Σαφώς κατά της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία τάσσεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας εκ νέου και για πολλοστή φορά την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε σημερινές δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πως, στο πλαίσιο της προετοιμασίας στις Βρυξέλλες του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών αυτή την εβδομάδα στο Ταλίν, θα υποστηρίξει τη Γερμανία της οποίας η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει δια στόματος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ ότι θα μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για επέκταση της τελωνειακής ένωσης ενόσω δεν αλλάζει η κατάσταση στην Τουρκία.
Η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 1995 αφορά μόνον συγκεκριμένα προϊόντα και οι διαπραγματεύσεις για μία επέκτασή της στους τομείς της γεωργίας, της παροχής υπηρεσιών και της σύναψης συμβάσεων για δημόσια έργα επρόκειτο να αρχίσουν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε εμφανιστεί επιβεβαιωμένος στην έντονη κριτική που ασκεί εναντίον της Άγκυρας, και στην απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Άγκυρα.
Τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ” , είχε εκφράσει την ικανοποίησή του που “οι Βρυξέλλες έχουν αλλάξει εν μέρει τη γραμμή τους και η ΕΕ έχει τώρα μία πιο σαφή γραμμή σε σχέση με την Τουρκία”, κάτι που ο ίδιος ζητούσε εδώ και πολύ καιρό.
Το πάγιο “όχι” του Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία ένταξη “αυτής της Τουρκίας” στην ΕΕ περιέχεται και στο πρόσφατο έγγραφό του με τις προτάσεις του για την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, στο οποίο τονίζει πως “είναι καιρός η Ευρώπη να αποσαφηνίσει τη σχέση με την Τουρκία”.
Ταυτόχρονα ο Κουρτς σημειώνει πως, σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, “η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ” και η περυσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, έχοντας “δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία”.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απαγορεύσει την είσοδο στην Αυστρία του Τούρκου υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση για την πρώτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Ήδη τον Φεβρουάριο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε απορρίψει ως “ανεπιθύμητη” την ενδεχόμενη προπαγανδιστική εμφάνιση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε συγκεντρώσεις οπαδών του στην Αυστρία για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του της 16ης Απριλίου.
Σε σχέση με εκείνο το δημοψήφισμα, οι αρχές κάποιων αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, όπως και δήμων, είχαν ματαιώσει, για “λόγους ασφαλείας”, συγκεντρώσεις προσκείμενων στον Ερντογάν οργανώσεων, κατά τις οποίες ήταν προγραμματισμένες εμφανίσεις υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης.
Έναν και πλέον χρόνο έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα και πέντε μήνες μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, η Αυστρία εμφανίζεται να έχει κρατήσει ίσως την πλέον αυστηρή στάση απέναντι στις εκκαθαρίσεις, τις διώξεις και την καταπίεση που ακολούθησαν το πρώτο, και απέναντι στην εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος, που υπήρξε το επακόλουθο της έστω και οριακής έκβασης του δευτέρου.
Είναι γεγονός πως, ήδη την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, η Βιέννη δια στόματος του Σεμπάστιαν Κουρτς αφενός τόνιζε την ανάγκη να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να γίνουν σεβαστά το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, αφετέρου προειδοποιούσε ταυτόχρονα, απευθυνόμενος προφανώς άμεσα προς τον Τούρκο πρόεδρο, πως “αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συνιστά άδεια για να ενεργεί κάποιος αυθαίρετα και όχι στο πλαίσιο του κράτους δικαίου”.
Την πρώτη αυτή αυστριακή αντίδραση ήλθε να συμπληρώσει αμέσως μετά ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ο οποίος ζητούσε να παρακολουθούνται με προσοχή οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα.
Ο καγκελάριος έθετε, ενόψει και των από τότε προθέσεων του Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής, θέμα αναστολής της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας μάλιστα στη συνέχεια, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Οι επανειλημμένες αρνητικές τοποθετήσεις, στους μήνες που ακολούθησαν, τόσο του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν όσο και του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, οδήγησαν σε ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις, η οποία ενισχύθηκε από τον Φεβρουάριο και μετά με τις αλληλοκατηγορίες της Βιέννης και Άγκυρας σε σχέση με το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ταγίπ Ερντογάν για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του.
Πηγή: AMΠΕ