Την Πέμπτη 30 Μαρτίου, πριν από 80 ημέρες δηλαδή, και ενώ ο γνωστός επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης βρισκόταν καθ’ οδόν από το Ηράκλειο Κρήτης προς τα Καλέσσα, μια περιοχή έξω από την πόλη, άγνωστοι σταμάτησαν το αυτοκίνητό του και τον απήγαγαν. Πολύ γρήγορα εντοπίστηκε το πολυτελές αυτοκίνητο εγκαταλελειμμένο, με ανοιχτές πόρτες, αλλά και με εμφανή σημάδια τρακαρίσματος.

Η οικογένεια Λεμπιδάκη δημοσίευσε μία επιστολή σε δραματικό ύφος ανακοινώνοντας τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείςΗ αστυνομία επικοινώνησε με την οικογένεια του επιχειρηματία, σήμανε συναγερμός, κάλεσαν στο κινητό του το οποίο μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν ανοιχτό και έκτοτε σιωπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν παράλληλα κάποιοι κάλεσαν την πυροσβεστική διότι δυο αυτοκίνητα είχαν πάρει φωτιά στην ίδια περιοχή κοντά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, προφανώς τα οχήματα που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την απαγωγή. Έτσι άρχισε το δράμα της οικογένειας Λεμπιδάκη. 80 μέρες μετά και αφού η οικογένεια εισήλθε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς για την καταβολή λύτρων τα οποία στην αρχή έφταναν τα 100 εκατ. ευρώ, διακόπτονται οι επαφές με τους απαγωγείς δεδομένου ότι εδώ και 53 ημέρες δεν υπάρχει καμία νέα επαφή. Κατόπιν τούτου η οικογένεια δημοσίευσε μία επιστολή σε δραματικό ύφος ανακοινώνοντας τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς.

Αναλυτικά η επιστολή της οικογένειας:

Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του και η οικογένεια μας βυθίζεται σε απόγνωση.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.

Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

Όλο αυτό το διάστημα, οι απαγωγείς Λεμπιδάκη κινούνταν με μεγάλη προσοχή και έχοντας λάβει μαθήματα από τα λάθη που έκαναν άλλοι «συνάδελφοί τους» στο παρελθόν, είχαν θέσει συγκεκριμένους όρους ακόμη και για τα χαρτονομίσματα που επρόκειτο να δοθούν ως λύτρα. Ζητούσαν συνολικά 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα πενήντα εκατομμύρια να δοθούν σε μικρής αξίας χαρτονομίσματα, χρησιμοποιημένα και όχι της ίδιας σειράς. Προσπαθούσαν με τον τρόπο αυτό να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να καταγραφούν τα χρήματα και να προδοθούν στη συνέχεια από τα ίχνη των χαρτονομισμάτων, όπως έγινε στο παρελθόν: Για παράδειγμα, το ξήλωμα της συμμορίας Παλαιοκώστα που είχε απαγάγει τον βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά, ξεκίνησε από την Κρήτη, όταν εντοπίστηκαν χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, τα οποία ξόδευε αφειδώς ένας από τους συνεργούς, σερβιτόρος στο επάγγελμα, ο οποίος ξαφνικά, από το πουθενά, αγόρασε τοις μετρητοίς ένα πολυτελές τζιπ.

Η οικογένεια Λεμπιδάκη, μια κρητική οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της και με χαμηλό κοινωνικό προφίλ, όλο αυτό το διάστημα ήταν ουσιαστικά «απομονωμένη». Άνθρωποι από το ευρύτερο κοινωνικό της περιβάλλον έλεγαν ότι όλα τα μέλη της βρίσκονταν στα όρια της ανθρώπινης ψυχικής αντοχής, καθώς προσπαθούν να αντέξουν σε ένα θρίλερ που εξελισσόταν σε δύο επίπεδα: Το πρώτο, σ΄εκείνο της κράτησης του ανθρώπου τους, υπό άγνωστες συνθήκες και με την απειλή για τη ζωή του να είναι υπαρκτή κάθε λεπτό που περνά. Το δεύτερο, στην προσπάθεια να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα: Οι κανόνες των capital controls δεν έχουν προβλέψει εξαιρέσεις για περιπτώσεις που από τα χαρτονομίσματα εξαρτάται κυριολεκτικά, άμεσα και καταλυτικά μια ζωή. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε η παρέμβαση αρχικά της Τράπεζας της Ελλάδας και ακολούθως και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να γίνει «by pass» στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων. Μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια είχαν οδηγήσει σε μια απίστευτη αλληλογραφία και ατελείωτες συνεννοήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης