χιλιάδες το 1995 διαδήλωσαν στο κέντρο της Μελβούρνης, προασπίζοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αποτέλεσμα, η Αυστραλία είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχει αναγνωρίσει τους Σκοπιανούς παρά μόνο σαν FYROM παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις τους. Δυστυχώς, οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έδειξαν εγκληματική αδιαφορία και σήμερα τρέχουμε και δεν φτάνουμε! Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Παγκρήτιος Ένωση είναι κοντά στον Αγώνα, αφού συμμετέχει ενεργά και στο «Αustralian Macedonian Advisory Council», το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό την καταπολέμηση της τρομερής προπαγάνδας που δημιουργούν οι Σκοπιανοί εδώ στην Αυστραλία αλλά και παγκοσμίως.
Τι ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα;
Tο 2010 θα είναι γεμάτο εκδηλώσεις και δραστηριότητες:
· Εκδηλώσεις για την 69η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης
· Πρόσκληση Κρητικών καλλιτεχνών από την Κρήτη
· Πρόσκληση του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης
· Πρωτάθλημα Ταβλιού και Πρέφας
· Κονσέρτο Παραδοσιακού Κρητικού Χορού και Μουσικής.
· Φεστιβάλ «ΑΡΚΑΔΙΑ 2010»
· Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Κρήτη
· Πρόγραμμα Φιλοξενίας των Αποδήμων Κρητικόπουλων στην Κρήτη
· Προετοιμασία για την 40η Επέτειο της Παγκρητίου Ένωσης το 2012
· Πρωτάθλημα τένις στο κΚητικό Χωριό, με τη συμμετοχή των καλύτερων Ελλήνων νέων στο τένις.
· Γιορτή της Μητέρας και Γιορτή του Πατέρα.
· Διαγωνισμός και Γιορτή του Κρασιού
· Διάφορες εκδηλώσεις της Νεολαίας
Έκτος από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις, στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου το επόμενο διάστημα είναι η περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών, η αναθεώρηση του καταστατικού, η αύξηση των ενεργών μελών σε 1.000 άτομα, ενώ θα προχωρήσουν τα έργα στο Κρητικό Χωριό, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και την ανακαίνιση της αίθουσας των μελών, και η καινούργια παιδική χαρά.