Το κάταγμα πέους προκύπτει όταν προκαλείται ρήξη του ινώδους χιτώνα που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα, κατά την έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ή κατά τον αυνανισμό. Αν μείνει χωρίς ιατρική αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη δυσμορφία του πέους ή και σε στυτική δυσλειτουργία.

Από το 1924 έχουν καταγραφεί 1.600 περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή περίπου 16 τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 50% οι ασθενείς ανέφεραν ότι ακούστηκε ένας ήχος σαν σπάσιμο κλαδιού, ενώ τέσσερις στους πέντε άνδρες έχασαν τη στύση τους. Μια ερευνητική ομάδα από τη Βραζιλία υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος κατάγματος του πέους, ακόμη κι αν είναι μικρός, δεν πρέπει να παραβλέπεται. Οι ερευνητές, μάλιστα, εντόπισαν τις τρεις πιο επικίνδυνες σεξουαλικές στάσεις, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατάγματος πέους.

Η σεξουαλική στάση που αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο κατάγματος του πέους βρέθηκε ότι είναι αυτή κατά την οποία η γυναίκα κάθεται πάνω από τον άνδρα κι έχει τον έλεγχο της δύναμης, της ταχύτητας και της γωνίας διείσδυσης, καθώς και του σεξουαλικού ρυθμού. Ένας λανθασμένος χειρισμός της γυναίκας, ενώ το πέος του άνδρα βρίσκεται σε πλήρη στύση, μπορεί να επιφέρει τη ρήξη.

Η δεύτερη πιο επικίνδυνη στάση είναι αυτή κατά την οποία η γυναίκα στηρίζεται στις παλάμες και στα γόνατα και ο άνδρας βρίσκεται από πίσω της. Η στάση αυτή βρέθηκε ότι ήταν υπεύθυνη για το 28% των καταγμάτων έπους. Οι ερευνητές, μάλιστα, τη θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πέος να χτυπήσει με δύναμη πάνω στο ιερό οστό. Ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, εάν η σεξουαλική πράξη συντελείται στην άκρη του κρεβατιού, διότι στην περίπτωση αυτή, εάν το πέος γλιστρήσει έξω από τον κόλπο, μπορεί να χτυπήσει με δύναμη πάνω στο σκληρό μέρος του επίπλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε στους ερευνητές η στάση με την τρίτη υψηλότερη επικινδυνότητα που δεν είναι άλλη από την κλασική, κατά την οποία ο άνδρας βρίσκεται πάνω από τη γυναίκα. Βρήκαν ότι η στάση αυτή ευθυνόταν για το 21% των καταγεγραμμένων καταγμάτων πέους. Ενδεχομένως το γεγονός ότι ο άνδρας έχει τον απόλυτο έλεγχο της δύναμης και της ταχύτητας της κάθε διείσδυσης να επιτρέπει στο πέος να φθάσει με δύναμη στο ιερό οστό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να μειωθεί ο κίνδυνος κατάγματος του πέους, ο άνδρας πρέπει να είναι προσεκτικός με τη διείσδυσή του σε κάθε στάση και παράλληλα θα πρέπει να κρατάει τη λεκάνη της συντρόφου σταθερή και κοντά στη δική του. Στην περίπτωση όμως που το κάταγμα πέους συμβεί, ο άνδρας θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απαραίτητη η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση για την αποφυγή των μόνιμων βλαβών.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης