Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που προέρχονται από το Λουξεμβούργο, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group τα αποτελέσματα θεωρούνται πολύ θετικά και μάλιστα θετικότερα των αναμενομένων για την ελληνική υπόθεση.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος άφησε να εννοηθεί πως όλα δείχνουν θετική έκβαση της Συνόδου και πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε διατύπωση για το ελληνικό χρέοςΗ θετική αυτή έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνοκρατών μπορεί να θεωρηθεί υπό προϋποθέσεις προάγγελος για μια καλή για την ελληνική οικονομία απόφαση κατά τη Σύνοδο του Eurogroup, που αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδος.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος άφησε να εννοηθεί πως όλα δείχνουν θετική έκβαση της Συνόδου και πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε διατύπωση για το ελληνικό χρέος η οποία δεν θα περιλαμβάνει αριθμούς αλλά απλώς προθέσεις.
Θετικός ως προς το τελικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στο κτήριο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος της Ευρωζώνης.
«Διαρροές» αλλάζουν το κλίμα
Ελάχιστες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup ένα τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο έρχεται να αλλάξει προς το θετικότερο το κλίμα ως προς την τελική έκβαση της Συνόδου του EurogroupΕλάχιστες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup ένα τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο έρχεται να αλλάξει προς το θετικότερο το κλίμα ως προς την τελική έκβαση της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με το εν λόγω τηλεγράφημα, έπειτα από νυχτερινές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής των θεσμών, ενώ μέχρι το πρωί η πρόβλεψη ήταν κάπως «σκοτεινή», πλέον γίνεται λόγος από το Μαξίμου για την ελπίδα «λευκού καπνού» από το Λουξεμβούργο.
Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ έχει ως εξής:
«Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα: συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει “λευκός καπνός” σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία».
Οι δηλώσεις κατά την είσοδο στο Eurogroup:
Σόιμπλε:
Προσερχόμενος στο Eurogroup o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε για την Ελλάδα: «Παραμένω όπως και πριν αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε ένα αποτέλεσμα για την καταβολή της επόμενης δόσης», προσέθεσε δε ότι «οι φωνές πληθαίνουν από την Ελλάδα ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Στην Γερμανία δεν έλειψαν ποτέ. Αν οι Έλληνες τηρήσουν τις συμφωνίες θα γλυτώσουμε χρόνο στο μέλλον».
Ερωτηθείς εάν πρόκειται να γίνει κάποιου είδους συμβιβασμός απάντησε: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία (του θέματος) στη χώρα τους. Είμαστε σε καλό δρόμο και γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία».
Για το θέμα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η συμφωνία του Μαΐου 2016 είναι το πλαίσιο και αυτό παραμένει επίσης, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο -που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση- ο οποίος ελπίζω ότι θα επιτρέψει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παραμείνει, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει προς το τέλος του προγράμματος”
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι έτσι δεν μετατίθεται η διαμάχη για το μέλλον, για το 2018 ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ακούσατε και από τον κ. Ρέκλινγκ ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την Ελλάδα, και αυτή είναι και η άποψη της ίδιας της Ελλάδας, ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Η Ελλάδα αρχίζει να έχει ήδη μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη και στην τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά δυσκόλεψε πολύ λόγω των νέων εκλογών και των προστριβών που προέκυψαν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος του προγράμματος να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα επιτευχθεί και έτσι θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».
Σε άλλη ερώτηση για την παραμονή του ΔΝΤ χωρίς όμως να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, απάντησε: «… Εάν το ΔΝΤ σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, οι οποίο δεν συμπίπτουν με εκείνους της ΕΕ, βρει ένα τρόπο και πει εντάξει, συμφωνώ με αυτές τις εκτιμήσεις, την εξέλιξη, ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται προς το δρόμο της βιωσιμότητας του χρέους της, αυτό θα είναι ευχάριστο…. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και για την σταθερότητα της εξέλιξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, της οποίας η ανάπτυξη, ας σημειωθεί ότι είναι στο πρώτο τρίμηνο διπλάσια εκείνης των ΗΠΑ». Ερωτηθείς για το εάν είναι συμβατή μια τέτοια λύση με την εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου διευκρίνισε: «Ενημερώσαμε το Κοινοβούλιο επακριβώς για κάθε συνάντηση του Eurogroup όπως το προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση συμφωνίας σήμερα θα καταθέσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού συμφωνήσει ότι μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση διότι βρίσκεται εντός του (ψηφισθέντος) πλαισίου δεν χρειάζεται νέα έγκριση, εάν θεωρήσει ότι πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή της συμφωνίας τότε θα πρέπει να ζητήσουμε ξανά την εντολή του».
Μοσκοβισί:
Το σημερινό Eurogroup πρέπει να είναι επιτυχημένο και θα είναι επιτυχημένο, χρειάζεται να είναι επιτυχημένο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Το μήνυμα σήμερα πρέπει να είναι ναι, η δουλειά έχει γίνει, ναι, έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση και κινούμαστε προς την εκταμίευση, αναζητούμε λύση για το χρέος και όλοι μαζί επιδιώκουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα» σημείωσε.
Νωρίτερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM ο Π.Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί η “αναγκαία” συμφωνία που θα στείλει το απαραίτητο σήμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για την Ελλάδα.
Λαγκάρντ:
Δείγμα των προθέσεων του Ταμείου έδωσε κατά την άφιξή της στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Όλοι δούλεψαν σκληρά και εμείς από την πλευρά μας. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το καταστατικό του Ταμείου. Εξερευνήσαμε όλες τις πιθανότητες το τελευταίο διάστημα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και να υπάρξει μια λύση στο τέλος της συνεδρίασης».
Κάζιμιρ:
Την ελπίδα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα «με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα» εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ. Για τους υπουργούς, αυτό είναι το πιο «σημαντικό», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα απάντησε ότι περισσότερο αναγκαίοι είναι οι «εμπειρογνώμονες» του ΔΝΤ. «Τα χρήματα είτε έρθουν στο τέλος είτε ποτέ, δεν έχει σημασία για μας» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 κάνει λόγο για ελάφρυνση το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος «εάν κριθεί απαραίτητο».
Μπρουνό Λε Μερ:
«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσης να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.
O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα. «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.
Παντοάν:
«Το κύριο θέμα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών των χωρών του ευρώ.
Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι, αύριο, στη συνεδρίαση του Ecofin θα γίνει άμεση αναφορά στη χώρα του, και στις συστάσεις οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ