Ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, δεν πρόκειται να πάρει στις αποσκευές του ένα συνολικό σχέδιο για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Όπως εκτιμά σε άρθρο της η ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Politico, το μήνυμα των συμβούλων του Μακρόν προς εκείνους της γερμανικής κυβέρνησης που ανησυχούν για τις ιδέες του περί ενίσχυσης της ΕΕ και της νομισματικής ένωσης είναι πολύ απλό: «Ηρεμήστε, δεν φθάσαμε ακόμα εκεί. Η Γαλλία αυτή τη στιγμή έχει άλλες προτεραιότητες. Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, το πιο σημαντικό είναι απλά να αρχίσουμε να μιλάμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες από τις προτάσεις του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στη Γερμανία πριν ακόμα την εκλογή του.

Οι προτάσεις Μακρόν για ένα προϋπολογισμό της ευρωζώνης, τον οποίο θα διαχειρίζεται ένας υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, δεν είναι καινούργιες. Παρόμοιες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από την γέννηση του ευρώ και επέστρεψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, ως ένας πιθανός τρόπος για την εδραίωση της νομισματικής ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης