Τελικά, ευτυχώς που υπάρχει ο διεθνής οικονομικός Τύπος, ώστε να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε το τι συνέβη επακριβώς στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017. Η αμηχανία της κυβέρνησης στην Αθήνα και η προφανής μοναξιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες εμπόδισαν την πληροφόρηση να φθάσει στις αίθουσες σύνταξης των ελληνικών ΜΜΕ.
Η αμηχανία της κυβέρνησης στην Αθήνα και η προφανής μοναξιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες εμπόδισαν την πληροφόρηση να φθάσει στις αίθουσες σύνταξης των ελληνικών ΜΜΕΤο «φως» μάς έφθασε από τη γερμανική «Handelsblatt» και τη βρετανική «Financial Times», οι οποίες με δημοσιεύματά τους φέρνουν στην επιφάνεια το κρυφό σχέδιο Σόιμπλε και την επί της ουσίας και τύποις συμφωνία του με το ΔΝΤ που απορρίφθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία. Το συμφωνημένο με τη Λαγκάρντ σχέδιο Σόιμπλε προέβλεπε την εκταμίευση όλης της δόσης των 7,5 δις εδώ και τώρα, την υπαγωγή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι, την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους με ρυθμίσεις μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το 2018, και τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτήν την ιστορία μετά τη συμφωνία για το χρέος. Την πρόταση αυτή απέρριψαν η Αθήνα, η Ρώμη και το Παρίσι.
Επί της ουσίας, ο Σόιμπλε «έβαζε» από το παράθυρο το ΔΝΤ σε διαδικασία «memorandum of understanding» με την Αθήνα και μετά το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.
Και δεσμεύει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και επιμηκύνει την επιτροπεία επί της ελληνικής οικονομίας το 2018. Το «τυράκι» στην υπόθεση ήταν η καταβολή όλης της δόσης εφάπαξ αλλά και η ενσωμάτωση της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η στροφή αυτή του Σόιμπλε προφανώς αιφνιδίασε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά κυρίως αιφνιδίασε το κατ’ επανάληψη αισιόδοξο Μαξίμου, το οποίο είχε ήδη προχωρήσει στην εκτόξευση της «απειλής» ότι ο πρωθυπουργός επιτέλους θα φορέσει γραβάτα. Όπως επισημαίνει και η γερμανική «Süddeutsche Zeitung», η γραβάτα του κ. Τσίπρα παραμένει στην ντουλάπα, τουλάχιστον έως την 15η Ιουνίου, οπότε προβλέπεται η συνεδρίαση του Eurogroup και αναμένεται μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Στον… χορό μπήκε και το SPD διά στόματος του εκπροσώπου του Γιοχάνες Καρς, ο οποίος είπε πως «ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές και χρησιμοποιεί τεχνάσματα στο θέμα της Ελλάδας». Σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» της Τετάρτης κατηγόρησε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι είναι «ανειλικρινής».
Η γενική γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ είπε επίσης στην ίδια εφημερίδα: «Είναι καιρός οι πιστωτές της Ελλάδας να τηρήσουν εποικοδομητική στάση και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οι Έλληνες υφίστανται εδώ και χρόνια περικοπές όπως λ.χ. στις συντάξεις τους. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε».
Αυτά ως προς το προσκήνιο. Διότι σε αυτές τις δουλειές υπάρχει και το παρασκήνιο, στο οποίο εξελίσσονται ταυτόχρονα τρία σενάρια. Το καλό, το κακό και το άσχημο. Το καλό αφορά στην τελική συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, την αποδοχή από την Ελλάδα των όρων Σόιμπλε, την εκταμίευση της δόσης και την πολυπόθητη είσοδο της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, έτσι ώστε κάποια στιγμή να υπάρξει στις αρχές του φθινοπώρου και μια διερευνητική έξοδος στις αγορές.
Το κακό σενάριο αφορά στη μεσοβέζικη οδό, όπου η δόση θα μοιραστεί σε δόσεις, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και η ποσοτική χαλάρωση θα αργήσει, ενώ η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει βεβαίως, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, πολύ μετά τις γερμανικές εκλογές και την ώρα που θα ολοκληρώνεται (;) το ελληνικό πρόγραμμα.
Το άσχημο σενάριο αφορά κυρίως την Αθήνα, η οποία σε μία έκρηξη του μείγματος αμηχανίας, απομόνωσης και αδιεξόδου θα αρνηθεί να υποκύψει στα κελεύσματα Σόιμπλε και θα προχωρήσει στην πολυσυζητημένη «ηρωική έξοδο», δηλαδή την προσφυγή στις κάλπες ή σε μία παραλλαγή αυτής της εκδοχής, τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
Όπως καταλαβαίνει και ο αφελέστερος των αφελών, το άσχημο σενάριο είναι μόνο για να συζητιέται στα υπόγεια του Μαξίμου, στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και στα πολιτικά καφενεία της ελληνικής περιφέρειας.
Σε αυτό το ομιχλώδες περιβάλλον που τόσο θυμίζει την περίφημη ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Τοπίο στην Ομίχλη» η γερμανική «Tageszeitung» σε μία προσπάθεια να διασώσει την τιμή των γερμανικών ΜΜΕ επισημαίνει πως οι διαφωνίες Σόιμπλε-ΔΝΤ καταδικάζουν τους Έλληνες να πληρώσουν τη «λυπητερή» και την ελληνική κοινωνία σε 50 χρόνια δουλείας, σημειώνοντας με έμφαση πως αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτολμούσε να επιβάλει στον Γερμανό φορολογούμενο όσα με άνεση επιβάλλει στους Έλληνες πολίτες, τότε δεν θα ήταν ποτέ ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας.
Διαβάστε επίσης:
Zougla Newsroom