Toυ Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Η «βασίλισσα» των αιθέρων είναι Ελληνίδα. Κατερίνα Στεφανίδη τη λένε και το όνομά της γράφτηκε με χρυσά γράμματα και στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ήταν το μόνο μετάλλιο που έλειπε από την 27χρονη άλτρια, μετά τα χρυσά στο Ευρωπαϊκό του 2016 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του προηγούμενου καλοκαιριού.Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο στο επί κοντώ παρατάχθηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, που διεξάγεται στη βρετανική πρωτεύουσα, με στόχο το χρυσό μετάλλιο και φρόντισε να το προσθέσει στην πλούσια τροπαιοθήκη της. Όχι που θα το έχανε…

Την κορυφαία επίδοση στον κόσμο είχε φέτος, σε δαιμονιώδη φόρμα ήταν, οπότε είχε όλα τα εχέγγυα για την επιτυχία, που εν τέλει ήρθε στο Λονδίνο.

Για να φτάσει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, χρειάστηκε να παλέψει με την Αμερικανίδα, Νιούμαν, η οποία όμως δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί μέχρι τέλους τη Στεφανίδη, που χάρισε στη χώρα μας το πρώτο της μετάλλιο στη διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το μόνο μετάλλιο που έλειπε από την 27χρονη άλτρια, μετά τα χρυσά στο Ευρωπαϊκό του 2016 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του προηγούμενου καλοκαιριού. Η απονομή του χρυσού μεταλλίου θα γίνει τη Δευτέρα στις 20.10.

Πως κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 4.65μ. ξεκίνησε τις προσπάθειές της η χρυσή Ολυμπιονίκης, με το άλμα της, που ήταν επιτυχημένο να μην μεταδίδεται ποτέ ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Ακολούθως ο πήχης ανέβηκε στα 4.75μ, για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία υπερέβη και αυτό το ύψος με ένα εξαιρετικό άλμα. Η Κατερίνα μας πάντως δεν είχε πρόβλημα ούτε στα 4.82μ. τα οποία πέρασε με την πρώτη προσπάθεια, βάζοντας έτσι πλώρη για τη μεγάλη επιτυχια.

Βλέποντας, λοιπόν, η Στεφανίδη πως έχει ήδη εξασφαλίσει το μετάλλιο (με την πρώτη της προσπάθεια στα 4.82) ανέβασε τον πήχη στα 4.91μ., άλμα που πέρασε με επιτυχία και βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ (είναι το δεύτερο καλύτερο στην ιστορία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος).

Λίγο αργότερα μάλιστα επιχείρησε να υπερβεί και τα 5.02μ., έχοντας τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. Αυτο ωστόσο λίγη σημασία είχε, καθώς το χρυσό μετάλλιο είχε μπει ήδη στο… τσεπάκι της.



Από εκεί και πέρα η Σάντι Μόρις είχε καλύτερο άλμα στα 4.75μ. καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, σε μια επανάληψη του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο. Η Αμερικανίδα, απέτυχε μία φορά στα 4.82, δύο στα 4.89 κι ως εκ τούτου περιορίστηκε στο αργυρό μετάλλιο.

Όσον αφορά στο χάλκινο μετάλλιο μοιράστηκε σε δύο αθλήτριες που έκαναν 4.65μ: τη Ρομπέιλις Πεϊνάδο (Βενεζουέλα) που σημείωσε εθνικό ρεκόρ και τη Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα), κάτοχος του τίτλου (Πεκίνο 2015).

Η τελική κατάταξη

1. Κατερίνα Στεφανίδη 4.91
2. Σάντι Μόρις 4.75
3. Ρομπεΐλις Πεϊνάδο 4.65
– Γιαρίσλεϊ Σίλβα 4.65
5. Λίζα Ρίζιχ 4.65
6. Χόλι Μπράντσο 4.65
7. Αλίσα Νιούμαν 4.65
8. Όλγκα Μούλινα 4.55
9. Ελίζα ΜάκΚάρτεϊ 4.55
10. Αντζέλικα Μπένγκστον 4.55
11. Νικόλ Μπούχλερ 4.45
12. Ανίκα Νιούελ 4.45

Οι δηλώσεις της Κατερίνας Στεφανίδη στην κάμερα της ΕΡΤ

Το μεγαλειώδες άλμα στα 4.91μ.

Ο πανηγυρισμός της Ελληνίδας Παγκόσμιας πρωταθλητριας

Το τρίτο άλμα της «βασίλισσας» των αιθέρων

Το δεύτερο άλμα της Στεφανίδη

Φωτογραφικό καρέ από τον θρίαμβο της Στεφανίδη

Η αναμνηστική φωτογραφία με τις... τέσσερις αθλήτριες που θα ανέβουν στο βάθρο
Σε πελάγη ευτυχίας η Στεφανίδη μετά την επιτυχία της
Το ευχαριστω της στον κόσμο που τη στήριξε
Έξαλλοι οι πανηγυρισμοί της Ελληνίδας πρωταθλήτριας
H Κατερίνα Στεφανίδη οδεύει προ;ς τον θρίαμβο

Ποια είναι η «βασίλισσα» των αιθέρων που δοξάζει την Ελλάδα

H Kατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1990 στο Χολαργό.
Η Στεφανίδη σε μικρότερη ηλικία
Από μικρή της άρεσε ο αθλητισμός και στα 10 της χρόνια αρχίζει να καταπιάνεται με το επί κοντώ έπειτα από παρότρυνση του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού, Παναγιώτη Συμεωνίδη.

Το άστρο της λάμπει από νωρίς. Καταφέρνει και σπάει όλα τα εθνικά σχολικά ρεκόρ, κερδίζει το χρυσό στη Γυμνασιάδα του 2006, με την πρώτη της διεθνή εμπειρία να έρχεται στα 15 της, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα (το 2005) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, στο Μαρακές, όπου κέρδισε με καλύτερο αλμα 4,30 μ.

Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έρχεται δεύτερη με άλμα στα 4.25, ενώ το 2008 κερδίζει το χάλκινο με 4.25 στο World Junior Championship στο Μπίντκος της Πολωνίας.

Μάλιστα την ίδια χρονιά κερδίζει υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ξεκινά να αγωνίζεται με τους Στάνφορντ Κάρντιναλς.

To 2011 καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου, με 4.40, ενώ την ίδια χρονιά καταφέρνειΗ 'βασίλισσα των αιθέρων' εν δράσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο Pac-10 με ένα άλμα στα 4.28μ., την ώρα που παίρνει την τρίτη θέση στο Αμερικάνικο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου (NCAA) με 4.40.

Έρχεται δεύτερη στους Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Οστράβα και τρίτη στην Πανεπιστημιάδα στο Σεντζέν, στην Κίνα με ισοφάριση του προσωπικού της ρεκόρ στα 4.45μ.

Ακολουθούν επιτυχίες σε πανεπιστημιακό επίπεδο για να φτάσουμε στον Ιούλιο του 2012 που υπερβαίνει τα 4.51μ. στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια, άλμα που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τις ηλικίες κάτω των 23 ετών.

To 2013 γνωρίζει τον Μίτσελ Κρίερ, επίσης αθλητή του επί κοντώ που άρχισε να την συμβουλεύει για την προπόνησή της. Οι δυο τους δεν άργησαν να καταλάβουν ότι είναι πλασμένος ο ένας για τον άλλο.

Μαζί με τον μετέπειτα σύζυγό της συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και το 2014 βελτιώνει το προσωπικό της ρεκόρ και στον ανοιχτό στίβο υπερβαίνοντας τα 4.57μ., ενώ πετυχαίνει νέο ατομικό ρεκόρ στα 4.60 στο Ντάιμοντ Λίγκ της Νέας Υόρκης, όπου κατακτά την 4η θέση.
Η Στεφανίδη πανηγυρίζει κρατώντας την ελληνική σημαία
Η πρώτη φορά που εκπροσωπεί την Ελλάδα ήταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων που έγινε στο Ταλίν, όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση με άλμα στα 4.55μ για να ακολουθήσει το άλμα στα 4.65μ στο Ντάιμοντ Λίγκ της Γλασκόβης, όπου βελτίωσε την προσωπική της επίδοση και κατετάγη τρίτη.

Μία εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βελτιώνει ακόμα περισσότερο το προσωπικό της ρεκόρ με ένα μεγάλο άλμα στα 4.71 που ισοφάρισε και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τον ανοικτό στίβο.

Οι επιδόσεις της, την βοηθούν να είναι στη λίστα των αθλητών που κέρδισαν χορηγία από την ΕΟΕ με στόχο την Ολυμπιάδα του 2016. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014 κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4.60, ενώ παίρνει την τρίτη θέση στο Μπέρμιγχαμ με 4.57.

Το 2015 κερδίζει στα Millrose Games με 4.60μ. ενώ βελτιώνει το ατομικό της ρεκόρ με 4.77. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας κατακτά το ασημένιο μετάλλιο με 4.75 μ., ενώ Με τον σύζυγο και προπονητή της, Μίτσελ Κρίερστις 17 Μαρτίου του 2016 βάζει στην τροπαιοθήκη της το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, με άλμα στα 4.80.

Για να φτάσουμε στο 2016 που ήταν χρονιά-ορόσημο για την ίδια. Κι αυτό γιατί πηγαίνει στο Ρίο και στις 20 Αυγούστου γράφει ιστορία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες με καλύτερο άλμα στα 4.85 μέτρα.

Με… κεκτημένη ταχύτητα από τη μεγάλη της επιτυχία στη Βραζιλία η Στεφανίδη παίρνει την πρώτη θέση στο επί κοντώ για το 2016 στη σειρά των “Diamond League” της IAAF, ενώ στις 4 Μαρτίου 2017 κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι με άλμα στα 4.85.

Για να φτάσουμε στην 6η Αυγούστου, όταν κρατά και πάλι ψηλά τη σημαία του ελληνικού αθλητισμού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, όπου επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν έχει αντίπαλο!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης