Μετ’ εμποδίων προχωρά τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας διέκοψε τη διαδικασία για τις 30 Οκτωβρίου.
Είχε προηγηθεί αίτημα για την αναβολή της δίκης από τους οι κ.κ. Σάκη Κεχαγιόγλου και Γιώργο Νικολακόπουλο, λόγω κωλύματος των συνηγόρων τους.
Ανάμεσα στους περίπου 150 μάρτυρες που έχουν κληθεί είναι και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, καθώς επίσης τρεις μητροπολίτες, ο τέως Αττικής, Παντελεήμων, ο Βρεσθένης, Θεόκλητος Κουμαριανός και ο Ηλείας, Γερμανός.
Απών ήταν ο Αθανάσιος Τόσκας, ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορητηρίου. Στο εδώλιο κάθισαν 10 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πρωταγωνιστής Ιάκωβος Γιοσάκης και οι δικηγόροι Κεχαγιόγλου, Εμμανουηλίδης και Νικολακόπουλος, ενώ οι υπόλοιποι παρίστανται μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.
Το πρωτοπαλίκαρο, η φυγόδικος, τα Κύθηρα και ο Εισαγγελέας
Ο άνθρωπος που για πολλούς μήνες θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενδεδυμένος το ράσο δεν απασχολεί μόνον την ελληνική δικαιοσύνη ως πρωταγωνιστής και μέλος του σκληρού πυρήνα του παραδικαστικού κυκλώματος. Ο Ιάκωβος Γιοσάκης απασχόλησε τη Λήμνο, τα Κύθηρα, το Λονδίνο, ακόμη και το Σικάγο, πριν καταλήξει στη φυλακή.
Πειραιώτης, από μία γειτονιά θρησκευόμενων και συντηρητικών ανθρώπων, από «οικογένεια υπόδειγμα», όπως επισημαίνουν οι γνωστοί του. Οι συντηρητικοί γονείς του ωστόσο, δεν εμπόδισαν την καλλιέργεια του πνευματικού του κόσμου. Αυτός, που στη συνέχεια εκδιώχθηκε κακήν κακώς από τη Λήμνο μαζί με τον Μητροπολίτη του, λόγω εκλύτου βίου και υπεξαιρέσεων, ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε από τη Μητρόπολη Κυθήρων, λόγω σεξουαλικής υφής σκανδάλων και αρχαιοκαπηλίας, παρασύροντας τον Μητροπολίτη του, Ιάκωβο, σε παραίτηση, αυτός ο νεαρός, ήταν φανατικός αναγνώστης των ποιημάτων του Νίκου Γκάτσου.
Καλός μαθητής και φοιτητής, από νωρίς αποφάσισε πως θα γίνει ανώτατο στέλεχος της ελλαδικής Εκκλησίας. Μετέβη στο Λονδίνο για σπουδές και εργάσθηκε στην τοπική Ορθόδοξη Μητρόπολη. Επιστρέφοντας, προσκολλήθηκε στο άρμα του Μητροπολίτη Λήμνου, τον οποίο στη συνέχεια και εξέθεσε, κυρίως με όσα έπραξε στα Κύθηρα, συντροφιά με τον Κύριλλο Σταυρόπουλο, μοναχό, αλλά υπερβολικά ελευθεριάζοντα. Μαζί προχώρησαν στις άνομες πράξεις, συγκέντρωσης παλαιών εικόνων και κωδίκων, που κατέληξαν σε άγνωστες αποθήκες. Στο Σικάγο, όπου βρέθηκε για να γλυτώσει από τις ανομίες και τους κατηγόρους του, σύντομα έγινε αντιληπτός για τη φιλοχρηματία του και την ανηθικότητά του. Μέχρι ακάλυπτες επιταγές εκδίδονταν από το γραφείο της Εκκλησίας, όπου εργαζόταν.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα, έκανε χρήση των ήδη υψηλών γνωριμιών του. Καταρχάς, με την Τόνια Ηλία, τη φυγόδικο δικαστή, που έμπλεξε μαζί του, όταν χρειάστηκε γιατρό στην Αμερική για τον πατέρα της. Έτσι γνωρίστηκαν. Η δεύτερη και παραγωγική επαφή του με τον κόσμο της δικαιοσύνης ήταν ο επίσης συγκατηγορούμενός του πρώην Εισαγγελέας, Νίκος Αθανασόπουλος, τώρα εκτός Δικαστικού Σώματος. Βασικός «άνθρωπός» του ήταν ο Θεόκλητος, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και εξ απορρήτων του μακαρίτη Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Μεγάλη βοήθεια έλαβε από τον Σ. Τζούμα, ο οποίος τον σύστησε στον τότε Μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα, τρόφιμο πλέον των φυλακών Κορυδαλλού. Ήταν τόσο άριστες και συνεχείς οι σχέσεις του με μέλη του Δικαστικού Σώματος, που στο τέλος έδινε και ο ίδιος νομικές συμβουλές.
Άλλωστε, όπως διατείνονται και οι νομικοί του σύμβουλοι, προετοιμάζει μόνος και με «χειρουργική μέθοδο» την υπερασπιστική γραμμή του.
Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποκάλυψε το βίο και την πολιτεία του Γιοσάκη, όταν πια είχε «στηθεί» για τα καλά το παραδικαστικό κύκλωμα. Όταν δηλαδή ο Αρχιμανδρίτης πια Γιοσάκης έλυνε και έδενε μέσα στον κόσμο της δικαιοσύνης, παραμένοντας στο απυρόβλητο λόγω των υψηλών γνωριμιών του και βεβαίως της αμέριστης κάλυψης, που του παρείχε η κορυφή της ελλαδικής Εκκλησίας. Μία καίρια πληροφορία σε συνδυασμό με ένα άστοχο τηλέφωνο σε πρόεδρο δικαστηρίου, που έπρεπε να αλλάξει ένα πείσμα ενός δικαστή και τέλος η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε στην αρχή την κορυφή του παγόβουνου και στη συνέχεια το ίδιο το παγόβουνο.
Ο γόνος μιας θρησκευόμενης μικροαστικής οικογένειας του Πειραιά που έμαθε αγγλικά και ρώσικα και διάβαζε Γκάτσο, τον οποίο και έβρισκε «ελευθεριάζοντα», έδειξε από νωρίς τη φιλαρχία και φιλοχρηματία, που ελάμβαναν πια διαστάσεις πάθους. Παρέα με τους δικηγόρους Εμμανουηλίδη, Νικολακόπουλο και Κεχαγιόγλου και τον Νίκο Αθανασόπουλο, άλλοτε Εισαγγελέα, ο Γιοσάκης θα κάθεται στο εδώλιο. Απούσα από την υπόθεση αυτή είναι η Τόνια Ηλία, φυγόδικος, που κάποια στιγμή βρέθηκε στη Βηρυτό, αργότερα εντοπίστηκε στη Δαμασκό και ύστερα χάθηκαν τα ίχνη της. Γνωστοί επιχειρηματίες, γνωστοί και άγνωστοι εραστές, ιερωμένοι και δικαστικοί και ποιος ξέρει πόσοι άλλοι, ανήκαν στον κύκλο της. Τώρα κρύβεται, μέχρι τη στιγμή που οι κύκλοι που την προστατεύουν θα πάψουν να το κάνουν με την ίδια αποτελεσματικότητα. Κάπως έτσι τελειώνουν τα ψέματα.