Οι  επερχόμενες δημοσκοπήσεις του Ιουνίου αναμένεται να επιβεβαιώσουν τον πολιτικό χάρτη που έχει καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει πώς τα κομματικά επιτελεία θα κληθούν να προδικάσουν πώς το τοπίο δεν θα αλλάξει σημαντικά το επόμενο εξάμηνο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Αν το 2009 εξελιχθεί σε εκλογικό έτος, πέραν των Ευρωεκλογών, η έννοια της  αυτοδυναμίας θα αποτελεί ανάμνηση. Ο Κώστας Καραμανλής θα διατηρήσει την πολιτική επιρροή του, στοιχείο που για την επόμενη περίοδο θα επιτρέψει την οριακή , και πάντως μη αυτοδύναμη, επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Τα ασαφή και μικρά κέρδη του ΠΑΣΟΚ που κατεγράφησαν στις πολύ πρόσφατες μετρήσεις δεν επιτρέπουν θετική διάγνωση. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται πώς η αναστροφή της πολιτικής τάσης προσδιορίζεται στα τέλη του χρόνου. Τα δεδομένα πάντως προϊδεάζουν για κάτι διαφορετικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται σε διψήφιο ποσοστό. Τα ποσοστά του ΚΚΕ θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα. Το «ΛΑΟΣ θα επιβιώσει εκλογικά αλλά οριακά.

Η χθεσινή λοιπόν παρέμβαση του  Ευάγγελου Βενιζέλου προϊδεάζει για τα μελλούμενα. Ήδη έθεσε τον πολιτικό πήχη για το 2009 επισημαίνοντας πώς το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κερδίσει τις Ευρωεκλογές. Μία προοπτική που δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πολιτική άλγεβρα . Ο κ. Βενιζέλος ήθελε προφανώς να ξεκαθαρίσει ότι μία ήττα ,του ΠΑΣΟΚ, στις Ευρωεκλογές θα προκαλέσει σεισμό. Μία μεγάλη ήττα με μικρότερα ποσοστά από εκείνα του  2004 θα σηματοδοτήσει ανατροπή.

 

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Κώστας Καραμανλής που δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή σοβαρές εναλλακτικές επιλογές , ούτε καν την δυναμική ενός Ανασχηματισμού, δεν έχει κανένα λόγο να προσφύγει στις κάλπες εντός του 2009. Αντιθέτως έχει κάθε λόγο να εξαντλήσει τα περιθώρια του ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες ….. μία ομολογουμένως πολύ αισιόδοξη προοπτική.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης