Ανταπόκριση από το Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Την υποκρισία της Ε.Ε., η οποία, ενώ θρηνεί για τα θύματα από τα τυφλά χτυπήματα της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων προς τη Μέση Ανατολή, μετά τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις εξαγωγές όπλων, που κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάζει το zougla.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, οι διεθνείς μεταφορές όπλων κατά τα έτη 2012-2016 έφθασαν στον ανώτατο όγκο όλων των προηγούμενων πενταετών περιόδων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ήταν κατά 8,4% υψηλότερες από το διάστημα 2007-2011!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι «οι εξαγωγές όπλων συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία συνθηκών που ωθούν τα άτομα να εγκαταλείψουν τις χώρες τους»Στην έκθεση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι «οι εξαγωγές όπλων συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία συνθηκών που ωθούν τα άτομα να εγκαταλείψουν τις χώρες τους» και συντελούν στη ριζοσπαστικοποίησή τους και την ένταξή τους σε τρομοκρατικές ομάδες.

Εμμέσως πλην σαφώς τονίζεται στην έκθεση πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δεν έχουν δικαίωμα να θρηνούν τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη» από τη στιγμή που, όπως αναφέρεται, «οι εξαγωγές από την Ε.Ε. των 28 ανήλθαν στο 26% του συνόλου παγκοσμίως το 2012-2016, γεγονός που καθιστά την Ε.Ε. των 28 συλλογικά τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ (33 %) και πριν τη Ρωσία (23 %)».

Τονίζεται δε ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση που εκπονήθηκε από την Ομάδα «Εξαγωγές συμβατικών όπλων» (COARM), οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησαν το 2014 άδειες εξαγωγής όπλων συνολικής αξίας 94,40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση «επιμένει» να αποκαλύψει πού πήγαν αυτά τα όπλα, που προσπόρισαν τέτοια τεράστια κέρδη στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων, και υπογραμμίζει πως «οι εξαγωγές όπλων προς τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 86% και αποτελούσαν το 29% του συνόλου των εισαγωγών όπλων αυτών των χωρών κατά την περίοδο 2012-2016»!

Η έκθεση επικαλείται και τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., που καταδεικνύουν τη Μέση Ανατολή ως σημαντικότερη περιοχή για τις εξαγωγές όπλων από την Ε.Ε. των «28» το 2015, με σύνολο 78,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγκρίσεις αδειών εξαγωγής.

Διαπιστώνεται ακόμη ότι «ορισμένες μεταφορές όπλων από κράτη μέλη της Ε.Ε. προς ασταθείς και επιρρεπείς σε κρίσεις περιοχές και χώρες χρησιμοποιήθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις ή για εσωτερική καταστολή»!Παράλληλα, διαπιστώνεται ακόμη ότι «ορισμένες μεταφορές όπλων από κράτη μέλη της Ε.Ε. προς ασταθείς και επιρρεπείς σε κρίσεις περιοχές και χώρες χρησιμοποιήθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις ή για εσωτερική καταστολή»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δε υποστηρίζεται, «ορισμένες από αυτές τις μεταφορές όπλων φέρεται να έχουν καταλήξει στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων, για παράδειγμα στη Συρία και στο Ιράκ», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα όπλα που εξήχθησαν προς τρίτες χώρες, για παράδειγμα προς τη Σαουδική Αραβία, φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν σε συγκρούσεις όπως εκείνη της Υεμένης.

Δεν υπάρχει πρότυπο σύστημα ελέγχου και υποβολής εκθέσεων, το οποίο να παρέχει πληροφορίες για το αν και σε ποιον βαθμό οι εξαγωγές μεμονωμένων κρατών-μελών παραβιάζουν τα οκτώ κριτήρια που έχουν θεσπισθεί για τον έλεγχο της εξαγωγής όπλων, ούτε μηχανισμοί επιβολής κυρώσεων για την περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος-μέλος πραγματοποιεί εξαγωγές που είναι εμφανώς ασύμβατες με αυτά τα κριτήρια, «ομολογείται» στην έκθεση.

Όπως αναφέρεται, με βάση τις έρευνες του Διεθνούς Κέντρου της Βόννης για τη Μετατροπή [Bonn International Conversion Centre (BICC)], προέκυψε ότι, για παράδειγμα, το 2015 μόνο στη Γερμανία εκδόθηκαν 4.256 άδειες εξαγωγής όπλων προς 83 χώρες, οι οποίες κρίθηκαν προβληματικές, σε σχέση με τα όσα έχουν συνυπογράψει και αποφασίσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η έκθεση καταλήγει στην διαπίστωση ότι «η προμήθεια όπλων σε εμπόλεμες χώρες, πέραν του ότι καθιστά δυνατή τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε μεγάλη κλίμακα, επηρεάζει αρνητικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες των χωρών αυτών» και εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι «η διάδοση οπλικών συστημάτων σε περιόδους πολέμου και σε καταστάσεις μεγάλης πολιτικής έντασης ενδέχεται να επηρεάσει δυσανάλογα τους αμάχους».

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε αναλυτικά την έκθεση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης