Μίζα έως 10% επι τους τζίρου της συμφωνίας , αυξημένη κατά 8% σε σχέση με την πρώτη σύμβαση για τα ψηφιακά του ΟΤΕ, φέρεται να κατέβαλλε η Ζήμενς μετά το 1996 και συγκεκριμένη για τη δεύτερη σύμβαση και η οποία απασχολεί το Εφετείο Κακουργημάτων σχετικά με το μαύρο χρήμα που διένειμε η γερμανική εταιρία.

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο μοναδικός ίσως έλληνας δημοσιογράφος που παρακολούθησε την περιφημη δίκη του Μονάχου κατεθεσε ως μάρτυρας και αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν εκεί από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και κυρίως στις καταθέσεις Σίκατσεκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αποδέκτες του 2% από τα μαύρα ταμεία σύμφωνα με τον Σίκατσεκ ήταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα αλλα κυρίως στα δύο μεγάλα. Στην πρώτη σύμβαση για τα ψηφιακά, το 1989-90, ο Ενιαίος Συνασπισμός είχε πάρει τότε λεφτά”, είπε ο κ. Τέλλογλου σημειώνοντας παράλληλα οτι η κατάσταση άλλαξε το 1996 καθώς για “λόγους τάξης” τα “δώρα” υπολογίζονταν ως 10% επί του τζίρου.

Μάλιστα, όπως είπε μάρτυρας αυτή η διαδικασία υπολογισμού γινόταν μόνο στην Ελλάδα. Ως προς το 10%, συμφωνα με τον κ. Τελλογλου το 2% το διαχειριζόταν ο Χριστοφοράκος και το 8% αρχικά οι κατηγορούμενοι Καραβέλας και Γεωργίου και εν συνεχεία ο επίσης κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης.

“Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη δίκη του Μονάχου το 8% δόθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Εγώ έχω αμφιβολίες για αυτό γιατί από τα έγγραφα προκύπτουν και απευθείας πληρωμές , όπως για παραδειγμα αυτή του Σκαρπέλη”.

Το σημείωμα Καραβέλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας επικαλέστηκε σημείωμα που φέρεται να γράφει ο Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998 και σε αυτό αναφέρει οτι βάσει συμφωνίας που έγινε τον Ιούνιο του 1997 θα πρέπει να πληρωθούν 86 εκατομμύρια μάρκα σε συγκεκριμένους λογαριασμούς. “Είναι το 8, 5% για τη σύμβαση του 2002. Ξέρω οτι από αυτά τα λεφτά δόθηκαν τελικά λιγότερα”, είπε.

Τέλος ο κ. Τελλογλου αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Μιχάλη Χριστοφοράκου. ” Ο Χριστοφοράκος είχε ενημερώσει τους προισταμένους του στη Γερμανία οτι έδινε χρήματα στα πολιτικά κόμματα. Είχει πολύ καλές σχέσεις με το Δ.Σ. της μητρική Siemens στη Γερμανία. Μάλιστα μια περίοδο συζητιόταν να αναβαθμίσουν τον Χριστοφοράκο προσφέροντάς του μαι καλύτερη θέση ακόμη και εκτός Ελλάδος”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης