Η συντακτική ομάδα του αμερικανικού περιοδικού «ΤΙΜΕ» για άλλη μια φορά ξεπέρασε τον εαυτό της. Με ένα graphic στο εξώφυλλο, χωρίς τίτλο ή άλλο σχολιασμό, το περιοδικό περιγράφει το ιδιότυπο πολιτικό reality show που εξελίσσεται αυτήν την περίοδο στον Λευκό Οίκο, με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ, βασικό ήρωα τον Βλαντίμιρ Πούτιν και σε ρόλο ειδικών κασκαντέρ το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται τις τύχες του κόσμου. Πρόκειται για ένα τολμηρό και αιρετικό εξώφυλλο, το οποίο στοχεύει στο επίκεντρο του πολιτικού ζητήματος που απασχολεί εδώ και εβδομάδες τις ΗΠΑ.
Η σύνταξη του περιοδικού κάνει λόγο για ένα ιδιότυπο reality show στον Λευκό Οίκο σε συνθήκες πολιτικής επιβίωσης
Συγκεκριμένα, το «ΤΙΜΕ» αναφέρεται σε δήλωση βασικού συνεργάτη του προέδρου, ο οποίος είχε πει πρόσφατα πως ο κ. Τραμπ θέλει οι συνεργάτες του να αισθάνονται ότι βρίσκονται συνεχώς στην «κόψη του ξυραφιού».
«Survivor» στο οβάλ γραφείο
Η σύνταξη του περιοδικού κάνει λόγο για ένα ιδιότυπο reality show στον Λευκό Οίκο σε συνθήκες πολιτικής επιβίωσης («Survivor»), στο πλαίσιο της οποίας ανταγωνίζονται τα στελέχη της νέας Αdministration.
Επί της ουσίας, με το γράφημα το οποίο επέλεξε για το εξώφυλλό του, αναδεικνύει δύο ζητήματα μείζονος σημασίας που απασχολούν όχι μόνο το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, αλλά και το σύνολο των εταίρων, συμμάχων, αλλά και αντιπάλων των ΗΠΑ. Το κατά πόσον, δηλαδή, ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του επιχειρούν μια σταδιακή μετάλλαξη του αμερικανικού πολιτικού συστήματος σε μορφές προσωπικής εξουσίας, με τάσεις απολυταρχισμού, όπως το πολιτικό σύστημα που έχει επιβάλει στη Ρωσία ο Πούτιν.
Το πρώτο ζήτημα αφορά στις ιδιότυπες, έως και παρά φύση, σχέσεις με το Κρεμλίνο, όπως αυτές καταδεικνύονται από τις μέχρι σήμερα έρευνες των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ. Έρευνες οι οποίες, κατά την πεποίθηση που κυριαρχεί στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον, οδήγησαν στη χωρίς προσκόμματα αποπομπή του μέχρι και λίγων ημερών αρχηγού του FBI. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στις σχέσεις που καλλιεργεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τους θεσμούς που διαδραματίζουν βασικό ρόλο τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στη διασφάλιση ισορροπιών στις ΗΠΑ.
La Dacia Bianca
Την περασμένη Τετάρτη η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» προχωρούσε και αυτή σε ένα τολμηρό βήμα, δημοσιεύοντας ένα σκίτσο με τον ενδεικτικό τίτλο «La Dacia Bianca», που δείχνει τον Λευκό Οίκο με αναρτημένη τη σημαία της Ρωσίας. Ενδεχομένως, το σκίτσο και όχι το γράφημα του «ΤΙΜΕ» να υπονοεί πολύ περισσότερα για τον σχεδιασμό μετάλλαξης του τρόπου διακυβέρνησης στις ΗΠΑ.
Υπό αυτήν την έννοια το «TIME» «μπαίνει στον χορό», λαμβάνοντας θέση ως προς τον κηρυγμένο πια πόλεμο που έχει ξεσπάσει πλέον στην Ουάσινγκτον μεταξύ των διαφόρων κέντρων εξουσίας, των ΜΜΕ και του Λευκού Οίκου. Ένας πόλεμος που θυμίζει πολύ την εποχή της παντοδυναμίας του Ρίτσαρντ Νίξον και του Χένρι Κίσινγκε στις αρχές και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘70.
Για την ιστορία ο Ρίτσαρντ Νίξον όχι μόνο απεπέμφθη από την εξουσία με μια πρωτόγνωρη για τις ΗΠΑ διαδικασία, αλλά είχαν ληφθεί και όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να διασφάλιζε την απονομή χάριτος από τον διάδοχό του, προκειμένου να μη διωχθεί και ποινικά για την υπόθεση «Watergate».
Όπως σημειώνει και ο χθεσινός «Independent», το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσινγκτον είναι, σε περίπτωση που υπάρξει ζήτημα αποπομπής του Τραμπ, πώς θα διασφαλιστεί το απυρόβλητο του πρώην προέδρου.
Αν το Κογκρέσο και η αμερικανική Δικαιοσύνη προβούν σε ενέργειες, όπως αυτές που αναμένονται, δηλαδή απαίτηση υποβολής όλων των εγγράφων που διαθέτει ο πρόεδρος για τις σχέσεις τις δικές του και του επιτελείου του με τη Ρωσία, καταγγελία ότι ο πρόεδρος παρακωλύει το έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και κλήτευση του προέδρου για απολογία σχετικά με την αποκάλυψη κρατικών μυστικών, τότε το ποινικό μέρος της υπόθεσης αυτής προσλαμβάνει για τις ΗΠΑ αδιανόητες διαστάσεις…
Zougla Newsroom