Ουγγαρία, Ουκρανία και Λευκορωσία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να ακολουθήσουν το δρόμο της Ισλανδίας, που στην πραγματικότητα έχει χρεοκοπήσει.

Μέχρι τώρα η κυρίαρχη ανησυχία αφορούσε τις χρεοκοπίες τραπεζών, σχεδόν στο μισό πλανήτη. Τώρα το φάσμα της χρεοκοπίας φαίνεται να χτυπά την πόρτα ολόκληρων… κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές της περιφέρειας της Ευρώπης «αιμορραγούν». Μαζί τους, όμως, «αιμορραγούν» και οι ίδιες οι οικονομίες.

Χαρακτηριστική ήταν η δραματική έκκλησή τους στη σύνοδο κορυφής των «27», για συντονισμένες ευρωπαϊκές ενέργειες, που θα σταματήσουν την «αιμορραγία» των τραπεζών τους προς χώρες, που εγγυώνται το σύνολο και όχι μέρος των καταθέσεων.

Τρεις χώρες και μάλιστα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο απειλούνται με… χρεοκοπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εξασθενημένα μακροοικονομικά μεγέθη και αμφισβητήσιμες ή δυσοίωνες προοπτικές φέρνουν μια σειρά από χώρες σε δυσχερή θέση.

Ίδια εικόνα παρουσίασαν και τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών: H τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 2,8%, και το νοτιοκορεάτικο γουόν είχε απώλεια 9,7%, τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1997.

Στη «διακεκαυμένη ζώνη», τουλάχιστον στην περιφέρεια της Ευρώπης βρίσκονται ήδη, η Ουκρανία, η Ουγγαρία, η Ρωσία και η Τσεχία, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s να ανακοινώνει, μάλιστα, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τις τρεις πρώτες οικονομίες.

Οι Financial Times έγραφαν χαρακτηριστικά ότι τα νομίσματα των υπερχρεωμένων αναδυόμενων αγορών με υψηλά ελλείμματα, είναι αυτά που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα!

Αυτή είναι ουσιαστικά και η απάντηση σε όσους επέκριναν στην Ελλάδα το ευρώ, που τώρα-κακά τα ψέματα-είναι η κρισιμότερη «ασπίδα» για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου (ΔNT) βρέθηκαν στο Κίεβο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο δανειοδότησης της Ουκρανίας με 3-14 δισ. δολάρια, προχωρώντας μάλιστα, στην άνευ προηγουμένου για το ταμείο παρεμβατική κίνηση, να συνδέσει το δάνειο με αίτημά του, που αφορά την πολιτική στη χώρα και συγκεκριμένα με την πρόταση να ακυρωθούν οι πρόωρες εκλογές… τη στιγμή, μάλιστα, που από τις κάλπες θα ήταν πιθανότερο να αναδυθεί μια φιλορωσική κυβέρνηση. Παρόλο το διεθνές ενδιαφέρον, υπάρχουν ανησυχίες πως η κυβέρνηση και οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το χρέος της χώρας, εφόσον το νόμισμα γρίβνια εξασθενεί σε σταθερή βάση, την ώρα που παγκοσμίως κλείνουν οι στρόφιγγες για τα δάνεια.

Tο γρίβνια υποχωρεί σταθερά, συνεπεία των εκροών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και την προηγούμενη εβδομάδα κατέρρευσε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου, στα 5,9 γρίβνια.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ουγγαρία εξασφάλισε δάνειο 5 δισ. ευρώ από την EKT – σε μια «πρωτιά» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν δανείζει ευθέως κεφάλαια σε χώρες εκτός της Ευρωζώνης.

Αλλά και άλλες χώρες της περιοχής, αναζητούν χείρα βοηθείας.

Tο ΔNT έχουν προσεγγίσει επίσης η Ουγγαρία και η Σερβία.

Για την Ουγγαρία εκφράζονται φόβοι πως οι εισροές συναλλάγματος θα πέσουν κάθετα, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Τούτο θα πλήξει την οικονομία, ενώ η βουτιά του φιορινίου θα δυσκολέψει τους Ούγγρους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Τα περισσότερα είναι σε ελβετικά φράγκα εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων στη χώρα, που διαμορφώνονται πάνω από 8,5%.

H κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2009.

Τέλος, στη Ρωσία, το βασικό πρόβλημα που επισημαίνει ο οίκος S&P είναι η συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, κατά 32,2 δισ. δολάρια το τελευταίο δεκαπενθήμερο και κατά 66,9 δισ. δολάρια (ποσοστό 11%) από τις αρχές Αυγούστου, όταν η πολεμική σύρραξη με τη Γεωργία επιτάχυνε τους ρυθμούς εκροών από τη Mόσχα. Ωστόσο η αχανής χώρα διαθέτει σχεδόν απεριόριστες δυνάμεις για να αντέξει την κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης