Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας και 38 βουλευτές του Κόμματος.

Οι βουλευτές της ΝΔ, κατήγγειλαν τους κυβερνώντες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί τη χρεωκοπία της Δ.Ε.Η.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ανέφεραν:

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστροφικής ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης αποτελούν οι χειρισμοί της Δ.Ε.Η., που αποδεικνύεται και από τις ζημιές 67.500.000 ευρώ που καταγράφει η επιχείρηση το πρώτο τρίμηνο του 2017.
  • Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει υποστεί μια δραματική υποβάθμιση μέσα σε τρία μόλις χρόνια, υπέστη δραματική χρηματιστηριακή απαξίωση, υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στα 2,6 δις ευρώ, και εκτίναξη των χρεών της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς Α.Π.Ε. και προμηθευτές.
  • Ταυτόχρονα, η ματαίωση του σχεδίου για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και η ακύρωση της «Μικρής Δ.Ε.Η.» από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταδίκασαν την εταιρεία σε μια πρωτόγνωρη χρηματοοικονομική ασφυξία. Η πώληση της μικρής Δ.Ε.Η. – που νομοθετήθηκε το 2014 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – θα έδινε στα ταμεία της εταιρείας άμεση ρευστότητα τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, θα έλυνε το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης στη λιανική και στην παραγωγή, ενώ θα διασφάλιζε και ένα επενδυτικό πλάνο από τον ανάδοχο τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για τη «Μικρή ΔΕΗ». Από την άλλη πλευρά, η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα έδινε έως και 500.000.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που θα λάβει από το σημερινό ζημιογόνο σχέδιο μετοχοποίησης που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντίθετα» όπως τόνισαν «η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς, τα παρακάτω:

  • Να επιβληθεί μείωση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η Δ.Ε.Η. σήμερα από το 87% στο 50% χωρίς κανένα χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα, δηλαδή να μειώσει τον κύκλο εργασιών της από 4,56 δις στα περίπου 2,53 δις μέχρι το 2020. Συνέπεια του τελευταίου – και αν η Δ.Ε.Η. δεν καταφέρει να περιορίσει τουλάχιστον στο μισό τα σημερινά λειτουργικά της έξοδα – το 2020 να παρουσιάσει ζημιές που θα ξεπερνάνε το 1,5 δις ευρώ ετησίως.
  • Να πωλήσει παραγωγικές λιγνιτικές μονάδες σε ποσοστό 40%.
  • Ταυτόχρονα, να πουλά ενέργεια στη χονδρική αγορά σε τιμές κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής (σε τιμές μεταβλητού κόστους) μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), μέχρι η Δ.Ε.Η. να μείνει μισή. Ήδη αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 ζημιώθηκε 21.800.000 ευρώ από τα ΝΟΜΕ.

Ταυτόχρονα, δήλωσαν: «Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η καταστροφική κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου παγιδεύτηκαν 28.000.000 τόνοι λιγνίτη, που είναι άγνωστο αν θα είναι αξιοποιήσιμοι μετά την αποκατάσταση της περιοχής του ορυχείου από τις μετακινήσεις εδαφών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν , με βάση όλα τα παραπάνω,
ανάμεσα στ’ άλλα, τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη διάσωση και ανάπτυξη της Δ.Ε.Η.;
  • Ποιο είναι το σχέδιο πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της Δ.Ε.Η.;
  • Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η. σε δύο χρόνια όταν, μετά τη δεσμευτική σας συμφωνία με τους θεσμούς, θα έχει μειωθεί ο τζίρος της εταιρείας στο μισό;
  • Πώς και πότε θα αποπληρώσει τους προμηθευτές της, πολλοί από τους οποίους έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζομένους τους;
  • Ποια είναι τελικά τα καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της Δ.Ε.Η. από την μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ;
  • Στηρίζει ο Υπουργός τη σημερινή διοίκηση της Δ.Ε.Η. η οποία σε κάθε ευκαιρία εκφράζει τη διαφωνία της με τους προωθούμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς;
  • Ποια η ζημιά και το συνολικό κόστος για τη Δ.Ε.Η. από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμύνταιου; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης