Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε από το Κατάρ χθες έπειτα από δύο ημέρες διαβουλεύσεων στον Κόλπο για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι υπήρξε πρόοδος στο θέμα.

Η Τουρκία αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο του Κατάρ στην κρίση με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, επισπεύδοντας νομοθετήματα που επιτρέπουν την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στη βάση που διατηρεί στην Ντόχα, ως ένδειξη υποστήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προσπάθειες του Κουβέιτ και της Δύσης να τερματιστεί η κρίση δεν έχουν αποδώσει ιδιαίτερα έως τώρα. Οι τέσσερις αντίπαλες του Κατάρ χώρες επιμένουν στον περιορισμό των σχέσεών του με τον μείζονα εχθρό τους, το Ιράν, στην κατάργηση της τουρκικής στρατιωτικής βάσης και στο κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, τον οποίο θεωρούν εχθρικό προς τις κυβερνήσεις τους.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA είπε ότι ο ηγέτης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, «είχε εξετάσει εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα την κρίση του Κόλπου και προσπάθειες περιορισμού της, και την επίλυσή της μέσω της διπλωματικής οδού», στις συνομιλίες του με τον Ερντογάν. Οι συνομιλίες επίσης εξέτασαν τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, καθώς και τη συνεργασία τους στους κλάδους άμυνας και οικονομίας, πρόσθεσε.

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων στην περιοχή για την επίλυση της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον και οι ομόλογοί του της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας έχουν επίσης επισκεφθεί την περιοχή για τον ίδιο λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετά αποσπάσματα Τούρκων στρατιωτών και φάλαγγες τεθωρακισμένων έχουν σταλεί στην Ντόχα από το ξέσπασμα της κρίσης, στις 5 Ιουνίου. Υπό τους όρους μιας συμφωνίας του 2014, η Άγκυρα μπορεί να στείλει μέχρι και 1.000 στρατιώτες στο Κατάρ.

Η Τουρκία και το Κατάρ αποτελούν σημαντικούς υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος που έχει αμφισβητήσει παγιωμένους Άραβες ηγέτες, και ο Ερντογάν έχει βαθιές πολιτικές ρίζες σε ισλαμιστικό πολιτικό κόμμα. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ θεωρούν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης