Καθαρά Δευτέρα, ημέρα χαράς για μικρούς και μεγάλους. Ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από τα ίδια τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των δικών τους, με απλά υλικά όπως χαρτί, σπάγκο και εφημερίδες. Σήμερα όμως οι περισσότεροι αγοράζουν έτοιμους χαρταετούς, οι οποίοι πολλές φορές έχουν μειονεκτήματα. Όσοι όμως θέλουν να φτιάξουν μαζί με τα παιδιά τους τον δικό τους χαρταετό, εμείς σας δίνουμε μερικές οδηγίες για τα υλικά αλλά και για τον τρόπο που θα τον κατασκευάσετε, για να φτιάξετε τον δικό σας μοναδικό χαρταετό!

Για τον χαρταετό θα χρειαστείτε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Σπάγκο
* Κόλλα ή αντικολητική ταινία
* Χαρτί ανθεκτικό
* Τρείς βέργες από ξύλο (ελαφρύ) ή καλάμι. Η μια θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από την άλλη.
* Χρώμα για να ζωγραφίσετε και να διακοσμήσετε όπως εσείς θέλετε τον χαρταετό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρκαδόρους, μπογιές και χρωματιστά χαρτιά.
* Εφημερίδες για την ουρά.

Πως θα τον κατασκευάσετε:

Αρχικά πάρτε τα τρία ξύλα τα οποία να είναι όλα στο ίδιο μήκος και δέστε τα γερά με τον σπάγκο στο κέντρο, το ένα πάνω στο άλλο. Αφήστε περίπου μισό μέτρο σπάγκο να κρέμεται και αφήστε περίπου μισό μέτρο σπάγκο να κρέμεται. Στις άκρες δημιουργήστε εγκοπές πάνω στις βέργες για να περάσετε από μέσα τον σπάγκο. Φτιάξτε θηλιά σε κάθε βέργα και περάστε περιμετρικά το σπάγκο στο σκελετό του χαρταετού δένοντας το σφιχτά γύρω από κάθε ξυλαράκι, σε μια εγκοπή που έχετε κάνει και κόψτε τον σπάγκο που περίσσεψε. Στη συνέχεια βάλτε το σκελετό πάνω στο χαρτί και κόψτε γύρω γύρω αφήνοντας ένα περιθώριο τρία εκατοστά για να το διπλώσετε γύρω από τον σπάγκο με την κόλλα ή ταινία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δύο άκρα στερεώστε σπάγκο ώστε να δέσετε στη μέση του την ουρά του. Η ουρά πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού. Για να φτιάξετε την ουρά θα χρησιμοποιήσετε τις εφημερίδες και χρωματιστά χαρτιά, τα οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον σε απόσταση 10 εκ. το ένα από το άλλο. Στα απέναντι άκρα θα δέσουμε τα ζύγια. Θα δέσετε δύο κομμάτια σπάγκο στα άκρα και το καθένα θα ενωθεί με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται στο κέντρο του αετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο και στο σημείο της ένωσης δένουμε την καλούμπα μας.

Τέλος μπορείτε να διακοσμήσετε όπως εσείς επιθυμείτε τον χαρταετό σας, αρκεί να μην βαρύνει πολύ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης