Με τις ΗΠΑ, διά μέσου του ΔΝΤ, να ασκούν συνεχείς πιέσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης συναντώνται στο Μπάρι της Ιταλίας.

Οποιαδήποτε ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα για το χρέος της θα δοθεί από τις αρχές του 2019 και έπειτα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, συνεδριάζει το λεγόμενο Washington Group, στο οποίο τα πλουσιότερα κράτη της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα αναζητήσουν τη φόρμουλα ελάφρυνσης των ελληνικών δανείων, χωρίς να προκαλέσουν την οργή της Γερμανίας, που συνεχίζει να επιμένει ότι δεν είναι απαραίτητο το «κούρεμα». Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το φλέγον αυτό ζήτημα, την ώρα που η αντιπολίτευση κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι υπέγραψε τέταρτο μνημόνιο χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και δίχως καμία δέσμευση για το χρέος. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να εναρμονίζονται με τη γραμμή του Βερολίνου: οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης θα ληφθεί μετά τις εκλογές στη Γερμανία και αφού ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Σε απλή μετάφραση, οποιαδήποτε ουσιαστική βοήθεια θα δοθεί από τις αρχές του 2019 και έπειτα.

Επί τάπητος οι προτάσεις

Για τις συναντήσεις αυτές και τον πυρετό διαβουλεύσεων που τις συνοδεύουν, η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» έγραψε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι θεσμοί προετοιμάζουν έγγραφα εργασίας με αριθμούς και σενάρια για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» γράφει η ​«Süddeutsche Zeitung»«Άβολα θα νιώσει η γερμανική πλευρά στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ζήτημα των ελαφρύνσεων για την Ελλάδα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Σε αυτές ανήκουν η κατάργηση της καταβολής προσαυξήσεων στα επιτόκια, η επαναφορά της επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών στην Αθήνα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής, ένα πλαφόν στα επιτόκια των πιστώσεων του EFSF και πιθανότατα η αποπληρωμή το 2019 δανείων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από το ΔΝΤ. Οι προτάσεις αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή την Πέμπτη. Δεν αναμένεται, ωστόσο, συμφωνία».

Στο ίδιο άρθρο, η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις εκπροσώπου του ΕΜΣ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι θεσμοί προετοιμάζουν έγγραφα εργασίας με αριθμούς και σενάρια για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Βάσει όμως της συμφωνίας στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016, τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».

Στάση αναμονής

Οι ΗΠΑ αναμένουν την τελική συμφωνία για το χρέος με τους Ευρωπαίους δανειστές για να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τις πτυχές του ελληνικού προγράμματος και την τυχόν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παραμονές της συνόδου των G7 στο Μπάρι, αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προέβη σε ενημέρωση για την ατζέντα και τις προτεραιότητες της Ουάσινγκτον μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«O υπουργός (Μνιούτσιν) έχει επισημάνει ότι περιμένουμε από την Ευρώπη να προσπαθήσει να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα. Νομίζω ότι έχουμε παρατηρήσει κάποια από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των πολιτικών ζητημάτων με την Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και προσδοκούμε αυτό που μπορεί να είναι ένα τελικό πακέτο. Όπως έχετε δει στο παρελθόν, ο υπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πρόωρο για εμάς να διαμορφώσουμε μια άποψη για συγκεκριμένες πτυχές του ελληνικού προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν τη δυναμική ανάπτυξη της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται, μεταξύ άλλων, και με τα υψηλά χρέη κάποιων χωρών. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως οι υπουργοί Οικονομικών των G7 θα ασχοληθούν και με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα στην τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Παράλληλα, θα αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να εργαστούν πιο παραγωγικά μεταξύ τους, έτσι ώστε να προωθήσουν τους κοινούς στόχους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης