Τα «έργα και οι ημέρες» του Γιάννου Παπαντωνίου πυροδοτούν αλυσιδωτές έρευνες της Δικαιοσύνης βάζοντας στο στόχαστρο τον πρώην υπουργό επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για τις «αμαρτωλές» συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και όχι μόνο…

Λίγες ημέρες μετά την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που φέρνει αντιμέτωπους με τον ανακριτή το Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, η Εισαγγελία Διαφθοράς ανοίγει ακόμη ένα κεφάλαιο που είχε επιχειρήσει να κλείσει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας , λίγο πριν μετακομίσει στην Ελβετία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρίσκεται η πώληση, της πολυτελούς διώροφης βίλας 224 τ.μ του ζεύγους στη Σύρο, πριν από ένα χρόνο. Οι εισαγγελείς αναζητούν ενδεχόμενα ίχνη «μαύρου χρήματος» τα οποία επιχειρήθηκε να χαθούν, με την πώληση του σπιτιού. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται η νομιμότητα της πώλησης, εάν δηλ. η μεταβίβαση ήταν πραγματική η όχι, αλλά και πως τελικά επετεύχθη. Και αυτό γιατί για να γίνει αγοραπωλησία είναι απαραίτητη η ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας, την οποία ο πρώην υπουργός δεν είχε λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων. Το διώροφο σπίτι όπου έμενε τα καλοκαίρια ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του ήταν κτισμένο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 9.575 τ.μ με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο, φέρεται να πωλήθηκε το 2016, αντί 1.800.000 ευρώ.

Η έρευνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα που δεν αποκλείουν την εμπλοκή και άλλων προσώπων, όπως για παράδειγμα δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα πάντως που σφίγγει ο κλοιός ολοένα και περισσότερο γύρω από το Γιάννο Παπαντωνίου, μετά την ποινική δίωξη αλλά και την απαγόρευση εξόδου που επιβλήθηκε στον ίδιο και τη σύζυγό του, αίσθηση προκαλεί η προσπάθεια του πρώην υπουργού να μπλοκάρει την αποστολή κάθε στοιχείου από την Ελβετία στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν αναμονή της απάντησης των ελβετικών εισαγγελικών αρχών στο ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα των δυο λογαριασμών και του ασφαλιστήριου συμβολαίου που εντοπίστηκαν να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου σε ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα, ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, κίνησε νομικές διαδικασίες στην Ελβετία, προκειμένου να σταματήσει τη ροή στοιχείων προς τη χώρα μας, κερδίζοντας τουλάχιστον προς το παρόν, χρόνο.

Οι δυο αυτοί λογαριασμοί και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έγιναν γνωστοί στις ελληνικές δικαστικές αρχές τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από ενημέρωση των ελβετικών αρχών αφού και οι ίδιες έχουν ανοίξει δικογραφία για τον πρώην υπουργό.

Ο ένας από τους λογαριασμούς αυτούς εντοπίστηκε πρόσφατα και στη λίστα Μπόγιαρνς. Παράλληλα, , οι έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης συνεχίζονται και για τους λογαριασμούς της συζύγου του κ. Παπαντωνίου που είχαν εντοπιστεί στη λίστα Λαγκάρντ. Το ενδιαφέρον σ’ αυτούς τους λογαριασμούς είναι ότι δεν ταυτίζονται αλλά πρόκειται για διαφορετικά ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

Οι τελευταίοι αυτοί λογαριασμοί πάντως εξετάζεται εάν σχετίζονται με χρηματικά ποσά που προέρχονται από εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία υπεγράφησαν επι υπουργίας Γιαννου Παπαντωνίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν αποκλείεται πάντως η «βεντάλια» του επίδικου χρονικού διαστήματος ν’ ανοίξει και να επεκταθεί ακόμη και για τις ημέρες της θητείας του Γιάννου Παπαντωνίου στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης