Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα, παραδοσιακά αυτό το διάστημα, στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την 82 Διεθνή Έκθεση, έναν θεσμό που αναζητά την αίγλη του παρελθόντος, καθώς και την αποσύνδεσή του από τα γεγονότα που τη σημαδεύουν τα τελευταία χρόνια: τις διαδηλώσεις, τα έντονα επεισόδια και τη μετατροπή της συμπρωτεύουσας σε πραγματικό φρούριο, ενώ η ουσία της εκδήλωσης λαμβάνει χώρα στον περίκλειστο για τους λίγους χώρους του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τους Θεσσαλονικείς να αντιμετωπίζουν από ουδέτερα και αδιάφορα, έως εχθρικά το γεγονός, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει ειδικά ως ένα βήμα περαιτέρω προσέγγισης με την Κίνα, στις σχέσεις με την οποία έχουν επενδυθεί πολλά, όπως αποδεικνύουν και τα πρόσφατα ταξίδια του πρωθυπουργού.

Η Κίνα αποτελεί την τιμώμενη χώρα και είναι δύσκολο αυτό να μην γίνει αντιληπτό, καθώς 5.000 παραδοσιακά φαναράκια το υπενθυμίζουν σε όλη την πόλη, ενώ 170 κινέζικες εταιρείες συμμετέχουν στη έκθεση προκειμένου να αναζητηθούν οι κατάλληλες φόρμουλες συνεργασίες με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον φέτος ειδικά λόγω των προοπτικών που διανοίγονται από τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο αρχαιότερων πολιτισμών (όπως μας θεωρούν οι Κινέζοι) είναι υψηλό, γεγονός που καθίσταται σαφές αρκεί να αναζητήσει κανείς δωμάτιο διαμονής σε όλη την πόλη, σε ξενοδοχεία οποιουδήποτε τύπου: η πληρότητα αγγίζει το 100%. Άλλωστε οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρεκόρ συμμετοχών δεκαετίας, με 1.500 εκθέτες και 250.000 επισκέπτες να προσδίδουν στη ΔΕΘ κάτι από τα… παλιά.

Τα τελευταία χρόνια όμως ΔΕΘ σημαίνει και… μεταφορά των κοινωνικών διαμαρτυριών από την πρωτεύουσα στη Θεσσαλονίκη, τη φετινή χρόνια όμως η συμμετοχή ήταν χαμηλή, ενώ δεν σημειώθηκαν και έκτροπα.

Το zougla.gr συνομίλησε με παράγοντες και κατοίκους της Θεσσαλονίκης σχετικά με το μεγάλο εμπορικό αλλά και πολιτικό γεγονός.

Ο Θεόδωρος Δοϊρανλής, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην πλατεία Αριστοτέλους, χαρακτηρίζει την πόλη «αιχμάλωτη» κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και εκτιμά ότι οι 9 στους 10 Θεσσαλονικείς συμφωνούν μαζί του. «Πρόκειται για ένα πανηγύρι χωρίς όφελος για τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων προτιμούν να φεύγουν εκείνες τις ημέρες. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα μια πόλη της επιχειρηματικότητας που όμως οι επιχειρηματίες πλήττονται αυτές τις ημέρες.

»Οι πορείες, τα χημικά και τα επεισόδια, μόνο καλό δεν κάνουν και για την εικόνα της και για τη λειτουργικότητά της. Υπάρχουν και θετικά στοιχεία φυσικά, όπως το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι βρίσκουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και να ξανάρθουν. Όμως επιμένω ότι τον μέσο Θεσσαλονικιό δεν τον αφορά, όπως και οι αφίξεις των πολιτικών. Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός που δεν θα έρθει στη ΔΕΘ, θα γίνει ο δημοφιλέστερος στην πόλη. Όσο για το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, εγώ το βρίσκω στις κλαδικές εκθέσεις που γίνονται αθόρυβα και με την πόλη να λειτουργεί»…

Ο Νίκος Νυφούδης, Δημοτικός Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη από την πλευρά του προτείνει να βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε η ΔΕΘ να αποτελέσει ένα δημοφιλές και χρήσιμο γεγονός για όλους τους πολίτες. «Πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός της πόλης, κι η Πολιτεία το αντιμετωπίζει σαν πανηγύρι. Πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο ουσιαστική. Να γίνει αφορμή για δράσεις σε όλους τους δήμους, στους περισσότερους όμως μόνο τα κινέζικα φαναράκια μας τη θυμίζουν. Θεωρώ ότι η ΔΕΘ μπορεί να αποτελέσει αφορμή για παραγωγικές δράσεις που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα και την εργασία, καθώς η ανεργία είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Να περάσει σε όλη την κοινωνία και να μην θυμίζει στον μέσο πολίτη μόνο κλειστούς δρόμους και διαδηλώσεις. Πρόκειται άλλωστε για μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξουμε και προς τα έξω ότι η χώρα μας δεν έχει βουλιάξει από την κρίση, αλλά κινείται, είναι φιλόξενη στις επενδύσεις και μπορεί να ανθίσει».

Τη θετική επίδραση της Έκθεσης για το σύνολο της οικονομίας προτιμάει να βλέπει και ο Νίκος Παπαδόπουλος, Γραμματέας επιστημονικών φορέων της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. «Υπάρχει έντονη κριτική για τον ρόλο της ΔΕΘ. Εγώ θα ήθελα μέσω αυτής να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης που είναι πολλά. Η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα έχουν θέση σε αυτή την πόλη και μέσα από όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται αναδεικνύονται πολλές πτυχές αυτής της πόλης. Τα μέσα μεταφοράς σίγουρα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά σκοπός είναι να υπάρχει θετική διάθεση και να εστιάσουμε στις ευκαιρίες και όχι στα συγκεκριμένα και προσωρινά προβλήματα. Το ισοζύγιο για μένα είναι σίγουρα θετικό», αναφέρει.

Ο Μυρώδης Καπώνης, ιδιοκτήτης μπαρ, στην παραλιακή, δεν συμμερίζεται την παραπάνω άποψη. «Υπάρχουν πολύ έντονες αρνητικές επιπτώσεις στα μαγαζιά εμπορικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, λόγω των πορειών και της τεράστιας ταλαιπωρίας. Ο Θεσσαλονικιός δεν κατεβαίνει στην πόλη του, προτιμάει να πάει στη Χαλκιδική για τα τελευταία του μπάνια. Το κέντρο και οι τζίροι του νεκρώνουν. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να μεταφερθεί η έκθεση εκτός πόλης ή μακριά από το κέντρο. Γενικά αας ενδιαφέρει αυτό που γίνεται στο Βελλίδειο, αν και ξέρουμε ότι όσα ακούμε από τους πολιτικούς εκεί δεν πρόκειται να γίνουν», καταλήγει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης