Τέλος στην μισθωτή εργασία με μπλοκάκι θα επιχειρήσει να βάλει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Δια στόματος Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το υπουργείο Εργασίας προαναγγέλθηκε ότι το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών θα το πληρώνει για ένα διάστημα το κράτος.

Ειδικότερα, νομοθετική ρύθμιση για την επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών στις περιπτώσεις που ο εργοδότης αποφασίσει να εγγράψει τον αμειβόμενο μισθωτό στον ΕΦΚΑ -στις περιπτώσεις που χρησιμοποιεί μπλοκάκι- προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο θέμα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι στις επιχειρήσεις που απασχολούνται, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και επανακατάρτισής τους συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα καλύψει περίπου 50.000 εργαζόμενους και θα τους παράσχει εκτός από την οικονομική ενίσχυση και επανακατάρτιση προκειμένου να διευκολυνθούν ώστε να ενταχθούν σε άλλες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), τον Ιούλιο του 2016, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αγορά εργασίας, είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση. Το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το “μπλοκάκι” κρύβεται η εξαρτημένη εργασία, η μέθοδος με την οποία ο κατ’ ουσίαν μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες, κλπ. Το πρώτο βήμα από πλευράς του υπουργείου έγινε με τη δημιουργία της πλατφόρμας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους παρέχουν υπηρεσία-εργασία σε έως δύο εργοδότες και δηλώνονται σε αυτήν».

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, “με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, γίνεται ακόμη ένα βήμα. Τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους “εργοδότες” επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Δίνεται, λοιπόν, το κίνητρο, για πρώτη φορά, για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Με αυτόν τον τρόπο, θωρακίζεται η προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας.
Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ωφεληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εμφανίζονται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενοι. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί μία από τις ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Το επόμενο διάστημα, θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι “το πρόγραμμα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς καταρχήν, για διάστημα 12 μηνών, για όσους “εργοδότες” επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με “μπλοκάκι” σε μισθωτό. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας.

Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ το μήνα. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, για να καλύψει κατ’ αρχήν 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο “εργοδότες”. Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα, πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα, μετά τη λήξη της επιδότησης”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης