Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει στην Τουρκία τα προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και έχει συζητήσει το θέμα με την Άγκυρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πρόεδρος Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης -2017, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που έκανε ο διευθυντής του τουρκικού πρακτορείου Anadolu. 

​Το σύστημα S-400 είναι ικανό να καταρρίπτει αεροσκάφη σε απόσταση μέχρι 400 χλμ και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 60 χλμ, καθώς και να εμπλέκει 36 στόχους ταυτόχρονα
“Συζητήσαμε το ενδεχόμενο της πώλησης των συστημάτων S-400. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι “όσον αφορά τη συνεργασία στην κατασκευή των συστημάτων αυτών στη Τουρκία, αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα, το οποίο έχει σχέση με το πόσο έτοιμη είναι γι αυτό η τουρκική βιομηχανία. Τέτοια τεχνολογία προς το παρόν δεν παράγουμε πουθενά στο εξωτερικό”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ως παράδειγμα τους πυραύλους BrahMos,τους οποίους κατασκευάζει η Ρωσία σε συνεργασία με την Ινδία. “Αυτό συμβαίνει δεκαετίες και είναι κάτι που θέλει μεγάλη προετοιμασία και τεχνολογική κατάρτιση στελεχών” είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ρωσο-ινδική συνεργασία στον τομέα αυτό, για να προσθέσει τα εξής :”Βεβαίως στην ουσία δεν υπάρχει κάτι που να είναι αδύνατο. Είμαστε μάλιστα έτοιμοι να πουλήσουμε τα πλέον σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα. Ο πρόεδρος Ερντογάν το γνωρίζει αυτό, το γνωρίζουν και οι δικοί μας στρατιωτικοί και οι Τούρκοι στρατιωτικοί επίσης”.

Συμπαραγωγή πυραύλων μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συζητήσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας επί του θέματος είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα, οπότε και ο Πούτιν συνάντησε τον Ερντογάν στο Σότσι. 

Αντιαεροπορικό όπλο

Το σύστημα S-400 είναι ικανό να καταρρίπτει αεροσκάφη σε απόσταση μέχρι 400 χλμ και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 60 χλμ, καθώς και να εμπλέκει 36 στόχους ταυτόχρονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τα βίντεο:

Τι σημαίνει η εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία

Με την αγορά αυτή, εφόσον γίνει, η Τουρκία αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα στον έλεγχο του FIR της, αλλά και πιο πέρα από αυτό, ενώ αποκτά και τη δυνατότητα της προστασίας των κρίσιμων υποδομών στο εσωτερικό και στα σύνορα της χώρας, από απειλές που προέρχονται από τον αέρα.

Όπως σημειώνεται πάντως σε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα», οι S-400 δεν θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ΝΑΤΟϊκό σύστημα αεράμυνας, κάτι που είναι γνωστό- οπότε αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα είχε δύο συστήματα αεράμυνας, το υπάρχον και άλλο ένα, ξεχωριστό από το τωρινό, που θα έπρεπε να δημιουργηθεί για/από τους S-400.

Αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα σήμαινε ότι η Τουρκία δεν θα είχε ένα πλήρως διασυνδεδεμένο σύστημα αεράμυνας, αλλά κάτι «αυτοσχέδιο» (ακόμα και αν μπορέσει να λυθεί εν μέρει το σύστημα της διασύνδεσης) και συνεπώς όχι πλήρως αποτελεσματικό. Επίσης, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία πρόκειται να εντάξει σύντομα στην αεροπορία της το F-35, ένα από τα πιο προηγμένα stealth μαχητικά της Δύσης, οπότε τίθεται το ζήτημα της «συνύπαρξης» των δύο συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας- μέλους του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως, πριν λίγα χρόνια, η Τουρκία είχε ακυρώσει την προμήθεια του κινεζικού συστήματος HQ-9, λόγω σφοδρής αντίδρασης των ΗΠΑ: «Ο λόγος επίσημα ήταν πως δεν θα μπορούσε να διασυνδεθεί το HQ-9 στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Και αυτό ήταν η πραγματικότητα, καθώς για να γίνει κάπως η διασύνδεση, θα έπρεπε οι Κινέζοι να μάθουν “πολλά” για το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ ή η διασύνδεση να μην γίνει καθόλου» αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμα του «Πτήση και Διάστημα».

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει κανόνας στο ΝΑΤΟ που να απαγορεύει τη χρήση ρωσικών όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ (και η Ελλάδα διαθέτει S-300)- και, όπως τονίζεται, θα ήταν σημαντικό πρόβλημα για τη Μόσχα εάν η Τουρκία αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει S-400 σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις του μέλλοντος, δίνοντας στη Συμμαχία εικόνα για τις δυνατότητες του συστήματος..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης