Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

«Αναρωτιόμαστε και εμείς, μήπως έχει στοχοποιηθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να καταλάβουν οι δανειστές και η κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορεί να τα αντέξει η αγορά, είναι εξοντωτικά». Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις στη Βουλή για τα νέα μέτρα-αντίμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«​Οι περικοπές και μισθούς και συντάξεις συρρικνώνουν την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων» ανέφερε ο κ. Κορκίδης

Ο κ. Κορκίδης μίλησε για το ποιες θεωρεί ότι θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά από τις νέες περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση του αφορολογήτου και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Παράλληλα, τοποθετήθηκε στο θέμα για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις που εμπεριέχονταν στον προϋπολογισμό του 2017. Είναι αναμενόμενο, δηλαδή, ότι με τη συνεχή φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή και με τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα επέλθει η συρρίκνωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων».

Για το «αγκάθι» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αυτό της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η ανησυχία μας για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά έχει ενισχυθεί, κυρίως μετά την απόφαση να συμπεριληφθεί μέσα στα υπό ψήφιση μέτρα η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή. Το μέτρο αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα συμπιέσει τους μικρομεσαίους της αγοράς, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν δει από τη λειτουργία των καταστημάτων τους τη συγκεκριμένη ημέρα θετική επίδραση ούτε στον τζίρο, ούτε στην επισκεψιμότητα, ούτε στα λειτουργικά κόστη».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη στο zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερ. Ποιες κρίνετε πως θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά, από τις νέες μειώσεις των συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών;

Απ. Η επίτευξη της συμφωνίας ήταν αναγκαία, κυρίως για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε κόστισε 2 δις ευρώ νέων επώδυνων μέτρων. H μείωση του αφορολόγητου από 8.636 σε 5.681 ευρώ θα πλήξει επί της ουσίας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση, άρα κατ’ επέκταση και τον τζίρο. Το «διπλό» ψαλίδι έως και 18% σε 900.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων στο 9%, καθώς και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ θα επιβαρύνουν εκ νέου τον προϋπολογισμό της ελληνικής οικογένειας με αρνητική επίδραση, επίσης, στην καταναλωτική δαπάνη. Όσον αφορά, δε, την αύξηση στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που δημιουργούν νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% και 37% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα, φαίνεται ότι στόχος των δανειστών, μετά τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα από το 52% στο 20%, είναι μια αντίστοιχη «δραστική» μείωση των 613.000 μικρομεσαίων της αγοράς, που επιβίωσαν την επταετία των μνημονίων.

Ερ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ. Μέχρι τώρα οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν εκτιμήσεις για 1.4% αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017 σε σχέση με το 2016. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας των υφεσιακών μέτρων που λαμβάνονται συνεχώς, οι προηγούμενες προβλέψεις που είχε κάνει αναπροσαρμόστηκαν εν τέλει προς τα κάτω. Το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις που εμπεριέχονταν στον προϋπολογισμό του 2017. Είναι αναμενόμενο, δηλαδή, ότι με τη συνεχή φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή και με συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα επέλθει η συρρίκνωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων.

Ερ. Ταυτόχρονα, βλέπετε να απειλείται η ελληνική επιχειρηματικότητα από νέα «λουκέτα»;

Απ. Όσο ακολουθείται η συνταγή της σκληρής λιτότητας, τόσο θα ανακυκλώνεται η ύφεση και θα δυσχεραίνεται η λειτουργία της αγοράς. Η ανησυχία μας για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά έχει ενισχυθεί, κυρίως μετά την απόφαση να συμπεριληφθεί μέσα στα υπό ψήφιση μέτρα η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή. Το μέτρο αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα συμπιέσει τους μικρομεσαίους της αγοράς, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν δει από τη λειτουργία των καταστημάτων τους τη συγκεκριμένη ημέρα θετική επίδραση ούτε στον τζίρο, ούτε στην επισκεψιμότητα, ούτε στα λειτουργικά κόστη.

Ερ. Πως μπορεί να κρατηθεί -με τις υπάρχουσες συνθήκες που διαμορφώνονται- ο Έλληνας επιχειρηματίας «όρθιος»;

Απ. Πρωτίστως, χρειάζεται να γίνει κάθε προσπάθεια για την άρση των capital controls και την ενίσχυση της τραπεζικής πίστης, ώστε οι τράπεζες να εισέλθουν εκ νέου σε μια κανονικότητα και να διευκολυνθεί η λειτουργία της αγοράς. Στο ίδιο πλαίσιο, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πόρων χρηματοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Υπάρχουν, σήμερα, νέες πηγές και σύγχρονοι τρόποι χρηματοδότησης που αν περιβληθούν με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρξει αισθητή βελτίωση. Χρειάζεται, επίσης, να γίνει κατανοητό ότι με την υπερφορολόγηση δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη. Η μικρομεσαία επιχείρηση βάλλεται από παντού αυτήν τη στιγμή. Είναι ανάγκη, να διαμορφωθεί ένα φιλικό περιβάλλον προς «το επιχειρείν». Να μπουν φραγμοί στη χρόνια γραφειοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης που θα λειτουργήσουν ως όροι εκσυγχρονισμού της, να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ οργανισμών και λοιπών φορέων του Δημοσίου και να διευκολύνονται οι συναλλαγές.

Ερ. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και το μεγάλο «αγκάθι» που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί συνάδελφοί σας και αφορά στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και τράπεζες…

Απ. Πράγματι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι το μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις. Σε πρώτη φάση ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων θα δώσει μια ανάσα στην αγορά, αφού ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν συνολικές οφειλές τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε νέες βάσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα θέσεις εργασίας.

Ερ. Και με όλη αυτήν την κατάσταση, βλέπετε να υπάρχει αύξηση και της ανεργίας;

Απ. Δεν είμαι οπαδός της κινδυνολογίας και δεν θα ήθελα να κάνω τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα, υπάρχουν και κάποια σημάδια που αποδεικνύουν ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι παρούσα σε κάθε πρόκληση για θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και επενδύσεις. Είναι εδώ για να αποδείξει πως είναι σε θέση να αναλάβει πρώτη το βάρος της επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα και την ανάκαμψη που απαιτείται. Για να κερδίσουμε εκ νέου το χαμένο έδαφος. Κατ’ επέκταση, η ανάκαμψη -που θα διασφαλίζει ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, ισόρροπη ανάπτυξη, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, προώθηση της τεχνολογικής προόδου και εξωστρέφεια- πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και στόχο όλων μας. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συγκροτηθεί μια στρατηγική για τη στήριξη και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, ώστε να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας μας.

Ερ. Για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας «τι σημαίνει» το 4ο μνημόνιο, που έρχεται;

Απ. Αναρωτιόμαστε και εμείς, μήπως έχει στοχοποιηθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να καταλάβουν οι δανειστές και η κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορεί να τα αντέξει η αγορά, είναι εξοντωτικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης