Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε σήμερα, με δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία ελέγχου την οποία επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στις χώρες που εμφανίζουν υπερβολικά επίπεδα δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία του προγράμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η αποκλιμάκωση του ελλείμματος στην Ελλάδα από το 2009 έως σήμερα υπήρξε εντυπωσιακή. «Είναι μια απόφαση συμβολική, καθώς είμαστε σε μία στιγμή που η Ελλάδα δρέπει τους καρπούς των πολύ σκληρών θυσιών της» ανέφερε, προσθέτοντας ότι χώρες με υγιή δημοσιονομική παράδοση είναι σε χειρότερη δημοσιονομική θέση από την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επίτροπος ανέφερε επίσης, ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η έξοδος από την διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, αποκαθιστούν τη διεθνή εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη. «Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι το βήμα που όλοι περιμένουν. Η πεποίθησή μου είναι ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να γυρίσει τη σελίδα από τη λιτότητα και να ανοίξει το κεφάλαιο της ανάπτυξης και της απασχόλησης» υπογράμμισε ο επίτροπος. «Εδώ φτάσαμε μέσα από την εφαρμογή ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων χωρίς προηγούμενο» σημείωσε, τονίζοντας πως υλοποιήθηκαν περισσότερες από 140 μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Η Ελλάδα μπαίνει τώρα στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και πρέπει να δώσει έμφαση στη βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη. Στην επιστροφή των επενδύσεων, τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και στην επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα» επισήμανε ο επίτροπος Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή θα παραμείνει «στο πλευρό του ελληνικού λαού».

Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε, ότι μετά την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 25 Ιουλίου, όπου θα συζητήσει τα θέματα της ελληνικής οικονομίας και το τέλος του προγράμματος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοσκοβισί σημείωσε επίσης, ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος παραμένουν στην διαδικασία αυτή η Γαλλία και Ισπανία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές, ο Γάλλος επίτροπος είπε, ότι δεν θα προβεί σε εκτιμήσεις. Σημείωσε όμως, ότι αυτό είναι το «επόμενο βήμα» και οι αγορές και οι επενδυτές έλαβαν τις τελευταίες μέρες δύο πολύ «ισχυρά» θετικά μηνύματα, με την έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία του ελλείμματος και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο επίτροπος ανέφερε επίσης την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας εκ παραλλήλου, ότι η Ελλάδα είναι πλέον μία αξιόπιστη χώρα, που έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ και την ευρωζώνη. «Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι σε εξέλιξη, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι πλέον υγιή και υπό έλεγχο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων που είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη» είπε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι με μία λέξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «όλο και περισσότερο αξιόπιστη» με έναν πληθυσμό που είναι «δημιουργικός, καινοτόμος, ταλαντούχος και με σημαντικές ικανότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτή τη χώρα» είναι το σήμα που πρέπει να λάβουν οι επενδυτές, τόνισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν είναι αυτά καλά νέα τότε ποια είναι».

Τέλος, ο επίτροπος ερωτηθείς αν η σημερινή ή οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι αυτές που οδήγησαν την Ελλάδα στη δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και ότι ρόλος του ως επιτρόπου είναι να συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις. «Εάν αξίζουν σε κάποιον συγχαρητήρια είναι στον ελληνικό λαό, γιατί οι προσπάθειες ανήκουν σε αυτόν» τόνισε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει επίσης να ωφεληθεί από τις σημερινές εξελίξεις, δηλαδή από μια στρατηγική ανάπτυξης που θα βασίζεται στην «κοινωνική δικαιοσύνη». «Ξέρω ότι αυτό περιμένουν οι Έλληνες πολίτες από την Ευρώπη».

Παράλληλα, χαρακτήρισε φίλο του τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι το ίδιο ίσχυε και για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα. Δείχνοντας στους δημοσιογράφους ένα πίνακα με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, είπε ότι μπορεί κανείς να δει ότι στη μείωση του ελλείμματος συνέβαλαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009.

«Υπήρξαν προσπάθειες και πριν, αλλά προφανώς από τον Ιούλιο του 2015 ήταν πιο αποτελεσματικές» κατέληξε κάνοντας έκκληση σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα να συνεργαστούν.
«Όλοι πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με αυτό που συνέβη σήμερα. Το όνειρό μου είναι, ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα είναι σε θέση να συνεργαστούν στην ίδια κατεύθυνση σε ό,τι αφορά το γενικό συμφέρον της Ελλάδας. Αυτό είναι μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή ευρωζώνη. Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης