Το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις πρόωρες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, απέρριψε κατηγορηματικά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν σε συνέντευξή εφ΄ όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, στο πλαίσιο των παραδοσιακών θερινών συνεντεύξεων της με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες εφέτος έχουν ιδιαίτερα βαρύτητα ενόψει των εκλογών σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.
«Απέχουμε έτη φωτός από έναν συνασπισμό με τους Ελευθέρους και το ερώτημα αυτό δεν πρόκειται καν να τεθεί την επόμενη ημέρα, την 16η Οκτωβρίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος είχε αναλάβει τον Μάιο του 2016 νέος καγκελάριος και νέος αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα τότε αιφνιδιαστικά από τα δύο αυτά αξιώματα Βέρνερ Φάιμαν.
Ταυτόχρονα ο ίδιος επισήμανε στη συνέντευξη του πως ελάχιστα κοινά υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα και πως ακόμη θα ήταν αναγκαίο ένα δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματός του για να αρθεί η σχετική απόφαση των Συνεδρίων των Σοσιαλδημοκρατών με την οποία απορρίπτεται ένας συνασπισμός τους με τους Ελευθέρους.
Επιπλέον, ο Κρίστιαν Κερν ανακοίνωσε πως, σε περίπτωση που στις επικείμενες εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες δεν βρεθούν στην πρώτη θέση, θα οδηγήσει το κόμμα του στην αντιπολίτευση και θα προκύψει ένας κυβερνητικός συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος με το Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναδειχθεί και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη, αυτό δικαιούται αυτόματα να ηγηθεί της κυβέρνησης και ο ίδιος θα παραμείνει ομοσπονδιακός καγκελάριος.
Απευθύνοντας στο παρελθόν σχετικές προειδοποιήσεις, πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη έχουν προμηνύσει τη διάσπαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.
Ο Κρίστιαν Κερν θα πρέπει να παραμείνει μόνον στην γραμμή του Φραντς Βρανίτσκι (σ.σ. του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου μεταξύ 1986 και 1997), δηλαδή διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του απέναντι στους Ελευθέρους, διαφορετικά η πολιτική καριέρα του θα τελειώσει πολύ σύντομα, έχει τονίσει επανειλημμένα με μεγάλη σαφήνεια ο διεθνώς γνωστός Αυστριακός καθηγητής πολιτικών επιστημών Άντον Πελίνκα.
Ο ίδιος έχει προειδοποιήσει πως “όποιος (σ.σ. αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών) εγκαταλείψει αυτή την οριοθέτηση (του Φραντς Βρανίτσκι) απέναντι στους Ελευθέρους, θα προκαλέσει σεισμό στο εσωτερικό του κόμματος”.
Ο Άντον Πελίνκα, εκτιμώντας ως δεδομένη τη διάσπαση των Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση συνεργασίας τους με τους Ελευθέρους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είχε επισημάνει πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα “διασώθηκε” ως πρώτη πολιτική δύναμη από το 1986 και μετά μόνον χάριν του πλήρους διαχωρισμού του απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων.
Υπενθυμίζεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες ηγούνται της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα από το 1986 και μετά, με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006 που κυβερνούσε ο δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ του Λαϊκού Κόμματος, μαζί με τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.
Στις ίδιες τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι “δεξιοί” Σοσιαλδημοκράτες, θεωρώντας πως αυτό θα ήταν η λύση για τη συνεχή μείωση της δύναμης του κόμματος τους, φέρεται να ζητούν μία προσέγγιση με την (μεταξύ άλλων, άκρα αντιπροσφυγική) πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ή ακόμη και έναν συνασπισμό μαζί του.
Από την άλλη πάλι, η αριστερο-φιλελεύθερη πτέρυγα παραμένει πιστή στα ομόφωνα ψηφίσματα όλων των συνεδρίων του κόμματος εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων, και καταγγέλει κάθε συνεργασία με την Ακροδεξιά ως “καταστροφική”.
Υπενθυμίζεται πως η εκλογή στα μέσα του περασμένου Μαΐου του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του συγκυβερνώντος έως τώρα — με τους Σοσιαλδημοκράτες — συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία, καθώς ο ίδιος είχε καταγγείλει αμέσως τον κυβερνητικό συνασπισμό τους, προκαλώντας τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.
Ο μόλις 31 χρόνων ιδιαίτερα δημοφιλής υπουργός Εξωτερικών — αλλά και επικρινόμενος για «άκρατο λαϊκισμό» νέος αρχηγός της “Λίστας Σεμπάστιαν Κουρτς-το Νέο Λαϊκό Κόμμα” (όπως το έχει μετονομάσει) με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς — έχει μεγάλες πιθανότητες να οδηγήσει το κόμμα του σε μεγάλη εκλογική νίκη, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυτό προηγείται πλέον με μεγάλη απόσταση από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ